Ususret Danu žena

Prođimo malo lekciju iz povijesti.

Međunarodni dan žena slavi sva dostignuća ženskog spola. Prvi Dan žena se slavio 28. veljače 1909. godine u SAD-u temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja da se uopće obilježava međunarodni dan žena pojavila se početkom 20. stoljeća kada su se često događali protesti zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća 8. ožujka 1857. u New Yorku. Demonstracije je rastjerala policija a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti na isti datum su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’. Kasnije, u mnogim komunističkim državama, taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao dan u kojem muškarci iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog spola.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene UN su ga službeno počeli obilježavati.

Iako svi pričaju o ravnopravnosti spolova, mi smo još uvijek patrijarhalno društvo. Veliki broj muškaraca ne može zamisliti ženu na ključnim pozicijama, a žene se još uvijek kategoriziraju kao supruge, majke i domaćice ili poslovne žene kojima je jedino bitna karijera. Još uvijek ih smatraju “ostvarenima” ako su ispunile ulogu supruge ili majke…

Činjenica je da žene još uvijek za iste poslove dobivaju manje plaće od muškaraca. Još uvijek ih se pita koliko djece imaju i imaju li namjeru još rađati.

Mudrost za kraj…

Završit ćemo tekst malim mudrostima američkog portala AskWomen.

 • Naučit ćete kad nešto nije vrijedno vaše energije. Valja dobro odvagnuti i razlučiti na što želite trošiti svoje dragocjeno vrijeme, a na što ne.
 • U 20-ima se još uvijek mijenjate. To je razdoblje u kojima se još uvijek mijenjate i sazrijevate.
 • Ne brinite o starenju. Život je proces, a starenje je samo dio tog puta.
 • Stvari se neće uvijek odvijati kako ste planirali. U životu uvijek imamo dobar plan, ali potom se stvarni život ispriječi i stvari krenu potpuno drugim tokom. Na to treba biti spreman.
 • Nemojte si postavljati rokove za velike planove. To što do 30-e ili 40-e niste pronašli srodnu dušu ili dobili dijete, ne znači da niste uspjeli. Sasvim je u redu biti solo, a na kraju krajeva nije bračni status taj koji vas određuje.
 • Veze ne ostaju iste. Ljubavne veze se stalno mijenjaju, baš kao što se mijenjaju i ljudi.
 • S vremenom ćete sve manje mariti za neke stvari i to je sasvim u redu.
 • Nikad nemojte postati financijski ovisni o nekome. Zapamtite, muškarci dolaze i odlaze.

Darujemo jednu čitateljicu paketom essence proizvoda.

Pravila su jednostavna:

 • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #essence
 • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
 • Podijelite objavu, tagirajte frendice, neka nam se i one pridruže…
 • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 6. ožujak, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Antonija Oremuš