Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Dijeta ili vježbanje? Što je važnije?

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Svima je potpuno jasno kako je redovita tjelovježba nešto što bi trebalo biti dio naše svakodnevice. Makar to bilo hodanje. No, kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta? Mnoga istraživanja pokazala su da fizička aktivnost bez adekvatne prehrane nije dovoljna za vidljive rezultate što se tiče mršavljenja. Za optimalan rezultat, nužno je oboje, ali gubitku kilograma više pridonosi pravilna prehrana, odnosno dijeta nego vježbanje. Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je kako je dijeta ipak učinkovitija od samog vježbanja. Primijećeno je kako su ispitanici koji su pazili na izbor namirnica i kalorije brže gubili kilograme i izgledali vitkije nego oni koji su samo vježbali, bez da su pazili na prehranu. Osim toga, ispitanici koji su vježbali bez držanja dijete, u usporedbi s onima na dijeti, djelovali su nabijeno. Naime, dijeta je zaslužna za gubitak oko 80-90% masnoća, dok preostalih 10-20% sagorijeva se vježbanjem. Idealno bi bilo kad bismo mogli vježbati i jesti što god poželimo, ali činjenica je da je to nemoguće. Tjelovježbom sagorijevamo kalorije, a ako se nakon treninga nagradimo nezdravom hranom, samo ćemo vratiti nepotrebne kalorije. Kako bismo smršavili, moramo sagorijevati više kalorija nego što ih unosimo.   Na primjer, želite li izgubiti pola kilograma tjedno, morali biste sagorjeti 3.500 dodatnih kalorija u tom tjednu, a to znači da svaki dan morate sagorjeti 500 kalorija. Želite li izgubiti kilogram ili više svakog tjedna, jednostavnije će vam biti ako smanjite unos kalorija, nego da dodatno vježbate kako biste sagorjeli višak kalorija. Nezdrava hrana ima i loš utjecaj na vježbanje. Ako se hranite visokokaloričnom hranom koja je bogata zasićenim i trans mastima i sadrži puno soli, to će imati negativan utjecaj na sposobnost tijela za vježbanje. Može se reći da je hrana poput goriva koje omogućava tijelu da preživi, ali i pravilno funkcionira. Zdrava prehrana sprječava debljanje, ali i štiti tijelo od nastanka bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak. Dijeta ima veći utjecaj na gubljenje tjelesne masti nego vježbanje, a tako pomaže i u gubljenju kilograma. Mnogima je lakše vježbati nego promijeniti prehrambene navike i početi se zdravo hraniti. Ali ako želite izgubiti kilograme i imati lijepo oblikovano tijelo, dijeta nije dovoljna. Pomoći će vam u gubljenju kilograma, a vježbanje u oblikovanju trbušnih mišića, ruku i nogu i cijelog tijela.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Seks

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Brinimo jedna o drugoj

Prilikom rješavanja organizma ovog tereta prehrana igra značajnu ulogu, a dužina dijete ovisi o simptomima i njihovoj jačini, kao i cjelokupnom zdravstvenom zdravlju.

Budi fit

Porazgovarali smo s njom o trendovima u fitnessu, ali i o fitness kongresu, Urban Training Campu 2024, koji će se održati u Sparta Gym...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.