Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Mala škola parfema

Mirisi govore o nama, pobuđuju emocije, djeluje na raspoloženje, opuštaju tijelo…

Ipak, znamo li baš sve o ovim dragocjenim tekućinama?

Parfeme dijelimo po osnovnim mirisnim notama na cvjetne, voćne, zelene, začinske, drvenaste, orijentalne i animalne.

Najpoznatiji pripravci mirisa su parfemi (parfum) koji sadrže 15-30 posto mirisnih tvari i kolonjske vode (eau de cologne) koje sadrže dva do pet posto mirisnih tvari.

Uz njih se izrađuju kolonjske vode (eau de parfum) s osam do petnaest posto mirisnih tvari i toaletne vode (eau de toilette) s pet do deset posto mirisnih tvari.

Mirisne note za simfoniju na koži

Jačina i trajanje mirisa parfema ovise o koncentraciji mirisnih komponenti. Za izradu parfema koristi se oko 3500 različitih mirisnih esencija čija se dužina zadržavanja na koži razlikuje ovisno kojoj mirisnoj noti pripadaju.

Visoke note parfema se oslobađaju se odmah nakon nanošenja parfema, najčešće su zastupljene zelene note, voćni te svježi citrusni mirisi.

Srednja nota parfema u sebi sadrži blaže i ugodnije mirise najčešće cvjetne koji se oslobađaju od dva do šest sati od nanošenja.

Dominirajuća nota parfema – bazna ili glavna nota najduže se zadržava na koži a čine je snažni mirisi – drvenaste note, životinjski i ekstrakti smole.

Pri pripremi svježih i voćnih mirisa visoka se nota stavlja u većoj količini pa je to razlog što se naneseni miris ne zadržava na koži dugo koliko miris parfema. Pri izradi orijentalnih mirisa, pak, naglašena je količina teško hlapljivih mirisa, odnosno bazna nota.

Savjeti pri odabiru parfema:
  • Ne povodite za mirisom koji vam se sviđa na nekome drugome. Isti parfem može mirisati posve drugačije na različitoj koži.
  • Ne testirajte mirise ujutro kada je osjet mirisa najslabiji i ne isprobavajte ih više od par istodobno jer nećete moći pravilno procijeniti mirisnu kompoziciju. Ostavite neko vrijeme miris na koži ili na testnom bloteru, kako bi se oslobodila njegova srednja i glavna nota.
  • Koristite parfeme različitih mirisnih kombinacija. Mijenjajte ga ovisno o godišnjem dobu i raspoloženju – tople i zasićene za zimske, a svježe i cvjetne za tople mjesece. Nipošto ne koristite jednak miris za posao i večernje izlaske.
  • Parfem se nanose na mjesta s jakim otkucajima pulsa što pomaže mirisu da se oslobodi. Ta mjesta su: ručni zglobovi, unutrašnost laktova, područje vrata i iza uha, područja ispod grudi i koljena.
Recept za izradu vlastitog parfema

U steriliziranu bočicu od 10 ml dodajte 24 kapi eteričnih ulja po vlastitom izboru i to na način da od svake mirisne note izdvojite jednaki dio, po osam kapi.

Počnite s baznom notom – bor, jela, cedar, cimet, klinčić ili primjerice sandalovina.

Potom dodajte srednju, kao što su ruža, jasmin, ylang-ylang ili geranij te na koncu gornjom notom poput bergamota, mandarina, limuna ili naranče.

Dodajte par kapi ulja lavande koja će povezati mirisne note.

Bočicu dopunite alkoholom, bademovim ili jojobinim uljem, dobro promućkajte te ostavite na mračnom i hladnom mjestu najmanje dva dana.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Beauty report

Bez obzira idete li na odmor, uživate u dugoočekivanom lijenom danu, idete u noćni izlazak ili pripremate seksi večer za vašeg partnera, u ovo...

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.