Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Magnezij pomaže u bobi protiv stresa i umora

Potrebe za magnezijem se povećavaju tijekom rasta, trudnoće ili dojenja.

Magnezij pripada skupini biološki važnih elementa prisutnih u našem organizmu. Nužan je za održavanje cjelokupne fiziološke i metaboličke ravnoteže jer sudjeluje u osiguravanju prijeko potrebne energije naših stanica.

Potrebe za magnezijem se povećavaju tijekom rasta, trudnoće ili dojenja. Kod mladih, njegov nedostatak može izazvati nestabilnost karaktera i pretjeranu uznemirenost. Za sportaše on je stimulativno sredstvo koje se izlučuje znojem, dok ga organizam starijih osoba teže apsorbira.

Dnevno preporučeni unos magnezija (mg)Dob djeteta
30prvih 6 mjeseci
756-12 mjeseci
801-3 godine
1304-8 godina
2409-12 godina
410od 13-19 godine

Oligoelement magnezij ima vrlo bitnu ulogu u vezivanju kalcija za kosti i u opuštanju mišića. Također je važan i u reguliranju srčanog ritma i snižavanju razine kolesterola. Osim toga, regulira rad crijeva, posebice u slučaju zatvora. Kod trudnica, smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja.

U slučaju povećanog unosa alkohola, dijabetesa, proljeva ali i uzimanje diuretika i pojedinih kontracepcijskih tableta bogatih estrogenom olakšava se njegovo izlučivanje putem mokraće.

Nedostatak magnezija povećava osjetljivost na stres, a loša i neuravnotežena prehrana dovodi do nedostatka ovog oligoelementa.

Što ukazuje na manjak?

No, na njegov nedostatak općenito ukazuju usporenost, grčevi i bolovi u mišićima, nesanica, glavobolja, vrtoglavice, emotivna preosjetljivost, nervoza, uznemirenost itd. Manjak minerala magnezija otežavajući je čimbenik u slučaju degenerativnih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Inače, preporučena dnevna doza je šest miligrama po kilogramu tjelesne težine. Ipak, dozu treba povećavati tijekom rasta, trudnoće i dojenja ili ako se intenzivno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Primjerice, žena teška 50 kilograma dnevno bi trebala unositi 300 miligrama magnezija.

Da bi izbjegli manjak, uvrstite u svoju prehranu integralni kruh, kao i integralnu rižu koja sadrži pet puta više magnezija od bijelog. Poželjno je koristiti morsku sol umjesto rafinirane, zatim jesti zeleno povrće- brokulu, špinat te grah.

Ne zaboravite niti bademe, orahe, lješnjake, suhe smokve i marelice, avokado i luk. Sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11 miligrama magnezija. Dobar izvor je i mlijeko u prahu.

Možete i piti mineralnu vodu koja u sebi ima više od 70 miligrama magnezija po litri.

Gdje i koliko ima magnezija?
  • dvije kriške integralnog kruha (40 g)= 30 mg magnezija
  • 125 g integralne riže = 55 mg
  • 200 g špinata= 92 mg
  • Jedna banana= 45 mg
  • Šaka badema (30 – 40 g) = 90 mg
  • 2-3 kockice crne čokolade = 35 mg
Oblici magnezija u suplementima

Postoje razni oblici magnezija koji se koriste u preparatima, a zajedničko im je da je u svima magnezij u obliku spojeva jer se kao element ne može dozirati. Poznat je oblik oksida sadrži najviše magnezija po jedinici doziranja. Magnezij oksid osim što djeluje lagano laksativno i pomaže kod probavnih grčeva, poboljšava i stanja kod anksioznost te da povoljno djeluje  na koštani sustav.

Primjenom samo magnezij citrata, najmanje će se polovica od unesene oralne količine resorbirati u krv, a ostatak ostaje u crijevima i tu pogoduje u dobrobiti prisutnih mikroorganizmima – crijevnoj mikrobioti. Važna je još jedna činjenica koja je uočena upotrebom magnezij citrata kao suplementa, a radi se o sposobnosti otapanja oksalatnih kamenaca u bubrezima.

Ne propustite

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Duh i tijelo

Ples je i vrlo zdrav, pa je sigurno da će se partneri nakon plesa kući osjećati bolje.

Duh i tijelo

Iako izraz burnout sugerira da bi to moglo biti trajno stanje, to nije točno.

Zanimljivosti

Davanje poklona može biti izvor stresa, posebno ako niste sigurni što darovati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.