Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Hrana za raspoloženje

Namirnice koje konzumiramo djeluju na kemijske procese u mozgu i utječu na dobro ili loše raspoloženje.

Pravilno odabrane namirnice mogu nas oraspoložiti, ali i spriječiti razvoj pojedinih bolesti. Brojnim istraživanjima potvrđeno je kako ono što jedemo utječe na to kako razmišljamo, učimo i kako se osjećamo. Ljudi najčešće odabiru namirnice prema vlastitim kriterijima i pri tomu se previše ne brinu kakav će učinak imati na njihovo raspoloženje.

I mozgu je potrebna hrana. Od ukupno unesene energije, iskoristi oko 20 posto.

Iz aminokiselina, koje su sastavni dio proteina, u mozgu se sintetiziraju kemijski spojevi neurotransmiteri. Danas se najviše govori o serotoninu koji utječe na dobro raspoloženje.

Različite vrste šećera različito djeluju na mozak.

Glukoza, dekstroza, saharoza i visokorafinirani šećeri u slasticama vrlo brzo ulaze u krvotok i izazivaju prekomjerno lučenje inzulina koji je potreban kako bi šećer ušao u stanice pojedinih tkiva. Posljedica toga jest naglo smanjenje količine glukoze u krvi i stanje hipoglikemije. U takvomu stanju osoba gubi koncentraciju, razdražljiva je, uznemirena i pospana.

Kako bismo to spriječili, potrebno je u organizam unijeti kompleksne ugljikohidrate koji se nalaze u namirnicama bogatim biljnim vlaknima. Takve namirnice imaju nizak glikemijski indeks (GI), što znači kako njihovi ugljikohidrati sporo ulaze u krvotok i ne izazivaju prekomjerno lučenje inzulina. Drugim riječima, glukoza u krvi polagano se oslobađa, ne izaziva stres i pospanost nakon konzumiranja, a osjećaj sitosti je dulji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Beauty report

Razgovaramo s dr.med Sarom Spičić iz Poliklinike dr. Jakić o štetnom utjecaju šećera na našu kožu.

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.