Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
ljeto
ljeto

Savjeti stručnjaka

Ljeto i vaginalno zdravlje

Ne samo da su sparina i sunce naporni cijelom organizmu, opasni su i za nježnu kožu intimnog područja kao i njegovu sluznicu.

Kao što nam zima zbog hladnoće može donijeti zdravstvene probleme mokraćno-spolnog sustava, tako i ljeto, vrućina, more i bazeni predstavljaju određene opasnosti. Ne samo da su sparina i sunce naporni cijelom organizmu, opasni su i za nježnu kožu intimnog područja kao i njegovu sluznicu.

Boravak na bazenima, u raznim sportskim centrima, na plaži ili u popularnim zabavnim klubovima mjesta su na kojima u ljetnom razdoblju vrebaju razni mikroorganizmi, jer istodobno na istom mjestu boravi veći broj ljudi, najčešće oskudno odjevenih, pa se tjelesne izlučevine brže i lakše šire, uz pogodovanje vlage i temperature. Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima.

Važno je naglasiti, zbog izlaganja suncu, moru, ali i konačnog opuštanja od stresa, dolazi i do malog, ali privremenog pada imuniteta. Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše klorirana. Upravo previše klorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice.

Par savjeta iz Poliklinike Ginecej:

  • pojačajte brigu o svojoj higijeni, općenito
  • nosite prozračno pamučno rublje i odjeću
  • izbjegavajte primjenu agresivnih sapuna i dezodoransa
  • tuširanje nakon kupanja u moru ili bazenu je obavezno
  • pripazite gdje sjedate – jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija koje se nalaze, primjerice, na nekoj plastičnoj stolici
  • ženama koje su i inače osjetljive na gljivične i bakterijske infekcije preporučujemo i primjenu intimnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Darivanje

A-DERMA CUTALGAN ultra-umirujuća formula još je jedna A-DERMINA Clean & Green formula

Duh i tijelo

Umjesto poslijepodnevne kave, uključite jednu od ovih tri jednostavnih praksi kada vam je potrebno napuniti baterije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.