Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
umor
umor

Duh i tijelo

Kako otjerati depresiju?

Prirodna sredstva za liječenje raspoloženja nisu čarobni štapić koji će u trenutku riješiti sve probleme. Ali, zato, na duge staze, njihova pomoć imat će pozitivan učinak i osigurati vašu trajnu psihičku stabilnost.

Bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti). Tu su i osjećaj krivnje, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom…. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Pretpostavlja se kako je brzi i neprirodan način života, sve udaljeniji od prirodnog ritma, glavni okidač ovih, sve učestalijih poremećaja. Depresija je poput neželjenog pratioca koji vas kao dodatni teret stalno koči i sputava u normalnom funkcioniranju. Depresija nije osjećaj prolaznog neraspoloženja, ona je bolest koja značajno narušava svakodnevni život.

Saznajte kako si možete pomoći i kako prirodnim sredstvima i tretmanima spriječiti, olakšati ili pobijediti negativna duševna stanja. Bili bismo sretni kad bismo vam pomogli otjerati depresiju…

1. Jedite zdravo

Postoje određene vrste namirnica koje prirodnim putem povećavaju razinu serotonina u mozgu i koje vas prirodno čine sretnijima.

Kako biste bili sretni i opušteni, konzumirajte:

  • omega-3 masne kiseline
  • kokosovo ulje
  • lanene sjemenke
  • višnje

2. Izbjegavajte kavu

Kada je u pitanju depresija, kava ima negativan učinak jer na kratko podiže raspoloženje, a nakon toga vas ostavlja iscrpljene.

3. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži dva sastojka koja u međusobnoj sinergiji poboljšavaju raspoloženje. To su L-teanin i kofein. Kada se ova dva sastojka konzumiraju zajedno, dovode do povećanja razine neurotransmitera dopamina u mozgu.

meditacija

4. Meditirajte

Meditacija može pomoći u poboljšanju raspoloženja. Dnevna meditacija u trajanju od 45 minuta pomoći će da dođete u ravnotežu, spoznate sami sebe, razbistrite um i riješite se negativnih misli. Nitko ne očekujete da startate “jako”! Započnite s 2-3 minute dnevno, a zatim s vremenom produljite trajanje meditacije.

5. Isprobajte akupunkturu

Veliki broj studija pokazuje kako akupunktura učinkovito pomaže ne samo kod uklanjanja boći, već i kod depresije i tjeskobe. Kada igla prodre u vašu kožu, na jednu od 400 točaka koje se koriste u akupunkturi, tijelo odgovara tako što ispušta endorfine koji vas umiruju i izazivaju osjećaj sreće i opuštanja.

cajevi krvne grupe1

6. Pokušajte s dobrom, starom kamilicom

Depresiju pojačava nedostatak sna. Flavonoidi u kamilici pomažu da se lakše opustite i spokojnije spavate. U kombinaciji s mlijekom i medom, ovo je idealni napitak za umirenje.

7. Koristite gospinu travu

Gospina trava je tradicionalno sredstvo u borbi protiv lošeg raspoloženja. Koristi se za umirenje unutarnjeg nemira ili nervoze još od vremena stare Grčke. Sadrži hipericin koji potiče rad neurotransmitora i na prirodan način djeluje kao antidepresiv. Budući da djeluje na hormone, odlična je za uklanjanje simptoma PMS-a i menopauze (posebice čestih promjena raspoloženja), dobra je protiv svih ženskih bolesti, uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i još mnogo toga.

8. Povećajte unos vitamina B

Vitamin B igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, dopamina i epinefrina koji u mozgu utječu na poboljšanje raspoloženja. To je i inače izuzetno važan vitamin koji pomaže mnoge tjelesne funkcije i normalno funkcioniranje organizma. Odlični izvori vitamina B su kombucha, krumpir, banane, čili papričice, tempeh, mahunarke. B vitamini se nalaze i u žitaricama, no samo u cjelovitim

9. Povećajte unos magnezija

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala. Posebno je važan za djelovanje više od 300 enzima koji kontroliraju razne biološke funkcije. Među ostalim održava i stabilnu kemiju mozga. Organizam ga ne može sam proizvesti te ga trebate uzimati kroz hranu.

Neke od namirnica bogate magnezijem su:

  • bademi
  • indijski oraščići
  • crni grah
  • banane
  • špinat
  • sojino mlijeko

10. Vježbajte

Vježbanje je idealno za održavanje tijela u ravnoteži, a jednako tako i za poboljšanje vašeg duhovnog stanja. 30 minuta svakodnevnog trčanja ili 15 minuta brže šetnje znatno će popraviti vaše raspoloženje. Pomoći će oslobađanju endorfina tako da ćete se osjećati dobro i zadovoljno.

vjezbanje

11. Konzumirajte sjemenke bundeve

Bundevine sjemenke sadrže zdrave masnoće i magnezij – dva značajna sastojka koji mogu poboljšati raspoloženje. Također sadrže i amino kiselinu L-triptofan koja sudjeluje u proizvodnji serotonina.

Prirodna sredstva za liječenje raspoloženja nisu čarobni štapić koji će u trenutku riješiti sve probleme. Ali, zato, na duge staze, njihova pomoć imat će pozitivan učinak i osigurati vašu trajnu psihičku stabilnost.

Izvor:

plivazdravlje.hr

alternativa-za-vas.com

Ne propustite

Budi fit

Svi već znaju da se ne može baš puno postići dva tjedna pred odlazak more.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Duh i tijelo

Meditacija se smatra prirodnim lijekom protiv stresa koji ujedno potiče samosvijest i emocionalno blagostanje.

Budi fit

Porazgovarali smo s njom o trendovima u fitnessu, ali i o fitness kongresu, Urban Training Campu 2024, koji će se održati u Sparta Gym...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.