Recept za chia puding s višnjama i kokosovim mlijekom

recept za chia puding

Chia sjemenke pravo su nutritivno blago jer obiluju proteinima, antioksidantima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Objektiv ih voli, Instagram ih voli, žene u teretanama ih vole, ja ih volim… Ma nema ‘ko ih ne voli, čak je i Mišo Kovač izmijenio naziv svog bezvremenskog hita u “Chia sjemenka u mom oku”!

Chia je apsolutno neutralnog okusa, potopljena tekućinom nabubri čak 9 puta svog volumena, olakšava probavu, spašava od gladi i prilično je uspješan saveznik u zdravijim alternativama za nas ovisne o šećeru.
Osim popularnih (voćnih) pudinga, njome možete zgusnuti juhe, umake, stavljati u jogurt, mlijeko, peciva… No osobno smatram najisplativijim iskoristiti ju u pudingu, gdje chia ima priliku doći do svog punog izražaja, uzevši ipak u obzir da je prosječnom ‘rvackom recesijskom džepu ova namirnica ipak skupa.

No, postoje mjesta gdje ju možete nabaviti povoljnije: internet, rođaci gastarbajteri ili moj novootkriveni mali eldorado zdrave hrane – Juice box u Vlaškoj, gdje za otprilike cijenu jednog Big Mac menija možete dobiti 200 g sjemenki. Moram li isticati očito ili ćete ipak produžiti u “Mekić”?

Ukratko – prilikom pripremanja chia pudinga nema strogih pravila, no neko nepisano jest – 1 jušna žlica sjemenki na 1 dcl tekućine. Dok moj najdraži recept glasi ovako:

Sastojci (1 porcija):

– 2,5 dcl hladnog malomasnog mlijeka (ja pijem kravlje i živa sam, ali i drugi koji piju bademovo, zobeno – i oni su isto živi još)
– 3 čajne žličice kokosovog mlijeka u prahu ili pak 2 čajne kokosovog brašna
– 3 jušne žlice chia sjemenki
– malo zaslađivača po želji
– pola šake višanja (smrznutih)

Priprema:

U fotogeničnu čašu (jer kako ćete inače ovo staviti na Instagram?) ulijte mlijeko, zatim dodajte kokosovo mlijeko u prahu ili brašno te dobro promiješajte. Dodajte zaslađivač – 1 čž meda, agave, stevije ili ko ja – prostog umjetnog iz DM-a te uz miješanje dodajte chiu.

Izmiješani sadržaj prekrijte folijom i stavite u hladnjak na 10 minuta. Zatim izvadite te još jednom dobro promiješajte, sjemenke se znaju priljepiti jedna za drugu ili za dno čase… pokušajte ih odignuti i razdvojiti eventualne grudice miješanjem, kako bi svaka sjemenčica imala priliku nabubriti. Zatim dodajte višnje te vratite u hladnjak na novih 10 minuta. I to je to!

Pratite našu Maju Špoljarec na njenom novom blogu Zli patuljak koji lagano raste i bit će najbolje mjesto u galaksiji za jednostavne i brze, a opet malo drugačije recepte. Obavezno ju pratite na njenom Fejsu, jer ju to veseli, a pratite i našu gastro rubriku jer ćemo donositi njene novitete.