Raznoliko voće je u trgovinama prisutno cijele godine pa više nema posebne podjele na zimsko i ljetno voće. Međutim, u hladnim mjesecima nam je potrebno zimsko voće zbog nutritivne vrijednosti koju sadržava i jer nas štiti od prehlada.
Zimi smo osjetljiviji na viruse i prehlade pa nam je potreban dodatan izvor vitamina C. Najpopularnije voće u hladnim zimskim mjesecima su agrumi poput naranče i limuna. Ali i mnogi drugi plodovi sadržavaju ovaj važan vitamin koji nam pomaže u borbi protiv bolesti. Iako se i zimi u trgovinama može nabaviti voće koje nije karakteristično za hladno razdoblje, nemojte zanemariti važnost konzumiranja sezonskog voća.
Naranča
Naranča sadržava vitamin C i vlakna te je dobar izvor folne kiseline. Kora naranče se koristi protiv kašlja, prehlada i karcinoma dojke. Sok ovog voća se koristi za liječenje bubrežnih kamenaca, snižavanje povišenog kolesterola i za prevenciju visokog krvnog tlaka. Konzumacija narančinog soka može ublažiti posljedice moždanog udara.
Banana
Banane su izvrstan izvor vlakana, kalija i vitamina C, a posebno vitamina B6. Bogate su ugljikohidratima, ali sadržavaju vrlo malo masti.
Crvena naranča
Posebna vrsta naranče čije je meso crvene boje također sadržava vitamin C. Crvena naranča smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, nekih tipova raka i kolesterola.
Mandarina
Izvrstan izvor vitamina C i dobar izvor vlakana i folne kiseline te bakra. Klementina, posebna vrsta mandarine, je izvor vitamina C, vlakana, folne kiseline, kalija, tiamina i niacina. Prosječna klementina ima oko 35 kalorija i gotovo da ne sadržava masti.
Nar
Izvor je vitamina A i C. Koristi se za sokove, deserte i marmelade. Pozitivno djeluje na prevenciju moždanog udara i bolesti srca te snižava kolesterol. Sprečava preuranjeno starenje jer usporava nastanak bora. Preporučuje se ljudima koji su skloni anemiji jer sadržava folnu kiselinu koja potiče razvoj krvnih stanica. Štiti od raka kože.
Grejp
Izvor vitamina C, vlakana i folne kiseline. Sirov grejp se dodaje zelenoj salati ili u voćne salate.
Grožđe
Iako je ovo jesensko voće, ali još uvijek se nalazi u trgovinama i izvrstan je izvor vitamina A i C. Grožđe sadržava 80% vode. Crveno grožđe pomaže u kontroli razine kolesterola u krvi, sprečava infarkt srca i smanjuje povišenu temperaturu.
Brusnice
Ovo voće može se jesti sušeno, a najčešće se koristi za sokove, čajeve i ostale napitke te za kolače. Brusnice su dobar izvor antioksidansa, vitamina C i vlakana.
Kruška
Sadržava mnogo vode i vlakana i dobra je za kožu. Bogata je vitaminom K i dobra je za prevenciju moždanog udara i bolesti srca. Preporučuje se ljudima koji su alergični na hranu jer kruška je jedno od voća koje ne izaziva alergiju.
Kivi
Kivi sadržava mnogo hranjivih tvari, bogat je vlaknima i izvor je vitamina C. Može se jesti cijeli, čak i njegova tanka kora, ili se može iscijediti u sok.
Marakuja
Dobar izvor vitamina A i C. Koristi se za napitke, sokove, ali i za kreme za deserte. Sjemenke sadržavaju vlakna.
Zimi smo osjetljiviji na viruse i prehlade pa nam je potreban dodatan izvor vitamina C. Najpopularnije voće u hladnim zimskim mjesecima su agrumi poput naranče i limuna. Ali i mnogi drugi plodovi sadržavaju ovaj važan vitamin koji nam pomaže u borbi protiv bolesti. Iako se i zimi u trgovinama može nabaviti voće koje nije karakteristično za hladno razdoblje, nemojte zanemariti važnost konzumiranja sezonskog voća.
Naranča
Naranča sadržava vitamin C i vlakna te je dobar izvor folne kiseline. Kora naranče se koristi protiv kašlja, prehlada i karcinoma dojke. Sok ovog voća se koristi za liječenje bubrežnih kamenaca, snižavanje povišenog kolesterola i za prevenciju visokog krvnog tlaka. Konzumacija narančinog soka može ublažiti posljedice moždanog udara.
Banana
Banane su izvrstan izvor vlakana, kalija i vitamina C, a posebno vitamina B6. Bogate su ugljikohidratima, ali sadržavaju vrlo malo masti.
Crvena naranča
Posebna vrsta naranče čije je meso crvene boje također sadržava vitamin C. Crvena naranča smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, nekih tipova raka i kolesterola.
Mandarina
Izvrstan izvor vitamina C i dobar izvor vlakana i folne kiseline te bakra. Klementina, posebna vrsta mandarine, je izvor vitamina C, vlakana, folne kiseline, kalija, tiamina i niacina. Prosječna klementina ima oko 35 kalorija i gotovo da ne sadržava masti.
Nar
Izvor je vitamina A i C. Koristi se za sokove, deserte i marmelade. Pozitivno djeluje na prevenciju moždanog udara i bolesti srca te snižava kolesterol. Sprečava preuranjeno starenje jer usporava nastanak bora. Preporučuje se ljudima koji su skloni anemiji jer sadržava folnu kiselinu koja potiče razvoj krvnih stanica. Štiti od raka kože.
Grejp
Izvor vitamina C, vlakana i folne kiseline. Sirov grejp se dodaje zelenoj salati ili u voćne salate.
Grožđe
Iako je ovo jesensko voće, ali još uvijek se nalazi u trgovinama i izvrstan je izvor vitamina A i C. Grožđe sadržava 80% vode. Crveno grožđe pomaže u kontroli razine kolesterola u krvi, sprečava infarkt srca i smanjuje povišenu temperaturu.
Brusnice
Ovo voće može se jesti sušeno, a najčešće se koristi za sokove, čajeve i ostale napitke te za kolače. Brusnice su dobar izvor antioksidansa, vitamina C i vlakana.
Kruška
Sadržava mnogo vode i vlakana i dobra je za kožu. Bogata je vitaminom K i dobra je za prevenciju moždanog udara i bolesti srca. Preporučuje se ljudima koji su alergični na hranu jer kruška je jedno od voća koje ne izaziva alergiju.
Kivi
Kivi sadržava mnogo hranjivih tvari, bogat je vlaknima i izvor je vitamina C. Može se jesti cijeli, čak i njegova tanka kora, ili se može iscijediti u sok.
Marakuja
Dobar izvor vitamina A i C. Koristi se za napitke, sokove, ali i za kreme za deserte. Sjemenke sadržavaju vlakna.
You must be logged in to post a comment Login