U ovo blagdansko vrijeme i ususret Novoj godini, teško je zanemariti tradiciju po pitanju blagdanskog stola i izboru jela s kojim ćemo zakoračiti u novo ljeto. Manje više smo svi navikli na uobičajeni meni kojeg se i pridržavamo. Međutim iz udruge Prijatelji životinja nam nude nešto malo drugačije. U pitanju je 13 ukusnih recepata koji ne sadrže niti jednu namirnicu životinjskoga podrijetla (meso, mliječne proizvode, jaja ili med) te za spravljanje takvih jela ne mora patiti niti jedna životinja. Ovim putem iz udruge pozivaju sve građane da ovim odličnim jelima i uz poruku nenasilja obilježe vrijeme blagdana.
Prijatelji životinja ove su godine odlučili potaknuti građane da nadolazeće blagdane u punom smislu riječi provedu u ljubavi i suosjećanju tako što će pripremiti i kušati neke od predloženih recepata. Gordana Hećimović, voditeljica radionice kuhanja i volonteri Prijatelja životinja odabrali su, pripremili i fotografirali najomiljenija blagdanska jela, kako bi pokazali da svatko od nas može proslaviti blagdane bez mesa i ostalih namirnica životinjskoga podrijetla.
Ovi recepti odabrani su kako bi i onima koji misle da ne mogu provesti blagdane bez pečenja, sarme i tradicionalnih kolača, ponudili izbor kojega ne mogu odbiti – ukusna domaća jela, spremljena na suosjećajan način i s ljubavlju.
Za danas smo vam pripremili 5 recepata tradicionalnih blagdanskih kolača, a sutra vas očekuju recepti za zimsku juhu od graha i ječma, pečenku sa seitan krumpirom, francusku salatu, pohane sojine medaljone, sarmu od seitana i vegansku hladetinu.
Orehnjača
Sastojci:
Tijesto
Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35 – 45 minuta na 180°C.
Makovnjača
Sastojci:
Tijesto
Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli. Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30-40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču. Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati. Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se peče oko 35-45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.
Poljupci od oraha
Sastojci:
Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.
Čupavci
Sastojci:
Tijesto
Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašten lim i peći na 180°C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Savijača od lješnjaka i pistacija
Sastojci:
Za sirup pomiješati narančin sok s 380 g šećera i staviti na vatru. Kuhati dok se šećer ne rastopi i sirup malo ne iskuha. Samljeti grubo pistacije i lješnjake s ostatkom šećera i pomiješati s cimetom. Rastopiti margarin. Premazati lim margarinom. Premazati list tijesta margarinom i posuti smjesom od lješnjaka i pistacija te zarolati i tako ponoviti dok se ne potroši tijesto i nadjev. Narezati savijače na manje komade i staviti ih peći na 180°C, 50-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i tople savijače preliti sirupom. Ostaviti da se ohladi, a zatim izrezati do kraja.
Uz ovakve recepte, spašavanje životinja koje inače završe na blagdanskim jelovnicima nikada nije bilo lakše. Prijatelji životinja žele vam dobar tek!
Prijatelji životinja ove su godine odlučili potaknuti građane da nadolazeće blagdane u punom smislu riječi provedu u ljubavi i suosjećanju tako što će pripremiti i kušati neke od predloženih recepata. Gordana Hećimović, voditeljica radionice kuhanja i volonteri Prijatelja životinja odabrali su, pripremili i fotografirali najomiljenija blagdanska jela, kako bi pokazali da svatko od nas može proslaviti blagdane bez mesa i ostalih namirnica životinjskoga podrijetla.
Ovi recepti odabrani su kako bi i onima koji misle da ne mogu provesti blagdane bez pečenja, sarme i tradicionalnih kolača, ponudili izbor kojega ne mogu odbiti – ukusna domaća jela, spremljena na suosjećajan način i s ljubavlju.
Za danas smo vam pripremili 5 recepata tradicionalnih blagdanskih kolača, a sutra vas očekuju recepti za zimsku juhu od graha i ječma, pečenku sa seitan krumpirom, francusku salatu, pohane sojine medaljone, sarmu od seitana i vegansku hladetinu.
Orehnjača
Sastojci:
Tijesto
- 1 kg polubijelog brašna (tip 850)
- 4 g svježega kvasca
- 3-4 žlice ulja
- 3 žlice smeđeg šećera
- sojino mlijeko
- prstohvat soli
- malo kurkume
- 700 g mljevenih oraha
- smeđi šećer
- sojino mlijeko
- korica limuna
- grožđice namočene u rumu (po želji)
Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35 – 45 minuta na 180°C.
Makovnjača
Sastojci:
Tijesto
- 1 kg polubijelog brašna (tip 850)
- 4 g svježega kvasca
- 3-4 žlice ulja
- 3 žlice smeđeg šećera
- sojino mlijeko
- prstohvat soli
- malo kurkume
- 700 g mljevenog maka
- smeđi šećer
- sojino mlijeko
- malo soli
- 2 dl marmelade od marelice
Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli. Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30-40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču. Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati. Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se peče oko 35-45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.
Poljupci od oraha
Sastojci:
- 2 šalice polubijelog brašna (tip 850)
- 2 šalice mljevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šalica ulja
- 1 šalica sojinoga mlijeka
- 1 šalica sirupa od agave
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g biljnog margarina
- malo sojinoga mlijeka
Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.
Čupavci
Sastojci:
Tijesto
- 25 dag brašna
- 25 dag šećera
- 10 dag biljnog margarina
- 2,5 dl sojinoga mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 4-10 dag kokosa
- vanilin šećer
- 30 dag čokolade za kuhanje
- 15 dag biljnog margarina
- 10 žlica sojinoga mlijeka
- 20 dag kokosa u prahu
Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašten lim i peći na 180°C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Savijača od lješnjaka i pistacija
Sastojci:
- 380 g + 8 žlica šećera posebno
- 600 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 200 g očišćenih pistacija
- 200 g lješnjaka
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 200 g margarina
- 500 g kora za savijače
Za sirup pomiješati narančin sok s 380 g šećera i staviti na vatru. Kuhati dok se šećer ne rastopi i sirup malo ne iskuha. Samljeti grubo pistacije i lješnjake s ostatkom šećera i pomiješati s cimetom. Rastopiti margarin. Premazati lim margarinom. Premazati list tijesta margarinom i posuti smjesom od lješnjaka i pistacija te zarolati i tako ponoviti dok se ne potroši tijesto i nadjev. Narezati savijače na manje komade i staviti ih peći na 180°C, 50-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i tople savijače preliti sirupom. Ostaviti da se ohladi, a zatim izrezati do kraja.
Uz ovakve recepte, spašavanje životinja koje inače završe na blagdanskim jelovnicima nikada nije bilo lakše. Prijatelji životinja žele vam dobar tek!
In this article:čupavci, kolači, makovnjača, orehnjača, prijatelji životinja, recept, vegan
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login