Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Jeste li meta ljubomore?

Ljubomora je jedan od najneugodnijih negativnih osjećaja i rijetko se pojavljuje sama

Ljubomora je jedan od najneugodnijih negativnih osjećaja i rijetko se pojavljuje sama. Najčešće je rezultat drugih emocija, kao što su ljutnja, tjeskoba, frustracije i osjećaj manje vrijednosti, ali može biti i znak ljubavi. U ljubavnoj vezi je prihvatljivo je biti malo ljubomoran, ali iracionalno ponašanje i posesivnost apsolutno su nepoželjni.

Većina parova prije ili kasnije osjeti ljubomoru, ona je čest uzrok svađa i neslaganja u vezi, a i uzrok prekida. Najčešći uzrok ljubomore u vezi je nedostatak komunikacije i nerazumijevanje. Kako biste savladali ljubomoru, morate pronaći njezin uzrok i eliminirati druge negativne emocije koje su možda izazvale njezin nastanak.

Pronađite uzrok

Kako biste mogli savladati ljubomoru, morate otkriti uzrok nastanka ovog osjećaja. Ljubomoru nije dobro skrivati, ignorirati ili je potajno iskazivati. Najčešće se javlja zbog straha od gubitka druge osobe, a potaknuti je može, ali i ne mora određen vanjski događaj. Loša iskustva iz prošlosti, u bivšim vezama ili sa sadašnjim partnerom, također mogu utjecati na borbu s ljubomorom.

Budite razumni i realni

Ova emocija često se pojavljuje zbog nedostatka komunikacije u vezi. Realno sagledajte situaciju i nemojte miješati vlastite pretpostavke i sumnje sa stvarnošću.

Budite iskreni

Razjasnite svoje osjećaje sami sebi, ali i partneru. Nemojte skrivati ljubomoru jer držanje tih osjećaja u sebi može dovesti do opsesivnog ponašanja. Pričajte s partnerom o razlozima ljubomore i priznajte mu što vas muči.

Povećajte samopouzdanje

Ljubomora se može pojaviti i zbog osjećaja manje vrijednosti, nesigurnosti i manjka samopouzdanja. Nemojte se uspoređivati s drugima i umjesto toga, radite na sebi i povećajte svoje samopouzdanje.

Imajte povjerenja u partnera

Osim nedostatka komunikacije, razlog nastanka ljubomore je i nedostatak povjerenja u partnera. Ako vam je partner u prošlosti već dao razlog za ljubomoru i manjak povjerenja, teže vam je ponovno mu vjerovati. Smatrate li da vaše sumnje imaju opravdan razlog, pokušajte riješiti problem otvorenim razgovorom. Iako je ponekad teško, morate imati povjerenja u osobu s kojom ste u vezi.

Nemojte igrati igrice

Nemojte flertovati s drugim muškarcima samo da biste ga učinili ljubomornim. Ako vam je partner bio nevjeran ili sumnjate da će biti, probleme u vezi nećete riješiti djetinjastim igricama i sitnim osvetama.

Dajte prostora drugoj strani i budite neovisni

Zdrava i uspješna ljubavna veza nije opsesivna. Nemojte partnera napadati zbog svake sitnice koja u vama izaziva osjećaj ljubomore. Veza se temelji na međusobnom povjerenju, a važno je i zadržati dozu neovisnosti i to isto pružiti drugoj strani.

Ne propustite

Život u dvoje

Važno je znati da partnerska terapija nije čarobni štapić. Ona zahtijeva puno rada i predanosti oba partnera.

Darivanje

Prvi naslov iz serijala Sestre Lyndon podsjeća nas zašto je Julia Quinn proglašena suvremenom Jane Austen.

Seks i osjećaji

Kada govorimo o rodovima ili seksualnim orijentacijama, danas postoje mnoge, što nije čudno da značenja nekih može zbuniti.

Darivanje

Tajne i iskušenja autorice Anne Harrington drugi je roman u seriji Tajni život hodajućih nevolja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.