Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
ljeto
ljeto

Savjeti stručnjaka

Ljeto i vaginalno zdravlje

Ne samo da su sparina i sunce naporni cijelom organizmu, opasni su i za nježnu kožu intimnog područja kao i njegovu sluznicu.

Kao što nam zima zbog hladnoće može donijeti zdravstvene probleme mokraćno-spolnog sustava, tako i ljeto, vrućina, more i bazeni predstavljaju određene opasnosti. Ne samo da su sparina i sunce naporni cijelom organizmu, opasni su i za nježnu kožu intimnog područja kao i njegovu sluznicu.

Boravak na bazenima, u raznim sportskim centrima, na plaži ili u popularnim zabavnim klubovima mjesta su na kojima u ljetnom razdoblju vrebaju razni mikroorganizmi, jer istodobno na istom mjestu boravi veći broj ljudi, najčešće oskudno odjevenih, pa se tjelesne izlučevine brže i lakše šire, uz pogodovanje vlage i temperature. Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima.

Važno je naglasiti, zbog izlaganja suncu, moru, ali i konačnog opuštanja od stresa, dolazi i do malog, ali privremenog pada imuniteta. Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše klorirana. Upravo previše klorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice.

Par savjeta iz Poliklinike Ginecej:

  • pojačajte brigu o svojoj higijeni, općenito
  • nosite prozračno pamučno rublje i odjeću
  • izbjegavajte primjenu agresivnih sapuna i dezodoransa
  • tuširanje nakon kupanja u moru ili bazenu je obavezno
  • pripazite gdje sjedate – jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija koje se nalaze, primjerice, na nekoj plastičnoj stolici
  • ženama koje su i inače osjetljive na gljivične i bakterijske infekcije preporučujemo i primjenu intimnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru.

Više

Savjeti stručnjaka

Od onih stvari koje prilično mrzimo vidjeti, kako na sebi tako i na drugima, sigurno je negdje pri samome vrhu prhut.

Duh i tijelo

Endometrioza – bolest današnjice koja pogađa više od 176 milijuna žena diljem svijeta.

Zdravstveni karton

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17,9 milijuna ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti. To čini čak 31% od svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Beauty report

Švedski beauty-tech brend upravo je predstavio novi FOREO IRIS 2, najmoderniji masažer za okoloočno područje, koji smanjuje bore i podočnjake te osigurava mladenački i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.