Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Hrskava torta od pistacija i čokolade bez pečenja

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Pistacije su nešto s čim se već duže vrijeme želim početi igrati. Znam da spadaju u skuplje namirnice za slastice, ali opet, nije da ih treba jedan kilogram za jednu tortu. Nije kraj svijeta. Nisam pobornik kupovanja gotovih pasti pa sam se poigrala sama. Po internetu sam tražila i pročitala dosta recepata koji su manje-više svi isti. Za sad sam smanjila količinu šećera jer mi je bilo previše, a budućnost će tek pokazati gdje ću točno stići s onim što bih željela postići.

Prostora za istraživanje definitivno ima!

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je moram priznati sjajan!
Namjerno sam išla na opciju torte bez pečenja. Jednostavno je možete pretvoriti i u bezglutensku, ako kekse u podlozi zamijenite s onima bez glutena.

Uživajte…

Hrskava torta od pistacija i čokolade bez pečenja

Sastojci:

Za pastu od pistacija:

  • 60g očišćenih pistacija
  • 30g ulja
  • 30g šećera u prahu
  • 1g soli
  • 30ml vode

Za podlogu:

  • 250g čokoladnih keksa
  • 50g pistacija
  • 20g gorke čokolade (70% kakaa)
  • 150g maslaca

Za mousse:

  • 6 žumanjaka (cca 100-120g)
  • 100 g šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 50g gorke čokolade (72-74% kakaa)
  • 50g tamne čokolade (52-54% kakaa)
  • 10 g želatine
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 50ml likera od pistacija
  • 50g usitnjenih pistacija
  • 100g paste od pistacija

Postupak

Pasta od pistacija:

Do vrenja zagrijati vodu i u nju ubaciti pistacije očišćene od ljuske. Neka odstoji pet minuta. Procijediti ih i očistiti od kožice. Staviti na kuhinjski ubrus da se prosuše. Pistacije prebaciti u blender i isprekidano ih blendati 3-4 minute. Dodati ulje, nastaviti isprekidano blendati 2-3 minute. Dodati šećer u prahu i sol i opet blendati 2-3 minute. Dodati vodu i finalno blendati dok se ne dobije gusta sjajna pasta.

Podloga:

Kekse samljeti, pistacije i čokoladu usitniti. Sve pomiješati sa 150g maslaca sobne temperature u jednoličnu masu. Na bočne stranice kalupa staviti acetatnu foliju ili plastični graničnik. Ravnomjerno utisnuti se u kalup i poravnati.

Mousse:

Žumanjke pomiješati s obje vrste šećera, staviti da se kuha na pari 15 minuta (dok se jaja ne počnu lagano zgušnjavati) povremeno miješajući. Želatinu razmutiti s 3-4 žličice hladne vode i ostavi da nabubri. Mlijeko zakuhati tako da bude spremno u isto vrijeme kada i žumanjci. Lagano ga uliti u smjesu od žumanjaka i pjenjačom ujednačiti smjesu. Kuhati na pari još 10-15 minuta povremeno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju. Kremu maknuti sa štednjaka i u nju ubaciti nabubrenu želatinu. Sačekati nekoliko minuta da se otopi pa onda promiješati pjenjačom.

Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.

U jedan dio odmah dodati usitnjenu čokoladu. Nakon 2-3 minute promiješati pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi. U drugi dio ubaciti 100g paste od pistacija. Dobro sjediniti pjenjačom. U prohlađenu čokoladnu kremu dodati tučeno slatko vrhnje (pola ukupne količine) i špatulom dobro ujednačiti. Kremu prebaciti na podlogu od keksa, zagladiti te je staviti u frižider dok krema od pistacija ne bude spremna.

U drugi dio kreme dodati kremu od pistacije i pjenjačom ujednačiti. Drugi dio tučenog slatkog vrhnja špatulom dobro umiješati, dodati liker od pistacija i na kraju grubo sjeckane pistacije. Sve dobro sjediniti i premazati preko čokoladne kreme.

Ostaviti 3-4 sata u frižideru da se stisne, ukrasiti po želji i poslužiti.

Napomene

  • Recept je predviđen za kalup promjera 26cm
  • Pastu od pistacija možete i kupiti; osobno sam puno veći pobornik izrade domaće paste. Kada budete radili pastu, nakon što dodate šećer u prahu i krema se sjedini, ulje će se izdvojiti. Nemojte da vas to prepadne. Nakon što dodate vodu, sve će se povezati u predivnu glatku, sjajnu pastu.
  • Neka vas ne zabrinjava što se po rubovima posude žumanjak „suši“ dok se kuha na pari; kad ulijete mlijeko to će se rastopiti.
  • Ako vam se kreme počnu prebrzo stezati (zima je i nemaju svi centralno grijanje), slobodno posudu s kremom vratite opet na paru i nekoliko minuta uz miješanje špatulom zagrijavajte. Krema treba biti mekana da biste je mogli lijepo zagladiti.
  • Vodite računa da vam rub od čokoladnog sloja ostane što čišći, da bi na kraju imali ljepši izgled torte izvana.
  • Sami odaberite hoćete li staviti samo gorku čokoladu ili ćete kao ja miješati dvije vrste. Nisam htjela da mi bude previše gorko, jer nisam ljubitelj. Ovaj omjer mi se dopada.
  • Dekorirajte po željama. Osobno sam se zadržala na jednostavnosti. Dovoljno je bilo otopiti 10g gorke čokolade i kroz sitnu rupicu tankim mlazom sam napravila nekoliko krugova po torti. Na to sam posula grubo sjeckane pistacije i latice sušenih ruža. Vi slobodno radite kako se vama dopada.
  • Za bezglutensku verziju, kekse u podlozi zamijenite onima bez glutenaDobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.

Ne propustite

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

She Book Club

Willy Wonka od malih je nogu sanjao da će izrađivati čokoladu i dijeliti je sa svijetom.

Zanimljivosti

Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.