Savršene biljke koje potiču detoks organizma

pexels-photo-93492

Proljeće koje nam ubrzo dolazi na vrate je idealno vrijeme za čišćenje organizma s obzirom na obilje zelenog povrća gorkog okusa, koje pospješuje razgradnju tvari u jetri i lučenje žuči.

Najbolje biljke za čišćenje organizma su upravo gorke biljke koje tada rastu – maslačak, rikula, šparoga, artičoka, kopriva.

Šparoge

Šparoga, lat. Asparagus, ima bogatu nutritivnu vrijednost – sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna protuupalna svojstva pa djeluje povoljno kod bolesti srca i krvnih žila. Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina. Smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.

Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti. Osim toga vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva.

Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti. Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. U laboratorijskim istraživanjima glutation je u potpunosti zaustavio umnožavanje virusa AIDS-a.

Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

Artičoka

Najvažnije djelatne tvari artičoke su kavena kiselina i njeni esteri (cinarin), klorogenična kiselina, seskviterpenski laktoni i flavonoidi. Sadrži također kalij i magnezij. Vrlo je bogata vlaknima.

Artičoka sadrži i silimarin, antioksidans koji štiti jetru koja je ključna kod eliminacije toksina iz organizma. Osim toga sadrži inulin, probiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima. A upravo zdrava crijevna flora je glavni faktor u zaštiti od bolesti raka i mnogih drugih bolesti.

Artičoka je puna cinarina, snažnog antioksidansa koji potiče proizvodnju žuči, ali i njezino izlučivanje iz organizma. Ujedno pospješuje razgradnju masti i sprečava nastanak žučnih kamenaca. Zbog povoljnog djelovanja na crijevnu mikrofloru, artičoka smanjuje količinu toksina koji dolaze u jetru, čime je rasterećuje i čuva.

Snižava razine kolesterola u krvi, hrani krv i opušta napetost u arterijama.

Uspješno se koristi kod dispepsija, nedostatka apetita, dobra je kod otežane probave, žgaravice, osjećaja „kruljenja” u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu, ateroskleroze, dijabetesa, anemije, sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica), te regulira metabolizam šećera i masnoća.

Regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem (uklanjanjem), zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Ima učinkovito djelovanje kod problema s gihtom. Također je korisna i kod problema s reumom i artritisom.

pexels-photo

Maslačak

Maslačak je lako dostupan i možda baš zato podcijenjen. Njegova djelovanje je također mnogostruko – sprečava oštećenje stanica jetre, stimulira rad bubrega te olakšava probavu i izbacivanje štetnih tvari. Narodna medicina od davnina preporučuje salatu od mladog lišća za proljetno čišćenje krvi.

Listovi maslačka sadrže mnogo minerala među kojima se ističe kalij, vrlo su bogati beta karotenom, flavonolima, seskviterpenskim laktonima, sadrži triterpene, derivate tarksične kiseline i sterole. List maslačka se prvenstveno koristi kao diuretik.

Korijen maslačka ima koleretično djelovanje. Zbog sadržaja inulina povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru i pomaže kod regulacije šećera u krvi. Maslačak se koristi i kao gorki tonik – stimulira apetit te kod dispepsije (loše probave). Također je dobra kod alergijskih tegoba, problema s kožom, kod povišenog kolesterola, celulita te se koristi kao pomoć pri mršavljenju.

med od maslačka

Kopriva

Kopriva energizira i razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu stanicu. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje i razvoj čovjeka, a krasi ju i najviše klorofila od svih drugih biljaka.

Čaj od koprive odličan je za proljetno čišćenje organizma. Čisteći krv, daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima, te jača kosu. Kopriva prirodno potiče tijelo na čišćenje te djeluje protuupalno.

Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj bi se trebao piti 4 tjedna.

Svi dijelovi koprive, stabljika, lišće, korijen i cvijet, imaju ljekovita svojstva.

Zbog visokog udjela magnezija čaj od koprive ublažava grčeve u nogama isto kao i menstrualne grčeve. Zaustavlja obilna krvarenja, stoga je djelotvorna i u ublažavanju obilnih menstruacija. Potiče cirkulaciju, sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije.

Jača imunitet, čisti mokraćne kanale i liječi upale mjehura i mokraćnih puteva, ublažava probleme dišnih puteva, smiruje probavu, hormone i ublažava stres. Pomaže u suzbijanju alergija i smirivanju astme.

Ublažava probleme sa zglobovima, poput artritisa i reume (antiflogistik).

kopriva

Rikula

Rikula, koju najčešće upotrebljavamo kao salatu, obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem.

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rikula obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju.

Osim toga regulira imunološki sustav, sprečavaju makularnu degeneraciju i osteoporozu te aktivno štiti od raka.

Ima blagotvorni učinaka na libido i potenciju.

Rikula je bogata klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou.

Pogodna je i za kelatnu terapiju, koja se provodi radi izbacivanja teških metala iz organizma.

lachscarpaccio-253356_960_720

Ostalo voće i povrće

Osim spomenutih super namirnica za detoksikaciju organizma, sve voće i povrće pomaže kod proljetnog čišćenja organizma.

Pa tako na primjer limun alkalizira organizam, pospješuje uklanjanje mokraćne kiseline iz zglobova i čišćenje od toksina. Poboljšava učinkovitost jetre, bubrega i ostalih organa koji sudjeluju u tom procesu.

Grejp potiče razgradnju masnoća i toksina, aktivira probavu i djeluje blago diuretski. Time ubrzava čišćenje organizma ne samo putem stolice, već i mokraće, kroz koju dio štetnih tvari izlazi iz organizma. Ljudi koji uzimaju lijekove trebali bi se prvo savjetovati smiju li konzumirati grejp, jer ima kontraindikacije s nekim preparatima.

