Vrhunska poslastica u kojoj se savršeno stapaju okusi čokolade, slatkog vrhnja i lješnjaka dosljedna je svakog svečanijeg događanja, te zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zasluženog imena poznatog talijanskog skladatelja i violinista Niccola Paganinija. Ova torta okusom će dočarati svaku njegovu sonatu ovaj put okusa lješnjaka, čokolade i slatkog vrhnja. Ova raskošna torta tema je ovomjesečne igre Kuvarijacija, a radila sam ju po ovom receptu. Zasigurno će biti još puno puta napravljena u mojoj kuhinji.
Potrebno za biskvit:
10 bjelanjaka
280g šećera
280g preprženih blanširanih lješnjaka
2 žlice kakaa
za čokoladnu kremu :
5 žumanjaka
1 cijelo jaje
150 g šećera
50 g tamne čokolade
250 g maslaca ili margarina
za kremu od vanilije :
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
0,7 l mlijeka
0,5 l tučenog slatkog vrhnja
Postupak :
1. Prvo izradite obje kreme.
2. Za čokoladnu kremu izmiješajte i na pari otopite žumanjke, jaje, šećer i čokoladu. Kad se smjesa ohladi dodajte ju izrađenom maslacu i sve dobro izradite u finu kremu.
3. Za vanilin kremu, žumanjke, puding i šećer izradite i skuhajte sa 0,7 l mlijeka. Smjesu ohladite, dobro izradite mikserom, pa joj dodajte 0,5 l tučenog slatkog vrhnja.
4. Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 C. Izmiksajte preostale bjelanjke u čvrst snijeg, a smjesi izmjenično dodavajte šećer, pržene, blanširane mljevene lješnjake i kakao. Smjesu dobro izmiješajte gumenom žlicom. Pecite u prethodno premazanom i pek papirom obloženom kalupu za torte (ja sam radila u kalupu promjera 25 cm). Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, najbolje je češće provjeriti uz pomoć čačkalice. Čista i suha čačkalica znak je dovoljno pečenog biskvita. Ohladite ga.
5. Stavite biskvit na tacnu za torte po vašem izboru, za tim vratite opran i posušen obruč kalupa za torte, (ja sam ga dodatno još obložila papirom za pečenje). Biskvit lagano (ne previše) natopite mlijekom, pa ga premažite prvo čokoladnom kremom, izravnajte, pa zatim premažite i vanilin kremom. Vrh torte pospite mljevenim preprženim lješnjacima. Tortu držite na hladnom najmanje 4h, a najbolje preko noći. Prije samog posluživanja maknite obruč kalupa, te lagano odvojite i maknite papir za pečenje. Ukrasite tortu čokoladnom glazurom i tučenim slatkim vrhnjem. Uživajte!
Just Good Food
Potrebno za biskvit:
10 bjelanjaka
280g šećera
280g preprženih blanširanih lješnjaka
2 žlice kakaa
za čokoladnu kremu :
5 žumanjaka
1 cijelo jaje
150 g šećera
50 g tamne čokolade
250 g maslaca ili margarina
za kremu od vanilije :
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
0,7 l mlijeka
0,5 l tučenog slatkog vrhnja
Postupak :
1. Prvo izradite obje kreme.
2. Za čokoladnu kremu izmiješajte i na pari otopite žumanjke, jaje, šećer i čokoladu. Kad se smjesa ohladi dodajte ju izrađenom maslacu i sve dobro izradite u finu kremu.
3. Za vanilin kremu, žumanjke, puding i šećer izradite i skuhajte sa 0,7 l mlijeka. Smjesu ohladite, dobro izradite mikserom, pa joj dodajte 0,5 l tučenog slatkog vrhnja.
4. Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 C. Izmiksajte preostale bjelanjke u čvrst snijeg, a smjesi izmjenično dodavajte šećer, pržene, blanširane mljevene lješnjake i kakao. Smjesu dobro izmiješajte gumenom žlicom. Pecite u prethodno premazanom i pek papirom obloženom kalupu za torte (ja sam radila u kalupu promjera 25 cm). Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, najbolje je češće provjeriti uz pomoć čačkalice. Čista i suha čačkalica znak je dovoljno pečenog biskvita. Ohladite ga.
5. Stavite biskvit na tacnu za torte po vašem izboru, za tim vratite opran i posušen obruč kalupa za torte, (ja sam ga dodatno još obložila papirom za pečenje). Biskvit lagano (ne previše) natopite mlijekom, pa ga premažite prvo čokoladnom kremom, izravnajte, pa zatim premažite i vanilin kremom. Vrh torte pospite mljevenim preprženim lješnjacima. Tortu držite na hladnom najmanje 4h, a najbolje preko noći. Prije samog posluživanja maknite obruč kalupa, te lagano odvojite i maknite papir za pečenje. Ukrasite tortu čokoladnom glazurom i tučenim slatkim vrhnjem. Uživajte!
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login