Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

5 biljnih čajeva za detoks organizma

Najčešći simptomi za koje je najbolje rješenje detoksikacijska dijeta su loša i usporena probava, spor metabolizam, umor, razdražljivost i naravno – candida.

Osjećate se napuhnuto i umorno, nedostaje vam energije i imate stalne hormonske oscilacije? Ako imate ove simptome, vaše je tijelo vjerojatno zasićeno toksinima.

Najčešći simptomi za koje je najbolje rješenje detoksikacijska dijeta su loša i usporena probava, spor metabolizam, umor, razdražljivost i naravno – candida.

Detoks tretman će biti najučinkovitiji ako je cjelovit. Ukratko, zdrava hrana i prihvaćanje novih zdravih navika su nužni. Izbacivanje teško probavljive, nutritivno bezvrijedne procesuirane hrane i šećera je najbolja stvar koju možeš učiniti iz ljubavi prema svojoj jetri i bubrezima, našim glavnim organima čistačima.

No, tu je za vas i moćna petorka: kopriva, maslačak, sikavica, čičak i korijandar.  Koju god biljku odabrali za svoj zdravi, topli napitak, vaš će organizam uživati maksimum dobrobiti.

Čaj od koprive

Kopriva (Urtica dioica) se u srednjem vijeku koristila kao prirodni diuretik te za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Danas se primjenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, ozljeda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata te kožnih tegoba poput ekcema.

Kopriva potiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sustava, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju. S obzirom na to da uklanja toksine iz organizma, odličan je tonik za vašu kožu.

Budući da ima blago energizirajući učinak, čaj od koprive najbolje je piti ujutro za maksimum dobrobiti.

Priprema čaja: za čaj birajte samo mlade listove bez cvjetova te ih osušite. Žličicu osušenih listova prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji poklopljeno pa popijte.

Napomena: pri branju ove izuzetno zdrave biljke, pazite da na ruke navučete rukavice jer bi u doticaju s golom kožom došlo do žarenja i peckanja. Čaj od koprive nije namijenjen trudnicama.

Čaj od maslačka

Maslačak (Taraxacum officinale) je puno više od običnog poljskog cvijeta. U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvijet, listove i korijen maslačka. Ova biljka također podiže razinu enzima koji su zaslužni za detoks.  Njegovi intenzivno žuti cvjetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji djeluju kao čistači jetre, a usto regeneriraju vaše stanice.

Priprema čaja: žute cvjetove maslačka stavite u vodu, zakuhajte pa ostavite da vrije na laganoj vatri 15 minuta. Čaj možete pripremiti i od sušenih listova: u vruću vodu dodajte 1 žličicu lišća maslačka, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite i popijte.

Čaj od korijena čička

Korijen čička (Artium lappa) stotinama godina koristio se kao čistač krvi, a usto je prava riznica nutrijenata. Spomenimo samo neke: folna kiselina, magnezij te vitamini C i E. Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma.

Korijen čička sadrži i tvar poliacetilen, koja ima snažna protugljivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primjenjuje se i u liječenju akni jer potiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina.

Ovaj korijen odlično regenerira i čisti jetru te stimulira njezin rad. Usto izvrsno potiče probavu te vas i tako oslobađa suvišnih toksina.

Priprema čaja: u 250 ml vode stavite 2 žlice sušenog korijena čička pa zakuhajte. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta pa procijedite i popijte. Ovaj čaj možete piti 2-3 puta na dan, uvijek svježe pripremljen.

Čaj od korijandra

Ova biljka (Coriandrum sativum), koja se u SAD-u naziva cilantro, ima intenzivan okus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminija i kadmija. Korijandar djeluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminira iz organizma.

Ova biljka izvrsno čisti kožu i smanjuje oksidativni stres te ima antiseptička, protugljivična i antioksidativna svojstva. Vrlo je djelotvorna kod probavnih tegoba te potiče rad gušterače.

Priprema čaja: metalni filtar za čaj napunite svježim ili sušenim lišćem korijandra pa stavite u šalicu. Prelijte kipućom vodom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta. Čaj nije namijenjen trudnicama.

Čaj od sikavice

Sikavica (Silybum marianum) smatra se pravom čuvaricom i zaštitnicom jetre te se najviše upotrebljava za detoks i liječenje ovog važnog organa. Zahvaljujući sastojku silimarinu, pridonosi regeneraciji stanica jetre te smanjuje oštećenja nastala zbog veće količine lijekova, pesticida iz hrane, onečišćenja iz zraka, toksina i teških metala.

Sikavica također potiče proizvodnju žuči, čime pridonosi dobroj probavi.

Priprema čaja: 1-2 žličice sušene sikavice prelijte s 2 dl kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, procijedite pa popijte. Čaj pijte 2-3 puta dnevno.

Ne propustite

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Brinimo jedna o drugoj

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uvijek je dobro piti više tekućine, a umjesto vode, protiv simptoma bolesti se možete boriti i čajem!

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Duh i tijelo

Detoksikacija je vrlo individualna te se mora odabrati ona koja odgovara vašoj prehrani, zdravlju i želji da ju provedete do kraja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.