Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
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

Savjeti stručnjaka

Mislite da ste prerano ušli u menopauzu?

Menopauza je ona zadnja mjesečnica u životu, a u prosjeku se događa negdje oko 50. godine.

Kao što već znate, tipični simptomi menopauze, poput naglih valova vrućine i noćnog znojenja, mogu imati prilično dug “rok trajanja”. Više od polovice žena s tim se neugodnim nuspojavama “muči” sedam pa i više godina.

Menopauza je ona zadnja mjesečnica u životu, a u prosjeku se događa negdje oko 50. godine. Statistike kažu kako prerana menopauza pogađa od 1 do 6 posto žena, a javlja se prije 40. godine, a rana menopauza između 40. i 45. godine. Zove se i Prijevremena ovarijska insuficijencija – POI. U nekim vrlo rijetkim slučajevima menopauza se može dogoditi i ženama prije ulaska u tridesete.

Perimenopauza ili takozvano prijelomno razdoblje karakterizira niz promjena u organizmu žena koje nastaju kao rezultat iscrpljivanja funkcije jajnika i smanjenje produkcije spolnih hormona. To u konačnici dovodi do potpunog prestanka stvaranja spolnih hormona i prestanka menstrualnog krvarenja (menopauza), koje se dokazuje retrogradno, točnije ako unatrag 12 mjeseci nije nastupilo menstrualno krvarenje.

Ponekad je ova rana promjena izazvana nekim zdravstvenim stanjima, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka jednostavno dogodi da jajnici izgube svoju primarnu funkciju. Neke od poznatih poveznica kod žena koje u menopauzu ulaze prijevremeno su primjerice autoimune bolesti, kao što su hipotiroidizam, Crohnova bolest, eritematozni lupus i reumatoidni artritis. Oko 10 do 30 posto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Nadalje, neka genetička nasljeđa također mogu imati utjecaja.

Prvi simptomi

Među prvim simptomima koje ćete primijetiti svakako su izostanci mjesečnice i neredoviti ciklusi, promjene raspoloženja i iznenadno znojenje poznato pod nazivom valung. To su oni prvi znakovi da su jajnici počeli proizvoditi manje estrogena.

Nadalje, mogu vas pratiti i problemi s inkontinencijom, suhoćom vagine, kože, očiju i usta, variranjem tjelesne težine i bolovima u zglobovima ili lupanje srca, vrtoglavica, promjene u okusu i mirisu, povlačenje desni, probavne smetnje, tjeskoba i napadi panike.

“Neke od tih simptome možemo ublažiti laserskom fototerapijom. “MonalLisa Touch” (laserska fototerapija) je nekirurška i nefarmakološka metoda koja nema nikakve rizike po ženskom zdravlju, a koristi laserske svjetlosti u rješavanju simptoma urogenitalne atrofije i nevoljnog otjecanja urina u početnoj fazi”, poručuju iz Poliklinike Ginecej.

Njena djelotvornost dokazana je u brojnim studijama. Nakon tri laserska postupka, prilikom kojih se vulvovaginalno područje tretira u razmacima od 4 do 6 tjedana, dolazi do značajnog poboljšanja u vlažnosti, tonusu, elastičnosti i čvrstoći rodnice. Tako regenerirana vaginalna mukoza može uspostaviti svoju normalnu fiziološku funkciju koju je izgubila tijekom godina i vratiti se na  stanje prije menopauze. Vaši partnerski odnosi će doživjeti renesansu.

Nuspojave ranijeg ulaska u menopauzu

Postoje i neke druge neizbježne nuspojave koje se tiču baš ranijeg ulaska u menopauzu.

Jedna od njih je prerano starenje. Najjednostavnije objašnjeno, svakom diobom stanice, komadići DNK koji imaju kromosome ili takozvane telomere na kraju se skraćuju, a prestanak rada jajnika taj proces ubrzava. American Society for Reproductive Medicine u istraživanju zaključilo je da žene koje prije vremena uđu u menopauzu imaju kraće telomere.

Nedavna istraživanja pokazala su i da menopauza nije određena samo godinama, već je može ubrzati izlaganje pojedinim kemikalijama i štetnim tvarima.

Dr. Amber Cooper sa Sveučilišta Washington smatra da pojedine kemikalije mogu ubrzati ulazak u menopauzu čak četiri godine, pa savjetuje izbjegavanje mirisa koji sadržavaju ftalate. Preporučuje korištenje kozmetike na prirodnoj bazi, one koja ne sadržava različite vrste pesticida te izbjegavanje hrane pakirane u plastičnu ambalažu.

No, jedini način da utvrdite radi li se o prijevremenom ulasku u menopauzu jest da posjetite ginekologa koji će napraviti sve pretrage.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Menopauza se ne događa preko noći, a simptomi će se razlikovati kod svake žene. Kako onda znati da ulazite u menopauzu?

Savjeti stručnjaka

Hormonska nadomjesna terapija je tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma menopauze.

Duh i tijelo

U listopadu je započeo ciklus radionica IN SHAPE studija o promjenama životnih navika nakon 40-te godine života, onim promjenama koje su povezane s ulaskom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.