Prhka pita od sira i voća

Prhko tijesto, kremast nadjev od sira i osvježavajuće voće daju idealan kolač za sve prilike pa čak i za one posebno svečane. Podsjeća na starinske pite, od jabuka, oraha ili sira, koje su nekad radile naše bake, ali ovaj put ideja je da tijesto bude dvobojno, tamno i svijetlo i naravno s osvježavajućim voćem, koje možete kombinirati po želji. Na kraju kolač obilno pospite šećerom u prahu i uživajte.

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 220 g šećera
  • 2 male žličice praška za pecivo
  • 3 žlice kakaa za kolače
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • 10 žlica mlijeka
  • naribana limunova korica

Nadjev:

  • 1/2 kg posnog svježeg sira
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 puding od vanilije
  • 1/2 dcl mlijeka
  • 1 jaje
  • 5 bresaka iz kompota (polovice)

Postupak:

  1. Sve navedene sastojke za prhko tijesto podijelite na dva dijela s tim da u jedan dio dodajte kakao, a drugi neka ostane svijetao.
  2. Brašno prosijte pa ga izmiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, kakaom i limunovom koricom. Dodajte maslac narezan na tanke listiće, pa ga prstima umijesite u tijesto da dobijete mrvice. Dodajte jaje i po potrebi vrlo malo (4-5 žlica) mlijeka. Rukama dobro izmijesite tijesto te ga oblikujte u kuglu (loptu) te umotajte u prozirnu foliju i ostavite 40-ak minuta u hladnjaku. Na isti način umijesite svijetlo tijesto, umotajte kao i tamni dio u foliju i stavite na hladno.
  3. Sir za nadjev prvo izmiješajte sa šećerom u prahu, a zatim ga dobro izmiksajte. U sir umiješajte prašak za puding razmućen s malo mlijeka te jaje. Nadjev dobro izmiješajte.
  4. Dublji lim obložite papirom za pečenje, pa na njega položite razvaljano tamno tijesto, zatim rasporedite nadjev sa sirom i breskve narezane na ploškice. Pokrijte rastanjenim svijetlim tijestom.
  5. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 170 C, kroz 40-ak minuta. Pečen kolač pustite da se ohladi, a zatim narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Just Good Food