Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Krvna slika kao odraz našeg zdravlja

Koje pretrage zahtijevaju dolazak natašte, a koje ne?

Redovita kontrola osnovnih krvnih pretraga krvi trebala bi biti jedna od uobičajenih zadaća svakog od nas. Kao što vodimo računa o njezi kose, noktiju, lica, tako bismo trebali voditi računa i o stanju našeg tijela iznutra. Istina je da zdravlje često zanemarujemo, posebice ako nema vanjskih znakova problema te se za krvne pretrage odlučujemo tek kada osjetimo tegobe.

Iako će se svi složiti kako je zdravlje naše najveće bogatstvo, i u novoj 2014. godini sebi i drugima prvenstveno poželjeti zdravlja, čini se kako se prema tom bogatstvu odnosimo vrlo rasipno.

Kada konačno izdvojimo vremena za sebe i svoje zdravlje važno je znati kako se pravilno pripremiti za pojedine krvne pretrage.

krvna pretraha

Kako bi rezultati pretraga bili što precizniji i time nam pružili ispravnu sliku našeg organizma, potrebno je provesti određene pripreme organizma prije obavljanja pojedinih pretraga u laboratoriju.  Uvriježeno mišljenje kako je za bilo koju pretragu krvi potrebno doći ujutro i natašte je netočno, dok je za neke vrste pretraga upravo to ključno. Nedoumice oko ispravnih priprema razjasnila nam je dr. Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Za mnoge je pretrage potrebno na vađenje krvi doći ujutro i natašte, na primjer;  prije vađenja krvi za određivanje masnoća (kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi) savjetuje se da čak dva tjedna prije dolaska u laboratorij izbjegavate promjene u tjelesnoj težini, 48 sati prije vađenja krvi izbjegavate intenzivnu tjelesnu aktivnost  i  konzumaciju alkohola, 24 sata prije mjerenja izbjegavate masne obroke i konačno – 12 sati prije uzimanja krvi budete natašte.

Slično kao kod određivanja masnoća, prethodna prehrana utječe i na razinu šećera (glukoza, GUK, ŠUK) pa je  nužno zadnji, večernji obrok, pojesti oko 19 sati te sljedeće jutro natašte otići na vađenje krvi, bez konzumacije sokova, čajeva ili sličnih napitaka, dozvoljena je isključivo voda.

Čest je problem variranje vrijednosti izmjerenog željeza u krvi, jer na njegovu razinu utječu brojni parametri. Tako osoba koja je na terapiji preparatom obogaćenim željezom treba pričekati tjedan do 10 dana po završetku terapije tabletama, tri dana nakon uzimanja intravenoznih preparata ili čak mjesec dana ako je primila željezo intramuskularno. Također 24-48 sati prije uzimanja uzorka krvi ne preporuča se uzimati vitamin C, piti sokove koji mogu utjecati na željezo (borovnica, crni ribizl, kupine, cikla) ni piti kupinovo vino, a na vađenje treba doći ujutro, natašte.

brusnica_tekst

Za razliku od željeza, analizom feritina možemo steći uvid u zalihe željeza organizma, pri čemu nije potrebno voditi brigu niti o terapiji, ni o prehrani ni o dobu dana .

Kod povišene temperature ili sumnje na infekciju najkorisnije je napraviti kompletnu krvnu sliku (KKS) i odrediti CRP – ove dvije analize dati će dobar uvid u stanje pacijenta i pomoći u donošenju odluke je li za liječenje potreban antibiotik ili je pak riječ o virusnom oboljenju. Upravo za ove dvije važne pretrage doba dana i prethodna prehrana nisu bitni, stoga slobodno na vađenje dođite  u poslijepodnevnim satima, kada vama odgovara .

Hormoni štitnjače u krvi gotovo su posve jednaki  ujutro i poslijepodne te na njih ne utječu obroci koje smo pojeli tokom dana.

Ako trebate odrediti tumorske markere, gotovo svi ne ovise o dobi dana kao ni o prehrani (osim chromogranina A, biljeg za neke neuroendokrine tumore).

Isto tako,  povišen beta-HCG koji indicira trudnoću jednak je tokom cijelog dana, a  tako je i  s testovima na alergije.

Iz navedenog je jasno da priprema za pojedine krvne pretrage i nije tako složen proces, potrebno se samo ispravno informirati i time će odlazak u laboratorij te samo vađenje krvi biti manje stresan i naporan postupak, a detaljna krvna slika će vam omogućiti uvid u cjelokupno stanje organizma.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Da sitnice čine razliku potvrđuju rituali kojima možete obogatiti svakodnevicu i pritom se opustiti, obnoviti energiju i pripremiti se za nove izazove.

Budi fit

Marelice, među ostalim, obiluju vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji su odlični za zdravlje kože i vitalnost.

Duh i tijelo

Kriza identiteta nije rijetka pojava kod žena svih starosnih dobi, a sljedeći znakovi ukazuju na to da upravo prolazite kroz jednu takvu krizu.

Duh i tijelo

U današnjem svijetu gdje je planiranje i predviđanje ključno za osobni i profesionalni uspjeh, često smo skloni zaglaviti u beskrajnim razmišljanjima o tome što...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.