Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Godina tigra ili godina straha

Strah ionako vlada u ljudima, od kad znamo za sebe.

Ne znam kako vi, ali moje čitanje horoskopa se svodi na sljedeće: taj i taj znak čeka pozitivno razdoblje na ljubavnom, poslovnom i xy planu, a taj i taj znak neće imati naklonjenost zvijezda, ali i to se može promijeniti … i onda se tekst pretvara u xy$&kl… i bla bla naklapanja. Slova se pretvaraju u hijeroglife, sve mi zvuči isprazno, a predviđanja – predvidljiva. Zato ustvari niti ne čitam horoskope, prognoze i slična bapska naklapanja.

Astrologija je egzaktna znanost

Imam svako poštovanje prema ovoj nauci, zaista stojim iza tog mišljenja. Sam studij astrologije (da, i to postoji, samo ne u Hrvatskoj) traje tri godine. Svatko iole ozbiljan, tko se time bavi, zna koliko truda, ulaganja i učenja stoji iza istinske prave prognoze nečije natalne karte. Nečijeg života. I puno je tu faktora, od toga koji si znak u horoskopu, pa podznak, pa gdje ti se nalazi Mjesec i koji su međusobni položaji planeta, te još puno toga…

Kako onda staviti nekog u kalup pukim naklapanjem i bapskim gatanjem, pitam se? Ok, svatko iole znatiželjan, bit će zaintrigiran mogućnošću da (sa)zna što će ga čekati u bliskoj ili daljnjoj budućnost, pa da, ako ništa drugo, spremno dočeka to što će ga čekati. Ili je ponekad bolje ne znati, ne prizivati nametnutu mogućnost, i prizivati samo onu mogućnost koju ustvari želimo. Iliti ga, imati moć namjere. I biti „gospodar svoje sudbine“.

O captain! My captain!

rekao bi g.Keating iz „Društva mrtvih pjesnika“.

Kineska lunarna kalendarska godina

Bez obzira na običaje, obilježavanja događanja po Gregorijanskom ili Julijanskom kalendaru, lunarnoj ili solarnoj kalendarskoj godini – ne može nitko poreći da u ovu godinu Tigra, koja je započela u veljači po kineskom lunarnom kalendaru, ulazimo iz godine straha. I to dvije godine straha, a mogli bismo reći čak i tri. 2019. je bila godina „zemljane svinje“, po kineskom lunarnom kalendaru, što je trebalo značiti puno sreće, ljubavi, optimizma i uspjeha, a svi znamo kako je završila. Ili bolje rečeno započela jednu kovid eru.

Pa sljedeća godina prepredenog Štakora. Jest, donijela je radikalne promijene, što i je jedno od obilježja tog horoskopskog znaka. Postoji ta drevna kineska legenda koja govori da je Buddha naložio svim znakovima iz astrološke karte da prijeđu rijeku i onaj tko prvi dođe, imat će čast da s njim krene prva kalendarska godina. Svaki znak dobiva jednu godinu, i ponavlja se svakih 12 godina. Iako je bivol slovio kao najjači znak u kineskom astrološkom znaku, štakor ga je eto zaje*, skočio na njegova leđa kako bi prešao rijeku i skočio na tlo tik kod cilja, prije samog bivola.

2021. godina ili godina bivola (drugog astrološkog znaka po redoslijedu, je li) bismo mogli reći i da je godina truda i ulaganja. Godina je to i kada smo puno radili, pokušali sačuvati dobar razum i nismo tražili pohvalu za to. Rekli bismo, skromna godina. Iako je za nekoga bila i bolna zbog gubitaka na osobnom planu i svega onoga što je kovid donio. Ali, ne samo kovid. Strah! Kolektivni strah. To je ono čega se treba najviše plašiti. Strah od straha.

Priče iz sadašnjosti…

Evo, priča mi prijateljica, mlađa cura u 20-tim godinama koja radi u jednoj trgovini zdrave hrane u Zagrebu… Dolazi u trgovinu jedna postarija gospođa, naoružana maskom, rukavicama i skafanderskim odijelom. Kad joj je prijateljica pokušala učtivo pristupiti kako bi ju pitala što želi kupiti, gospođa je počela panično bježati od nje, uputivši joj pogrdno riječi: „Ti si mlada, tebi ništa neće biti, a ja, ja sam stara i ja ću odmah umrijeti. Makni se od mene.“

 Druga poznanica, u kasnim 30-tima, donosi mi nešto što sam ju zamolila da mi posudi, ali ne približava mi se, već mi daje to sa sigurnih metar udaljenosti. Mlada osoba, već puna strahova. Kako li će samo brijati kada zađe u prave godine.

Strah vlada

Ali nije samo kovid uzeo svoj danak. Strah ionako vlada u ljudima, od kad znamo za sebe.

Možda je to ustvari i najjače oružje koje postoji i koje će ikad postojati. Najveća bolest u povijesti. Evo recimo i ovaj primjer… Jedna gospođa koju znam, panično čisti i licka svaki dan podove, kauč, prozore, zavjese… jer prašina vlada u zraku. I njoj se kašlje od toga. Ubit će ju alergija na prašinu! Ali, ona ustvari nema alergiju na prašinu. Ona postoji samo u njenoj glavi.

I zato, godina Tigra, bez obzira na previđanja ili naklapanja…

Ova godina, trebala bi biti godina koja će nas podsjetiti na hrabrost, unutarnju snagu i izdržljivost, da osvijestimo kako ne postoji ništa što ne možemo postići ako samo dovoljno usredotočimo pažnju na to. Godina Tigra bi trebala biti godina intuicije, srčanosti, suosjećanja, strpljenja. Osim toga, ovo je godina Vodenog Tigra. Voda koja je kao jedan od elemenata povezana s emocijama, a povezana je i s našom intuicijom.

Promijene su ustvari najljepša stvar koja nam se može dogoditi. S tim stavom, ništa nam ne bi trebalo izazivati strahove. I davniju 2008., obilježili su kao godinu Velike recesije i globalne financijske krize, pa ipak je ona za neke označavala nov pozitivan početak, početak novog biznisa, novih prilika, novih izazova.

Kojim vodama će naš brodić ploviti, odlučuje samo kapetan tog brodića. Odlučujemo mi sami.

More može biti nemirno, vjetar može puhati u našem ili kontra smjeru, putem možemo nailaziti na pirate… no i dalje taj brodić ide u smjeru u kojem samo mi odlučujemo i želimo da ide. U smjeru tigra ili smjeru straha?!

Ne propustite

Dobar posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste govorili nešto važno klijentu, zaposleniku, poslovnim partnerima, kolegama uvjereni da su vas razumjeli, a na kraju se...

Drama Queen

Jednom davno bila sam romantična. Jednom davno možda sam i vjerovala u ono „da kraja života“.

Život u dvoje

Možda ih samo vješto skrivaju, ali budite sigurne - problemi i supermužjacima znaju priuštiti pokoju besanu noć!

Dobar posao

Kada su u pitanju vaši ciljevi i put kojim do njih idete, strah se zna ispriječiti kao debeli zid pred vama. Kako ga preskočiti?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.