Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravlje

Krvna slika kao odraz našeg zdravlja

Koje pretrage zahtijevaju dolazak natašte, a koje ne?

Redovita kontrola osnovnih krvnih pretraga krvi trebala bi biti jedna od uobičajenih zadaća svakog od nas. Kao što vodimo računa o njezi kose, noktiju, lica, tako bismo trebali voditi računa i o stanju našeg tijela iznutra. Istina je da zdravlje često zanemarujemo, posebice ako nema vanjskih znakova problema te se za krvne pretrage odlučujemo tek kada osjetimo tegobe.

Iako će se svi složiti kako je zdravlje naše najveće bogatstvo, i u novoj 2014. godini sebi i drugima prvenstveno poželjeti zdravlja, čini se kako se prema tom bogatstvu odnosimo vrlo rasipno.

Kada konačno izdvojimo vremena za sebe i svoje zdravlje važno je znati kako se pravilno pripremiti za pojedine krvne pretrage.

krvna pretrahaKako bi rezultati pretraga bili što precizniji i time nam pružili ispravnu sliku našeg organizma, potrebno je provesti određene pripreme organizma prije obavljanja pojedinih pretraga u laboratoriju.  Uvriježeno mišljenje kako je za bilo koju pretragu krvi potrebno doći ujutro i natašte je netočno, dok je za neke vrste pretraga upravo to ključno. Nedoumice oko ispravnih priprema razjasnila nam je dr. Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Za mnoge je pretrage potrebno na vađenje krvi doći ujutro i natašte, na primjer;  prije vađenja krvi za određivanje masnoća (kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi) savjetuje se da čak dva tjedna prije dolaska u laboratorij izbjegavate promjene u tjelesnoj težini, 48 sati prije vađenja krvi izbjegavate intenzivnu tjelesnu aktivnost  i  konzumaciju alkohola, 24 sata prije mjerenja izbjegavate masne obroke i konačno – 12 sati prije uzimanja krvi budete natašte.

Slično kao kod određivanja masnoća, prethodna prehrana utječe i na razinu šećera (glukoza, GUK, ŠUK) pa je  nužno zadnji, večernji obrok, pojesti oko 19 sati te sljedeće jutro natašte otići na vađenje krvi, bez konzumacije sokova, čajeva ili sličnih napitaka, dozvoljena je isključivo voda.

Čest je problem variranje vrijednosti izmjerenog željeza u krvi, jer na njegovu razinu utječu brojni parametri. Tako osoba koja je na terapiji preparatom obogaćenim željezom treba pričekati tjedan do 10 dana po završetku terapije tabletama, tri dana nakon uzimanja intravenoznih preparata ili čak mjesec dana ako je primila željezo intramuskularno. Također 24-48 sati prije uzimanja uzorka krvi ne preporuča se uzimati vitamin C, piti sokove koji mogu utjecati na željezo (borovnica, crni ribizl, kupine, cikla) ni piti kupinovo vino, a na vađenje treba doći ujutro, natašte.

brusnica_tekstZa razliku od željeza, analizom feritina možemo steći uvid u zalihe željeza organizma, pri čemu nije potrebno voditi brigu niti o terapiji, ni o prehrani ni o dobu dana .

Kod povišene temperature ili sumnje na infekciju najkorisnije je napraviti kompletnu krvnu sliku (KKS) i odrediti CRP – ove dvije analize dati će dobar uvid u stanje pacijenta i pomoći u donošenju odluke je li za liječenje potreban antibiotik ili je pak riječ o virusnom oboljenju. Upravo za ove dvije važne pretrage doba dana i prethodna prehrana nisu bitni, stoga slobodno na vađenje dođite  u poslijepodnevnim satima, kada vama odgovara .

Hormoni štitnjače u krvi gotovo su posve jednaki  ujutro i poslijepodne te na njih ne utječu obroci koje smo pojeli tokom dana.

Ako trebate odrediti tumorske markere, gotovo svi ne ovise o dobi dana kao ni o prehrani (osim chromogranina A, biljeg za neke neuroendokrine tumore).

Isto tako,  povišen beta-HCG koji indicira trudnoću jednak je tokom cijelog dana, a  tako je i  s testovima na alergije.

Iz navedenog je jasno da priprema za pojedine krvne pretrage i nije tako složen proces, potrebno se samo ispravno informirati i time će odlazak u laboratorij te samo vađenje krvi biti manje stresan i naporan postupak, a detaljna krvna slika će vam omogućiti uvid u cjelokupno stanje organizma.

[box style=”0″]

Poliklinika Breyer jedna je od rijetkih u Hrvatskoj u koju na vađenje možete doći gotovo  cijeli radni dan; od 7.00 do 18.00 sati i svaku subotu u mjesecu od 8.00 do 11.30 sati, dolazak nije potrebno unaprijed dogovarati, a većina je nalaza  gotova isti dan (ovisno o vrsti pretrage) te se mogu poslati e-mailom, poštom ili fax-om, nadamo se da se time Poliklinika maksimalno prilagodila potrebama svojih korisnika.

Kako biste bili sigurni je li se za vašu pretragu potrebno posebno pripremiti, provjerite na stranicama www.breyer.hr , gdje se nalaze mnoge  dodatne informacije o postupcima pripreme za pojedine laboratorijske pretrage, a Polikliniku možete kontaktirati i putem maila [email protected] .

[/box]

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Tijekom noći loše spavate i neprestano se budite jer vas muči kašalj? Isprobali ste razne čajeve i sirupe, no ništa ne pomaže?

Duh i tijelo

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Zanimljivosti

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju koja će biti organizirana i kao događaj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.