Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Konkretni savjeti i primjeri endokrinologinje i kineziologinje: Na prvoj radionici IN SHAPE studija govorile o promjenama u perimenopauzi i menopauzi

U listopadu je započeo ciklus radionica IN SHAPE studija o promjenama životnih navika nakon 40-te godine života, onim promjenama koje su povezane s ulaskom u perimenopauzu i menopauzu.

Radionicom na kojoj se govorilo o hormonalnom i psihosomatskom statusu žena, te promjenama koje se događaju u perimenopauzi i menopauzi, u listopadu je započeo ciklus radionica IN SHAPE studija o promjenama životnih navika nakon 40-te godine života, onim promjenama koje su povezane s ulaskom u perimenopauzu i menopauzu.

Zanimljivu prvu radionicu koja je bila popunjena do zadnjeg mjesta održale su endokrinologinja dr. med. Davorka Herman Mahečić, spec. interne medicine, te subspec. endokrinologije i dijabetologije, i kineziologinja dr. sc. Cvita Gregov, izv. profesorica na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu.

Ne bojimo se botoksa i filera, ali se bojimo nadomjesnog hormonskog liječenja

Dr. Davorka Herman Mahečić govorila je o promjenama hormonalnog statusa u perimenopauzi i menopauzi, te kako one utječu na psihosomatski status žena. Objasnila je kako je prve simptome perimenopauze teško točno definirati, no kako je više znakova koji nas mogu usmjeravati prema približavanju postmenopaze.

„Kreće period valova vrućine, lošijeg spavanja, nervoze. Provjeravanje hormona se ne radi rutinski, a i same pretrage nam neće olakšati život. Kad je o prvim simptomima i ulasku u perimenopauzu riječ, usmjerila bih fokus na redovitu fizičku aktivnost i zdravu mediteransku prehranu. S posebnim naglaskom na održavanje tjelesne težine jer je to period kad možemo očekivati debljanje”, ukazala je dr. Herman Mahečić. Razgovor je krenuo u pravcu hormonskog nadomjesnog liječenja koji je izazvao veliki interes prisutnih žena.

Hormonsko nadomjesno liječenje je terapija koja je prošla svoje uspone i padove. Danas je temelj liječenja individualni pristup svakoj pacijentici. Naime, cilj liječenja nije samo sačuvati fizički izgled nego zaštititi srce i propadanje kosti, a kontrolirat će i simptome koje žene osjećaju. Većina žena može uzimati terapiju, čiji je cilj kontrola simptoma uz najmanju moguću dozu lijeka. Rizici postoje, no zahvaljujući modernim transdermalnim preparatima, oni su svedeni na minimum”, zaključila je te podsjetila kako smo sklone tome da bez razmišljanja posegnemo za filerima i botoksom, a bojimo se hormonskog nadomjesnog liječenja.

Mršavi se u tanjuru, a zdravlje se postiže vježbanjem

Na njezino predavanje i živ razgovor nakon predavanja, sjajno se nadovezala kineziologinja Cvita Gregov koja je pomno objasnila kako utjecaj različitih oblika i metoda treninga također utječe na hormonalni i psihosomatski status žena u tom periodu. Svako životno razdoblje zahtjeva drugačiji oblik, metodu i intenzitet vježbanja, a Gregov je objasnila kakav se aktivnost preporučuje ženama nakon ulaska u perimenopauzu i menopauzu.

U životnom ciklusu žena menopauza, odnosno period života nakon zadnje mjesečnice predstavlja veliku hormonalnu prekretnicu te sa sobom nosi i negativne posljedice poput ubrzanog gubitka koštane i mišićne mase, ali i nakupljanje masnog tkiva kao posljedice usporavanja metabolizma. Redovitim i kvalitetno osmišljenim programima tjelesnog vježbanja možemo sastav tijela poboljšati na način da smanjimo masnoće u organizmu, održavamo postojeću ili povećamo mišićnu masu te unaprijedimo mineralnu gustoću kostiju, odnosno koštanu masu.

