Jesenska salata od kestena

Osim žutim lišćem na pločnicima, našim gradom jesen je zavladala  i opojnim mirisom pečenog kestenja. Malo tko ih ne voli tople i pečene uz crno vino ili u raznim slasticama, ali samo neki su dovoljno odvažni da se upuste u pripremu kestena u slanoj varijanti. Stoga vam danas donosimo recept koji će proširiti vaše vidike i potaknuti vas da isprobate nešto sasvim drugačije – salatu od cikle, matovilca, pršuta i omiljenog nam kestena.

Glatki crvenkasto smeđi plod, koji se do jeseni skriva u bodljikavoj košuljici, pripada skupini orašastih plodova, ima veliku energetsku vrijednost, a od ostalih se razlikuje nižim udjelom masti i velikom količinom škroba te jedini među njima sadrži vitamin C.

Kesteni, koji nas griju za prohladnih jesenskih dana regeneratori su minerala i imaju mnoga ljekovita svojstva; pomažu uslijed bubrežnih i probavnih tegoba, imaju antiseptična i antianemička svojstva, a čaj od kestena pogodan je za ublažavanju simptoma astme i bronhitisa. Ovaj orašasti plod u svojemu pečenom obliku sadrži više vitamina, dok u onom kuhanom više mineralnih sastojaka.

kesteni

Zbog njegovog brašnastog, blagog i slatkastog okusa, ukusan je u svakom obliku – pečen, kuhan, pržen ili kao pire, a priprema se u omiljenoj slatkoj, ali i slanoj varijanti kada je najukusniji pečen uz korjenasto povrće, u raznim nadjevima, gustim juhama, u kombinaciji sa šumskim gljivama i naravno na salatu.

RECEPT – JESENSKA SALATA OD KESTENA S CIKLOM, PRŠUTOM I MATOVILCEM

Sastojci za 4-6 porcija:

  • 3 šnite kruha narezane na kockice
  • 3 do 4 žlice maslinovog ulja
  • 70 g matovilca
  • 175 g kuhanih kestena
  • 200 g kuhane cikle
  • 4 do 6 šnita pršuta
  • 1 jabuka

Za dresing:

  • 1 mali crveni luk, tanko narezan
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 4 žlice orahovog ulja

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kockice kruha začinite s maslinovim uljem i malo soli i papra te ih rasporedite na protvan i stavite peći na 12 do 15 minuta. Kada kruh lagano posmeđi izvadite ga i pustite neka se ohladi na kuhinjskom papiru.

Za dresing tanko narezani crveni luk u manjoj zdjeli zalijte octom i ostavite tako 10 minuta. Pomiješajte senf i ulje , te mješavinu začinite solju i paprom te umutite u ujednačenu smjesu. Zatim joj dodajte luk u octu i ostavite za kasnije.
Skuhanu ciklu narežite na ploške. U veću zdjelu stavite matovilac i po njemu raskomadajte kuhane lješnjake, a zatim dodajte ciklu.

Na zagrijanoj teflonskoj tavi kratko propržite pršut sa svake strane dok ne postane hrskav. Netom prije serviranja narežite jabuku na tanke šnite te ih s krutonima, odnosno preprženim kockicama kruha, dodajte salati. Sve prelijte dresingom i dobro promiješajte. Salatu rasporedite po tanjurima, a na vrh svake stavite po dva hrskava komada pršuta.

Dobar tek!