Namirnica koja spada u kategoriju superhrane je i kelj. Zeleno lisnato povrće jede se tijekom cijele godine, kao zdravi shake ili sok, preko salata i variva do zapečenog kelja, koji dolazi kao prilog drugim jelima ili je vrlo zdravo glavno jelo. Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Nepravedno podcijenjeno, ovo povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu.
Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju. Ove fitokemikalije pomažu u zaštiti očiju od štetnog utjecaja sunca i ultraljubičastog zračenja te sprječava očni katarakt. Također, zbog udjela vitamina C, kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi.
Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u sprječavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju.
Varivo od kelja najpopularnije je jelo koje se priprema i jede tijekom zime, ali kelj se može pripremati na mnoge druge načine. Kelj se može pripremati i na lešo, poput blitve ili je sastojak u juhama. Svjež kelj može se jesti sirov u salatama, a kao zdrav međuzalogaj sve popularniji je čips od ovog povrća.
Priprema se s jabučnim ili vinskim octom i maslinovim uljem i peče u pećnici. Svjež sok od kelja jedno je od omiljenih zdravih napitaka u Japanu, a kao shake s bananom, kakaom i sirutkom proteina s čokoladom, savršen je doručak.
Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju. Ove fitokemikalije pomažu u zaštiti očiju od štetnog utjecaja sunca i ultraljubičastog zračenja te sprječava očni katarakt. Također, zbog udjela vitamina C, kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi.
Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u sprječavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju.
Varivo od kelja najpopularnije je jelo koje se priprema i jede tijekom zime, ali kelj se može pripremati na mnoge druge načine. Kelj se može pripremati i na lešo, poput blitve ili je sastojak u juhama. Svjež kelj može se jesti sirov u salatama, a kao zdrav međuzalogaj sve popularniji je čips od ovog povrća.
Priprema se s jabučnim ili vinskim octom i maslinovim uljem i peče u pećnici. Svjež sok od kelja jedno je od omiljenih zdravih napitaka u Japanu, a kao shake s bananom, kakaom i sirutkom proteina s čokoladom, savršen je doručak.
You must be logged in to post a comment Login