Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Pitate se ulazite li u menopauzu? Ovi će simptomi otkriti da je došlo do promjena

Menopauza se ne događa preko noći, a simptomi će se razlikovati kod svake žene. Kako onda znati da ulazite u menopauzu?

Menopauza se ne događa preko noći, a simptomi će se razlikovati kod svake žene. Kako onda znati da ulazite u menopauzu?

Prema definiciji, menopauza nastupa 12 mjeseci nakon zadnje menstruacije, a perimenopauza je stanje kada se tijelo priprema za menopauzu.

Tri stadija menopauze

Perimenopauza – ovo prijelazno razdoblje, a javlja se 3 do pet godina prije menopauze. Razina estrogena opada i mogu se javiti simptomi slični menopauzi. U ovom periodu žena još može ostati u drugom stanju.

Menopauza – Nastupa nakon 12 mjeseci izostanka menstruacije, jajnici prestaju s proizvodnjom većeg dijela estrogena. Često nastupa kada žena napuni 50 godina.

Postmenopauza – Nastupa nakon menopauze, simptomi nestaju, a razina estrogena i dalje opada.

Kada možemo očekivati perimenopauzu?

Svaka žena će imati svoje iskustvo, ali većina će simptome prijavite već kad napuni 40 godina. Ona naravno može nastupiti i ranije ali i kasnije. Javlja se otprilike 4 godine prije menopauze.

Prvi simptomi menopauze

Perimenopauza i menopauza mogu donijeti veliki broj psihičkih i fizičkih promjena u život žene, a mnoge se iznenade kada se jave simptomi… Tjelesna aktivnost, pravilna prehrana i ograničen unos alkohola i kofeina mogu pomoći kod simptoma:

  • Neredovite menstruacije
  • Valunzi
  • Nesanica
  • Promijene raspoloženja
  • Gubitak libida i nelagoda prilikom odnosa

Menstruacija može biti blaga ili obilna i tako nekoliko godina do menopauze. Važno je redovno posjećivati ginekologa, posebno ako su menstruacije jako obilne.

Valunzi i znojenje tijekom noći

Naleti ili napadaji vrućine, tzv. valunzi, važni su simptom su menopauze koji nam mogu poremetiti svakodnevicu. Ti iznenadni naleti vrućine su često udruženi s jakim znojenjem, koje može biti toliko obilno da će utjecati i na san. Njih ne možemo pobijediti ali postoje određene navike koje se tiču stila života kojima možete ublažiti njihovu pojavu. Nosite prozračnu odjeću, pustite zrak u sobu i pri ruci je dobro imate čašu hladne vode.

Nesanica menopauza

U menopauzi dolazi do velikog smanjenja vrijednosti hormona estrogena i progesterona, a kako oni utječu na san, puno je žena u menopauzi koje imaju problema s nesanicom. Kada se javi, ponekad je nemoguće ponovo zaspati. Ta nenajavljena nesanica povezana je s noćnim znojenjem.

Pomoći si možete tako da pratite higijenu spavanja i u krevet uvijek odlazite u isto vrijeme. Izbjegavajte alkohol i kofein.

Promjene raspoloženja

Hormonalne promjene će utjecati i na promjene raspoloženja, pa se mogu javiti anksioznost i depresija.

Tjelesna aktivnost može pomoći, hodajte ili vježbajte jogu. Jedite dobro balansiranu hranu, puno voća i povrća. Ako simptomi postaju sve gori, obratite se stručnjaku.

Gubitak libida

Kako starimo, prirodno je da se naš seksualni nagon s vremenom mijenja. Osim toga, na naš libido mogu utjecati i čimbenici poput stresa i lijekova. Menopauza dodatno pridonosi smanjenu libida, jer se spolni hormoni poput estrogena i testosterona proizvode u mnogo manjim količinama. Tijekom menopauze se javlja suhoća vagine, koja može uzrokovati bol tijekom odnosa. Razgovarajte s liječnikom koji će vam ponuditi moguću pomoć.

Možda je i vama neugodno razgovarati s liječnikom o vašim simptoma, ali nemojte ih ignorirati. Liječnik vam može dati vrijedne informacije, a ako je potrebno i savjetovati preglede.

Ne propustite

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.