Mozak je ključ našeg mentalnog zdravlja

„S boljim razumijevanjem onoga što naš mozak čini sretnim, više ćemo znati o čimbenicima koji su važni za naše emocionalno i psihološko zdravlje,” kaže Sabina Brennan, irska neuroznanstvenica i autorica knjige “100 dana do mlađeg mozga.” Struktura mozga je vrlo složena. Iako je činjenica da mjere socijalnog distanciranja utječu na zdravlje mozga, također je činjenica da je mozak vrlo prilagodljiv. „Mozak ima sposobnost koja se naziva neuroplastičnost. Brzo se može prilagoditi novim situacijama, reorganizirati i promijeniti”, objašnjava Brennan. Mozak uči iz novih iskustava te razvija nove neuronske mreže.

Postoji sedam ključnih čimbenika koji pomažu mozgu da ostane zdrav i prilagodljiv te koji nas održavaju u psihološkoj i emocionalnoj formi za rješavanje trenutnih izazova:

  • Pokrenite se. Kada ste aktivni i bavite se tjelesnom aktivnošću, osiguravate vašem tijelu da dobije dovoljno kisika, eliminira hormone stresa poput kortizola i umjesto toga stvara kemijske spojeve koji poboljšavaju neuronsku mrežu vašeg mozga. Zbog toga kardio nije dobar samo za vaše srce, već i za vaš mozak.
  • Iskoristite snagu svog uma. Svakog dana naučite nešto novo, potrudite se zapamtiti stvari i svakodnevno sudjelujte u malim mozgalicama kako biste poboljšali funkcioniranje mozga. „Kako bi mozak održali zdravim dok starimo, moramo sami sebe nastaviti izlagati izazovima,” savjetuje Sabina Brennan. Ako to ne činimo, naše neuronske veze postupno će se smanjivati od 60. godine, uzrokujući čak smanjenje mozga.
  • Ostanite društveni. Svi trebamo ljudski kontakt. I samo deset minuta društvene interakcije dnevno dovoljno je za poboljšanje rada mozga.
  • Njegujte san. Dok spavamo mozak se obnavlja i obrađuje sve što smo doživjeli tijekom dana. Iz tog je razloga od iznimne važnosti zadržati dobre navike spavanja te osigurati da se dovoljno naspavamo.
  • Odaberite ravnotežu. Još jedan čimbenik koji je sve samo ne opcionalan: zdrava ravnoteža rada, opuštanja, posla, društvenog života, obitelji i vremena za sebe.
  • Budite prisutni. Usredotočite se na ono što se treba napraviti odmah.
  • Nastavite se smiješiti. Zadržavajući osmijeh na licu i smijući se, smanjit ćete razinu kortizola. Zabavni filmovi i podcasti, kao i ugodne razmjene informacija s kolegama i prijateljima mogu vam pomoći da ostanete pozitivni. Ako vam se to čini teško ostvarivim, stvorite naviku da se ujutro i navečer smiješite sami sebi u ogledalu.