Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Manjak samopouzdanja ili čak nešto ozbiljnije

Objavljivanje na društvenim mrežama je povezano s tendencijom predstavljanja društveno poželjnog, pozitivne verzije sebe.

Od samog početka društvenih mreža, brojni stručnjaci i psiholozi proučavanju ponašanje ljudi na istima te objašnjavaju zašto netko nešto objavljuje. Naime, objavljivanje na društvenim mrežama je povezano s tendencijom predstavljanja društveno poželjnog, pozitivne verzije sebe. No, ponekad se upravo zbog toga zna dogoditi potpuno suprotan efekt koje rezultira predstavljanjem sebe u negativnom kontekstu na društvenim mrežama.

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je svaki treći učenik i student u Hrvatskoj osjećao stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja zbog sadržaja na društvenim mrežama (Izvor: *IPSOS omnibus za Dane medijske pismenosti 2022., Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku).

Objavljivanje selfija

Često objavljivanje selfija, ili stalno, rezultat je vlastite nesigurnosti i traženja potvrde od drugih. Također i objavljivanje slika sebe, pogotovo uređenih, što danas većina korisnika društvenih mreža i radi, znak je manjka samopouzdanja. Recimo, kod tih osoba nećete vidjeti slike znamenitosti ili prirode, već će uvijek oni biti u fokusu.

Londonski psihijatar dr. David Veale rekao je za Sunday Mirror da je od pojave mobitela s kamerama uočio opsjednutost ‘samofotografiranjem’ kod dvije trećine osoba koje sebe zapravo smatraju ružnima.

Objavljivanje lokacije

Često objavljivanje lokacije znak je da se osoba želi prikazati kao netko tko ima veliki društveni život i širok spektar interesa. Na takvim profilima vrlo često ćete vidjeti chech in u poznate restorane, dućane, gradove i slično.

Objavljivanje ‘savršenog života’

Savršene poze s prijateljima, savršeni prikaz obiteljskog života, usklađena odjeća, putovanja, doručak u krevet, vožnja biciklom sunčanog dana… To ste sigurno vidjeli na nekom profilu kojeg pratite?

Isti taj profil sigurno nema ništa ono što se događa svakodnevno, problemi, plače djeteta, nervoza, stres, bolest. Takve objave će najčešće mnogima stvoriti osjećaj manje vrijednosti, ali istina je da oni koji objavljuju svoj ‘savršeni život’ zapravo teže toj savršenosti koju objavljuju.

Neprestano izjavljivanje ljubavi partneru

Svi znamo onu – najsretniji parovi ne objavljuju zajedničke fotografije. I to je, izgleda, istina. Istraživanje je proveo Shotkit na 2000 parova između 18 i 50 godina kako bi se utvrdile njihove navike i sreća na društvenim mrežama. Studija je otkrila da su parovi, koji podijele tri ili više fotografije na društvenim mrežama unutar tjedan dana, 128% nesretniji od onih koji svoje veze drže privatnima.

Vrlo često vidite u određenoj mjeri forsirano dijeljenje privatnih trenutaka, zajedničkih selfija, pisanje ljubavnih poruka na statusu i slično. Na kraju, najčešće se i dogodi da takvi parovi nisu sretno toliko koliko objavljuju svoju sreću.

.

Više

Zanimljivosti

Proces dolaska do mentalne ispunjenosti ne teče svima jednako – nekad je to trnovit put.

Duh i tijelo

Za sreću su potrebni prijatelji, ljubav i plava boja

Duh i tijelo

U ovom konzumerističkom društvu odmor se i dalje nameće kao nešto što se mora pokazati da si bio, imao i sproveo. A da li...

Duh i tijelo

Možemo ugađati roditeljima, prijateljima, partnerima ili djeci...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.