Ples pokreće duh

Ples, osim što oblikuje vaše tijelo i pomaže da se riješite viška kalorija i da se razgibate, djeluje terapeutski i opuštajuće, otvara emocije, žari erotikom, veseli dušu.

Važno je samo da u njemu uživate. Ako niste dugo zaplesali, a ovih dana nemate s kim, možete zaplesati i sami, te uživati.

No, savjetujemo vam da se raspitate o plesnim tečajevima, gdje ćete bez poteškoća imati plesnog partnera. Društveni plesovi su idealni, jer vam mogu dobro doći poslije. Primjerice, moći ćete briljirati na vjenčanjima, i to ne samo u valcerima, dvokoracima i polkama.

Na plesnim tečajevima ćete zasigurno naći nešto što vam u potpunosti odgovara jer postoji bezbroj plesova – od folklornih i klasičnih preko latinoameričkih do suvremenih.

Salsa, cha-cha-cha, samba, kubanska rumba, fox-trot, paso doble, tango, jive, charleston, bossa-nova, twist, calypso, rock and roll, disco samo su neki od popularnijih plesova. Svaki možete savladati, kao što su pokazali sudionici televizijskog "Plesa sa zvijezdama".

Kratka povijest plesa

Pokret i izražavanje kroz ples prati nas od pamtivijeka, a dokaz za to su i mnogobrojni crteži po spiljama koji pokazuju čovjeka kako pleše.

U svojim počecima, ples je bio isključivo motorička reakcija na različite emocije. Njime se izražavalo veselje, tuga , ljubav i mržnja.

Slijed takvih motoričkih reakcija, uzastopnim su se ponavljanjem pretvorili u ples.