Svemoguća brokula

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, karfiola, kelj i druge. Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje.

Za nju se zna više od 2.000 godina. Naziv biljke potječe od talijanske riječi brocco što znači izdanak, mladica. Na naše je tlo donesena iz Italije, najprije na obalu i neke otoke, a potom i u unutrašnjost Hercegovine, uglavnom u dolinu rijeke Neretve. Kod nas se danas najviše uzgaja u Hercegovini i Dalmaciji.

Sezona brokula je u rano proljeće ili kasnu jesen, što znači da nas sredinom rujna očekuje brokula na placu i u dućanima. Kada je kupujete pripazite da su cvjetovi čvrsti, zeleni, stapka svježa, te da po sebi nemaju nikakvih mrlja ni znakova kvarenja.

Antikancerogena svojstva

Brokula je toliko zdrava da se koristi i u borbi protiv raka. Njeni antikancerogeni sastojci potiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima, te sprječavaju da kancerogene tvari oštete zdrave stanice. Zatim ima vitamina C više od naranče, betakarotena i ostalih antioksidanata koji neutraliziraju slobodne radikale, štite od preranog starenja, a zbog luteina u svom sastavu povoljno djeluje i na zdravlje očiju. Olakšava probavu, u crijevima djeluje poput spužve, te sprječava zatvor.

Također smanjuje kolesterol u krvi zbog čega i srce bolje radi, a pomaže i u otklanjanju štetnih sastojaka koji uzrokuju nastanak bolesti kože i kose. Kože postaje sjajna zbog B kompleksa, vitamina C, E, A i K te betakarotena, aminokiselina i omega 3 kiselina.

Idealna za detoksikaciju

S obzirom brokula sadrži i minerale poput kalcija, magnezija, fosfora i cinka za zdrave kosti i zube bi ju posebno trebali jesti stariji ljudi, trudnice, majke dojilje i oni koji imaju osteoporozu. Za trudnice je dobra jer na dugom popisu zdravih vrijednosti ove namirnice su i željezo, proteini, antioksidanti i vlakna. Upravo zbog željeza se treba više koristiti u slučaju anemije.

Svemoguća brokula čak kontrolira i razinu šećera u krvi. Naime, sadrži krom koji kontrolira rad inzulina. Također je odlična za detoksikaciju tijela jer tijelo čisti od slobodnih radikala i toksina poput mokraćne kiseline. Stoga se može reći da štiti organizam od čira, svraba, artritisa, bubrežnih kamenaca, reume i lišaja.