Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Lješnjak torta Paganini

Sonata okusa u kombinaciji čokolade i lješnjaka.

Vrhunska poslastica u kojoj se savršeno stapaju okusi čokolade, slatkog vrhnja i lješnjaka dosljedna je svakog svečanijeg događanja, te zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zasluženog imena poznatog talijanskog skladatelja i violinista Niccola Paganinija. Ova torta okusom će dočarati svaku njegovu sonatu ovaj put okusa lješnjaka, čokolade i slatkog vrhnja. Ova raskošna torta tema je ovomjesečne igre Kuvarijacija, a radila sam ju po ovom receptu. Zasigurno će biti još puno puta napravljena u mojoj kuhinji.

Potrebno za biskvit:

10 bjelanjaka
280g šećera
280g preprženih blanširanih lješnjaka
2 žlice kakaa

za čokoladnu kremu :

5 žumanjaka
1 cijelo jaje
150 g šećera
50 g tamne čokolade
250 g maslaca ili margarina



za kremu od vanilije :

4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
0,7 l mlijeka
0,5 l tučenog slatkog vrhnja

Postupak :

1. Prvo izradite obje kreme.
2. Za čokoladnu kremu izmiješajte i na pari otopite žumanjke, jaje, šećer i čokoladu. Kad se smjesa ohladi dodajte ju izrađenom maslacu i sve dobro izradite u finu kremu.
3. Za vanilin kremu, žumanjke, puding i šećer izradite i skuhajte sa 0,7 l mlijeka. Smjesu ohladite, dobro izradite mikserom, pa joj dodajte 0,5 l tučenog slatkog vrhnja.
4. Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 C. Izmiksajte preostale bjelanjke u čvrst snijeg, a smjesi izmjenično dodavajte šećer, pržene, blanširane mljevene lješnjake i kakao. Smjesu dobro izmiješajte gumenom žlicom. Pecite u prethodno premazanom i pek papirom obloženom kalupu za torte (ja sam radila u kalupu promjera 25 cm). Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, najbolje je češće provjeriti uz pomoć čačkalice. Čista i suha čačkalica znak je dovoljno pečenog biskvita. Ohladite ga.



5. Stavite biskvit na tacnu za torte po vašem izboru, za tim vratite opran i posušen obruč kalupa za torte, (ja sam ga dodatno još obložila papirom za pečenje). Biskvit lagano (ne previše) natopite mlijekom, pa ga premažite prvo čokoladnom kremom, izravnajte, pa zatim premažite i vanilin kremom. Vrh torte pospite mljevenim preprženim lješnjacima. Tortu držite na hladnom najmanje 4h, a najbolje preko noći. Prije samog posluživanja maknite obruč kalupa, te lagano odvojite i maknite papir za pečenje. Ukrasite tortu čokoladnom glazurom i tučenim slatkim vrhnjem. Uživajte!

Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red velvet torta se pojavila tek 1930-ih.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.