Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Hrana bogata vlaknima

Vlakna poboljšavaju probavu i pomažu u mršavljenju.

Brojne su zdravstvene dobrobiti hrane bogate vlaknima. Ona su bogata antioksidansima, dulje zadržavaju osjećaj sitosti i reguliraju probavu. Prehrana bogata vlaknima snižava razinu kolesterola i šećera u krvi, sprječava nastanak hemoroida i rak debelog crijeva i koriste se u liječenju zatvora. Zbog toga što nas čine sitima, pomažu u lakšem mršavljenju i neizbježan su dio zdravih dijeta.

Zdrava i uravnotežena prehrana sastoji se od povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, a to su sve namirnice koje su bogate nutrijentima, uključujući vlakna. Većina ljudi kroz svakodnevnu prehranu ne dobiva dovoljnu količinu vlakana. Ženama je dnevno potrebno barem 25 grama vlakana, a muškarcima od 30 do 38 grama.

Najbolji izvor vlakna su sve vrste grahorica i mahunarki te suhe šljive, smokve i bobičasto voće. Vlakna se nalaze i u zelenom lisnatom povrću, mrkvi, gljivama, bundevi, krumpiru, kukuruzu, artičokama, šparogama, voću te cjelovitim žitaricama.

1. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, a posebno mekinje bogate su dijetnim vlaknima. Mekinje zobi pomažu u smanjenju razine kolesterola, a pšenične, kukuruzne i rižine mekinje sprječavaju zatvor. Kruh, tjestenina i riža od cjelovitih žitarica odličan su izvor zdravih vlakana, kao i ječam i quinoa.



2. Mahunarke

Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi sadrže zdrave omega-3 masne kiseline, proteine i fitokemikalije, kao i vlakna. Najbolji izbor su bademi, ali slijede ih i ostali plodovi kao što su pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki. Lanene, sezamove i sjemenke bundeve također su izvor vlakana.



4. Zeleno lisnato povrće

Povrće koje ima tamno zeleno lišće bogato je beta karotenom, vitaminima i mineralima te vlaknima. Može se jesti u salatama, s maslinovim uljem, češnjakom, limunom i začinima te kuhano u varivu ili na pari. Jedite kelj, brokulu, prokulice (kelj pupčar), špinat, kupus, cvjetaču.

5. Voće

Kao i povrće, i voće je bogato vlaknima. Jedite jabuke, avokado, banane, kivi, naranče, kruške i mango. Izvan sezone, kada je izbor svježeg voća smanjen, odličan izbor je suho voće. Suhe smokve i suhe šljive sadrže iznimno visoku količinu vlakana i poznate su po svom pozitivnom djelovanju na probavu.



6. Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je antioksidansima i vlaknima. U odnosu na ostalo voće, bobice sadrže najveću koncentraciju vlakna i najbolji omjer vlakna po kaloriji. Ovo ukusno voće može se jesti tijekom cijele godine, svježe, zamrznuto ili sušeno. Najbolji izvor su borovnice, jagode, maline i grožđice.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Hrana Bogata Vlaknima: 20 Namjernica - lifeder Hrvatska

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

She Book Club

Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, vraća se s najukusnijim receptima na bazi povrća.

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Život u dvoje

U slučaju da ste bili u zabludi oko značenja voća na profilima, nadamo se kako vam je sada jasnije te da smo vam olakšali...

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Advertisement