Prolaskom sunčanih i toplih dana, prolazi i sezona raznog voća i povrća, pa najčešće pribjegavamo smrznutoj varijanti. No, imate li malo volje i vremena svakako biste se trebali okušati u pravljenju zimnice, a ako k tome još posjedujete i vlastiti vrt ili možete doći do domaćih namirnica – onda je to pun pogodak.
Slatka zimnica
Donosimo vam super brzi, jednostavan recept za „modernu zimnicu“. Radi se o orašastim plodovima i sušenom voću potopljenom u teglicu meda. Kratko, jednostavno i jako slatko. Ovakvo nešto ste već sigurno viđali na policama s delikatesama, izgleda zanimljivo, izvstan je poklon, suvenir, a kako može dugo stajati idealan je i ukras na kuhinjskoj polici. Napravite li ovo sami, puno ste uštedjeli u odnosu na ovakve kupovne teglice, a odlučite li svoju gastro rukotvorinu nekome pokloniti – predlažemo da sami ispišete sastojke uz neku simpatičnu poruku i jednostavno zalijepite na teglicu. Oduševljenje je zagarantirano!
Sastojci (količina proizvoljna):
prazna teglica
tekući med
oguljeni i preprženi bademi
oguljeni i preprženi lješnjaci
orasi
sušena brusnica
sušena marelica
sušene grožđice i šljive
Priprema:
Teglicu do polovine ispuniti medom te dodati mješavinu orašastih plodova i suhog voća. Lagano promiješati drvenom žlicom, prekriti otvor komadom prozirne folije i čvrsto zatvoriti. Ova teglica može stajati i do godine dana, med bi se mogao u međuvremenu kristalizirati, no to nikako neće utjecati na cjelokpuni dojam.
Fotografija: Maja Špoljarec
You must be logged in to post a comment Login