Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Produžite trajnost namirnica

Koliko ste puta bacili hranu zato što se pokvarila? Uz bolje skladištenje trajat će duže.

Postoje načini da se lako pokvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. Kako mlijeko, jaja ili nešto drugo što volimo može ostati duže upotrebljivo? Pridavanje pozornosti skladištenju produžuje rok trajanja, katkad i nekoliko mjeseci. O uštedama i zadovoljstvu ne treba ni govoriti.

1. Jaja

DOBRO: Treba ih čuvati u izvornoj kartonskoj kutiji na polici hladnjaka. To će im produljiti trajanje za 3-4 tjedna od navedenog datuma.
LOŠE: Nemojte držati jaja na vratima hladnjaka, gdje su izložena stalnim temperaturnim promjenama.

2. Rajčica

DOBRO: Čuvajte mini (cherry) i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska  temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.
LOŠE: Ne stavljajte zrele rajčica u blizini drugog povrća. Ispuštaju etilen i tako utječu na sazrijevanje nezrelih proizvoda koji su uskladišteni u blizini.

3. Tvrdi sir

DOBRO: zamotajte u foliju koja štiti od vlage. To će pomoći da produžite rok trajanja za čak 2-4 mjeseca.
LOŠE: Ne odbacujte koru sira jer ga ona štiti.

4. Jogurt

DOBRO: Treba ga čuvati na 4-5 Celzijevih stupnjeva, tj. u hladnjaku. Pomoći će da da mu se trajnost produži za 10-14 dana.
LOŠE: Isplativiji je u velikim bocama, ali zasebna mala pakiranja praktičnija su za konzumaciju i čuvanje.

5. Mlijeko


DOBRO: Držite ga duboko u hladnjaku, na najhladnijem mjestu.
LOŠE: Nemojte ostavljati mlijeko u vratima hladnjaka ili blizu blizu njih jer je tu zrak topliji.

6. Luk, češnjak

DOBRO: Čuvajte na toplom i suhom mjestu
LOŠE: Ne držite ih u blizini voća. Sadržavaju jake sumporne spojeve koji utječu na kvarenje. Također, ne stavljajte luk i češnjak u hladnjak, ondje se zbog hladnoće i vlage brže kvare.

7. Lubenice

DOBRO: Čuvati ih na radnoj plohi, a u hladnjak staviti dan prije konzumacije.
LOŠE: Držati ih blizu drugog voća koje ispušta plin etilen i ubrzava propadanje.

8. Jabuke

DOBRO: U hladnjaku ih možete čuvati u posebnim vrećicama koje štite od vlage. Komade narezanih jabuka nakapajte limunovim sokom kako ne bi dobili smeđu boju. Zašećerenu kašicu od jabuka spremite u frizer.
LOŠE: Nemojte jabuke držati blizu povrća, pospješuje njegovo kvarenje.

9. Krumpir

DOBRO: Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, a samo sitniji crveni u hladnjaku.
LOŠE: Ne ostavljate krumpir na Sunčevom svjetlu jer ono potiče toksin koji može biti opasan u velikim količinama. Također, nemojte držati krumpir blizu jabuka i krušaka kako ne bi dobile okus po zemlji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Moj dom

Sigurno u ormaru čuvate neku od najdražih haljina koju tako dugo imate, a jedna je od rijetkih koja vam još nije dosadila.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.