Afrodizijak iz istarske guštare

Šaroge su poznate kao delikatesno povrće, a najstariji recept za prirpemu šaroga datira iz najstarije poznate kuharice iz III. stoljeća. Od tada do danas divlje (samonikle) i uzgajane šparoge su sastavni dio našeg jelovnika. Možda će vam biti zanimljiv podatak da je čak i u najelitinijim prigodama sasvim prihvatljivo i pristojno jesti šparoge pristima. U Francuskoj, koja ju je poznavala još u doba Rimljana, hvalili su je kao diuretično sredstvo, koje čak ima moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. A još iz 15. stoljeća ovu biljku prati poseban kompliment da djeluje kao afrodizijak. Šparoga je bogata steroidima, prvenstveno fitoestrogenima. A oni stimuliraju također proizvodnju testosterona. Već i u srednjem vijeku konzumirala se kao pripravak za intimne sastanke.

Lagane i bogate vitaminima

Iako šparoga službeno nije priznata kao ljekovita biljka, blagotvorno djeluje protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, upotrebljava se kao oblog protiv ekcema, odlična je hrana za dijabetičare i rekonvalescente. Međutim, najznačajnije je njezino diuretično svojstvo jer pomaže pri otežanom mokrenju. Šparoge imaju malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost s obzirom na bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatije su kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrže i prilično mikroelemenata, kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan su izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6; dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, nijacina i magnezija.

Snažan su antioksidans. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Sadrže i glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa. Šparoga ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. Nije točno da su divlje šparoge zdravije od uzgojenih, pa ni od onih potpuno svijetlozelenih. Nutricionistički one imaju jednake vrijednosti.

Šparoga je bez ikakve sumnje namirnica koja je čisto zdravlje i koju bi trebalo što više jesti. Posebno se preporuča trudnicama, zbog njenog bogatstva folne kiseline.

Gastronomska poslastica

Postoji zelena i bijela šparoga. Jestivi dio šparoga su mladi izdanci, koji se lagano prokuhaju (blanširaju) u kipućoj vodi ili ih se pripremi na pari kako bi omeknule. Svježe šparoge prokuhajte u maloj količini vode i u 5 do 8 minuta šparoge će biti spremne za posluživanje. Ako ih pripremate na pari, bit će dovoljno 3 do 5 minuta. Šparoge možete i lagano popržiti na vrućem ulju, a mi bismo preporučili da koristite maslinovo ulje. Sabljike možete uzdužno prerezati na pola. Pržite ih 3 do 5 minuta svo vrijeme lagano miješajte. Zalijte domaći maslinovim uljem i uživajte.

Prva asocijacija kad spominjemo šparoge je naravno istarska fritaja koja se danas smatra jednom od autohtonih jela Istre. Smatra se da je porijeko šparoga Mediteran, iako su se samonikle raširile cijelom Europom, a čak ih se može pronaći i u Sibiru.

Divlje šparoge s jajima
• 800 g divljih šparoga • 8 jaja • 40 ml vinskog octa • 1 žlica sjeckanog peršina • maslinovo ulje • sol i papar
Opis:
Pripremite ovu brzu, zdravu i finu salatu u kojoj će divlje šparoge izazvati eksploziju aroma i okusa u dodiru s vašim nepcem.

Divlje šparoge operemo, odstranimo donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike stavimo kuhati u vrelu posoljenu vodu ćetiri do pet minuta. Kuhane šparoge ocijedimo i kratko uronimo u vodu s ledom, te ponovo ocijedimo. U zdjelu ulijemo 100 ml maslinovog ulja, vinski ocat, začinimo solju i paprom, peršinom i dobro izmiješamo sastojke. Zatim dodamo pripremljene šparoge i još malo izmiješamo. Jaja tvrdo skuhamo, ogulimo, te narežemo i složimo na tanjur ili zdjelu za posluživanje. Prekrijemo šparogama, prelijemo preljevom i poslužimo.
www.crochef.hr

Šunka i šparoge s umakom od sira
• 24 šparoge • 40 g maslaca ili margarina • 3 žlice brašna • 3 dcl mlijeka •100 g naribanog sira Ceddar • malo muškatnog oraščića • 12 tankih ploški kuhane šunke ili pršuta

Šparogama obrežite tvrde krajeve. Stavite vodu u dublju posudu i pustite da zavri, posolite i stavite šparoge. Pustite ih da tiho kuhaju 5-7 minuta, dok domekšaju. Ocijedite ih, properite i rasprostrite po papirnatom ručniku da se posuše.
Zagrijte pećnicu i namastite lim za pečenje. U posudi otopite maslac ili margarin, dodajte brašno i pržite dvije minute miješajući. Dodajte mlijeko, pustite da zavrije, neprestano miješajući. Pustite da tiho kuha dok se ne zgusne (5 minuta).U umak dodajte 3/4 sira. Posolite i popaprite po ukusu. Držite na toplom. Šparoge omotajte šunkom (može i po dvije skupa). Poslažite u pripremljen lim za pečenje, prelijte umakom i pospite preostalim sirom.
Pecite na 200° C dok se ne pojave mjehurići, a sir ne postane zlatnožut. Poslužite vruće.
www.ordinacija.hr

Ne propustite Dane istarskih šparoga. Ovaj vikend, od 27.03.2010 do 30.04.2010. na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja u restoranima posluživat će se jela od šparoga.
Za više informacije posjetite www.istra.hr