Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kuhanje
kuhanje

Gastronomija

Kuhaj, zamrzni i hrani se zdravo

“Iskusne” kuharice ovako u jednom danu mogu pripremiti 15-30 gotovih jela koja je potrebno samo odmrznuti i podgrijati.

Kako se “home manageri” iliti mi “obične” žene nosimo s izazovom svakodnevnog prehranjivanja obitelji? Ima dana kada smo pretrpane s poslovnim i obiteljskim obavezama, dolazimo kasno kući gdje nas čekaju gladna (čitaj glasna) usta, a ipak im želimo na stol staviti zdrav obrok.

Rješenje je u kuhanju na veliko i zamrzavanju domaćih (polu)gotovih jela.

Vjerovali ili ne, “iskusne” kuharice ovako u jednom danu mogu pripremiti 15-30 gotovih jela koja je potrebno samo odmrznuti i podgrijati. Ako mrzite samu pomisao na to da bi cijeli dan trebale biti zatvorene u kuhinji, kuhajte i zamrzavajte svaki drugi dan po jedno jelo na način da udvostručite ili čak utrostručite količine u receptu i polako ali sigurno i vaš će zamrzivač imati dostatne zalihe domaćih gotovih jela.

Ova metoda pripremanja obiteljskih obroka je vrlo popularna jer štedi vrijeme i novac te osigurava zdravu prehranu bez obzira na nedostatak vremena s kojim se suočavate tijekom radnih dana.

3, 2, 1 … kreni!

Prije nego krenete u akciju, saznajte koje namirnice i jela zadržavaju kvalitetu i nakon zamrzavanja, te koliko dugo ih možete čuvati u svom zamrzivaču:

  •  juhe i variva, punjene paprike, sarma, jela od graha – do 4 mjeseca
  •  mesne štruce i savijače, pečeno meso i riba, pečene i punjene palačinke – do 3 mjeseca
  •  kruh i peciva – do 3 mjeseca
  •  slastice (sitni kolači, torte, pite) – do 3 mjeseca

Zatim provjerite koje namirnice već imate u svom domu. Napravite inventuru svog hladnjaka, zamrzivača, kuhinjskih ormarića i špajze.

Provjerite popuste trgovačkih lanaca, te ovisno o namirnicama na akciji isplanirajte što ćete kuhati. Kupite veće količine, ali samo onoliko koliko ste sigurni da ćete potrošiti.

Odlučite što ćete kuhati i kada, prikupite recepte i ispišite potrebne količine namirnica, te na temelju toga sastavite shopping listu.

Važno: ovaj način kuhanja nije lagan.

Potrebno je uložiti stanovito vrijeme i napor kako bi se sakupili prikladni recepti, isplanirali obroci, izradile shopping liste i nabavile sve potrebne namirnice. I ne zaboravimo vrijeme za kuhanje.

Savjet više

Nekoliko savjeta za zamrzavanje (polu)gotovih jela:

  •  začine, pa čak i sol dodajte jelu nakon odmrzavanja
  •  isto je i s ostalim namirnicama, kao npr. jaja i vrhnje koja se dodaju pred kraj kuhanja
  •  nakon kuhanja ocijedite juhu, te odvojeno zamrznite meso, povrće i juhu
  •  tjestenina, riža, puding, kuhani krumpir i tvrdo kuhana jaja nisu prikladni za zamrzavanje – s obzirom na to da su to namirnice čija priprema je brza, dodajte ih u polugotovo jelo nakon odmrzavanja

Nakon što ste skuhali svoja domaća (polu)gotova jela, brzo i dobro ih ohladite, spremite ih u vrećice za zamrzavanje ili kvalitetne plastične spremnike.

Jasno ih obilježite (stavite naljepnicu s datumom pripreme i nazivom jela) i uredno složite u svoj zamrzivač.

Domza5

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Ako ste netko tko voli uzgajati vlastite proizvode, pogotovo kada je riječ o začinskom bilju, ali smatrajte kako je ipak malo komplicirano baviti se...

Gastronomija

Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Gastronomija

Leća pripada porodici mahunarki i obiluje nutritivnim svojstvima neophodnima za normalan rast, razvoj i rad organizma.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.