Celer potiče lučenje žuči i zajedno će, sa svim ostalim voćem i povrćem te medom, osigurati dovoljne količine vitamina, minerala i ugljikohidrata za normalno funkcioniranje organizma, pročistiti probavni sustav i spriječiti osjećaj umora.

Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. Antioksidativno djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a našoj koži vraća prirodni sjaj.

Vitamin A je nužan za pravilan rad imuno sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice, probavni trakt i urinarni trakt, tako da funkcioniraju kao barijere i oblikuju prvu liniju obrane protiv infekcija.

Postoje namirnice koje nisu tradicionalno iz naših područja, ali danas su i kod nas lako dostupne i odlične su za detoksikaciju. Prvi među najboljima je definitivno đumbir.

Đumbir energizira i djeluje stimulativno na organizam. Može se upotrebljavati svježi, sušeni u prahu, u obliku ulja ili soka. Đumbir je među najzdravijim začinima na svijetu. Pun je hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva koji imaju velike koristi za naše tijelo i posebice za naš mozak.

Đumbir sadrži gingerol, tvar sa snažnim ljekovitim svojstvima. Gingerol ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Pomože probavi, smanjuje mučnine, pomaže u borbi protiv gripe i prehlade. Đumbir također može ublažiti mučninu i povraćanje nakon operacije, kod pacijenata oboljelih od raka koji se podvrgavaju kemoterapiji. Ali, najučinkovitiji je kada je pitanju jutarnja mučnina u trudnoći.

Đumbir može pomoći u liječenju kronične probavne smetnje. Kronične probavne smetnje (dispepsija) karakterizira bol i neugodnosti u gornjem dijelu želuca. Smatra se da je usporeno pražnjenje želuca je glavni uzročnik probavne smetnje, a đumbir ubrzava pražnjenje želuca.

Također, može inhibirati rast različitih vrsta bakterija. Vrlo je učinkovit protiv oralnih bakterija povezana s upalnim bolestima u desnima, kao što je paradentoza.

Protuupalni učinak može pomoći osobama s osteoartritisom – degeneracijom zglobova u tijelu, što dovodi do simptoma kao što su bol u zglobovima i ukočenost. Također, smanjuje bolove u mišićima te može se znatno smanjiti menstrualne bolove.

Đumbir može smanjiti razinu kolesterola te drastično sniziti šećer u krvi.

Nadalje, sadrži tvar koja može pomoći u prevenciji raka te može biti učinkovit protiv raka gušterače, raka dojke i raka jajnika.

Đumbir može poboljšati funkcije mozga i štiti od Alzheimerove bolesti. Oksidativni stres i kronična upala mogu ubrzati proces starenja te se vjeruje da su jedni od ključnih pokretača Alzheimerove bolesti i kognitivnog propadanja. Neke studije na životinjama pokazuju da antioksidansi i bioaktivni spojevi u đumbiru mogu inhibirati upalne reakcije koje se javljaju u mozgu. Znači, đumbir može poboljšati moždane funkcije izravno.

Ostale namirnice koje se preporučuju jesti za vrijeme detoksa su žitarice cjelovitog zrna, posebice riža, mahunarke (bilo bi dobro ne kombinirati ih zajedno), med, maslo (ghee) i druge.

Uz navedene namirnice našem organizmu općenito najviše odgovara cjelovita hrana, koja nije prerađena. Cjelovita hrana se sastoji od složenih ugljikohidrata koji se postepeno razlažu u krvi pa je razina šećera u krvi stabilnija.

A voda!?

Nikako iz popisa najboljih namirnica za detoksikaciju ne smijemo zaboraviti vodu.

Voda je jedna od najbitnijih namirnica jer se naše tijelo većinom sastoji od vode. Često je naš organizam zagušen vodom u međustaničnim prostorima, dok su naše stanice žedne. To je zato što je obična voda je teško probavljiva. Dobro bi bilo prokuhati vodu, destilirati ju ili koristiti izvorsku voda – te vode su bliske našem tijelu, imaju koncentrirane minerale koji su nam potrebni te ne sadrže klor i druge otrovne supstance koje nam štete.

voda tekst

Kako jedemo?

Naš organizam je čudo prirode. Toliki broj savršeno usklađenih funkcija kreiranih kako bi nam u svakom životnom periodu pružile upravo ono što nam je potrebno. Najmanje što možemo učiniti je ponašati se odgovorno prema ovom veličanstvenom daru. Pomoći našem tijelu možemo ako se prema njemu, a time i sebi, ponašamo s poštovanjem. Konzumirajući hranu bogatu vitaminima, vlaknima i korisnim nutrijentima mi pomažemo našem tijelu da se bori protiv toksina. Ako očistimo parazite i toksine, te vratimo jetri njezinu funkciju naše će tijelo vrlo brzo učiniti čudo, a mi ćemo zasjati vitalnošću i ljepotom.

Ključna stvar kod hranjenja je posvećenost procesu jedenja odnosno mentalno-emotivna aktivnost dok jedemo. Samo kada jedemo mirni i koncentrirani hrana koju jedemo nam može donijeti dobro. Ako jedemo brzo, „s nogu“, s mobitelom u jednoj i žlicom u drugoj ruci mi zapravo u naš organizam unosimo stres, kaos i negativne emocije. Mi se u tom slučaju ne hranimo nego jednostavno zatomljujemo osjećaj gladi.

Odvojite vrijeme da se istinski nahranite, odaberite predivne namirnice dostupne u proljetno vrijeme i riješite se svega što vašem organizmu više nije potrebno.

Uživajte u prirodi i hrani!

Autor: Dea Flores