„Kako bi kvalitetno djelovali na spomenute tri komponente tjelesnog sastava žene u perimenopauzi i menopauzi, potrebno je u tjedni program tjelesnog vježbanja uklopiti trening s opterećenjem koji povećava mišićnu i koštanu masu te povećava sagorijevanje masnog tkiva u mirovanju. Ovdje su prioritet vježbe koje angažiraju velike mišićne skupine (čučnjevi, iskoraci, sklekovi, veslanja/povlačenja – prvo bez utega, samo s vlastitom tjelesnom masom, nakon toga postupno uključivati i utege). Vježbe treba provoditi uz nadzor školovanog trenera fitnesa 2 do 4 puta tjedno“, otkrila je Gregorov.

Dodala je kako je iznimno važna i umjerena aerobna aktivnost koja povećava sagorijevanje masnoća i poboljšava funkcije srčano-žilnog i dišnog sustava. Aerobna aktivnost poput hodanja, laganog trčanja, vožnje biciklom ili plesa može se provoditi i samostalno, najbolje 150 do 300 minuta tjedno.

„Vrlo su važni i treninzi pokretljivosti, fleksibilnosti i ravnoteže koji čuvaju pokretljivost i zdravlje zglobova te smanjuju rizik od padova. Vježbe dinamičkog i statičkog istezanja, uspostavljanja i održavanja ravnotežnih položaja potrebno je provoditi svakodnevno i češće, a popularni oblici vježbanja koji ih uključuju u većoj mjeri jesu blagi oblici joge i pilatesa“, dodala je Gregov.

Njezina je osobna preporuka, za one koje žele značajnije unaprijediti svoje tjelesne performanse i povećati dobrobiti tjelesnog vježbanja, uključiti i intenzivnije intervalne treninge jednom tjedno, ali uz vrlo važnu napomenu da prije obavezno prije obave liječnički pregled te da vježbaju uz nadzor školovanog trenera.

Kako ojačati i zadržati funkciju mišića zdjeličnog dna u perimenopauzi i menopauzi?

Nakon velikog interesa za prvu radionicu, najavljena je i radionica za studeni na kojoj će kineziologinja dr. sc. Tatjana Trošt Bobić, izvanredna profesorica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, govoriti o treninzima i kineziterapiji za zdjelično dno.

Mišići zdjeličnog dna potpora su zdjeličnim organima i igraju važnu ulogu u njihovoj funkciji. Slabljenje mišića zdjeličnog dna zbog hormonalnih promjena u menopauzi može dovesti do spuštanja organa (najčešće maternice i mokraćnog mjehura), teškoća u pražnjenju mokraćnog mjehura i crijeva ili inkontinencije, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće i stolice, ali i smanjenja seksualne funkcije.

kineziologinja dr. sc. Tatjana Trošt Bobić, izvanredna profesorica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu

Tatjana Trošt Bobić govorit će o zdravlju mišića zdjeličnog dna, koliko su oni važni za funkciju zdjeličnog dna, ali i intraabdominalni tlak, spinalnu stabilnost i spinalno zdravlje, kao i mobilnost, snagu i funkcionalnost u svakodnevici. Radionica će uz predavanje i razgovor, biti popraćena primjerima svakodnevnih vježbi s naglaskom na pravilno izvođenje istih koje se mogu izvoditi i kod kuće kako bismo ojačale zdjelično dno.

Radionica će se održati u petak, 24. studenog 2023. godine od 18 do 20 sati u IN SHAPE studiju na adresi Lopatinečka ulica 6 (Vrbani), a prijaviti se možete na LINKU: IN SHAPE radionica Zdjelično dno – predavanje i primjeri vježbi koje se mogu izvoditi svaki dan.

Ne propustite

Drama Queen

Kakvo je to vrijeme došlo? Kao slobodni smo, a ništa slobodno nije.

Budi fit

Mnogima trčanje postaje jutarnji ritual, svakodnevni bijeg od stresa i omiljena rekreacija.

Savjeti stručnjaka

Bristolska ljestvica stolice pomaže i liječnicima i pacijentima u komunikaciji i olakšava prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze, pa je dobro znati da postoji.

Darivanje

Kako bismo vas poštedjeli dodatnog stresa, složili smo savršen (i ne, nije prejaka riječ) She Summer Bag.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.