Iako im ime zvuči gotovo isto, prosecco i prošek dva su sasvim različita vina, koja nemaju ništa zajedničkog osim imena. Jedno označava početak, a drugo kraj večere.
Ako se pitate koje je od ova dva pića starije, s ponosom možemo reći da je to naše gore list, dalmatinsko desertno vino – prošek koje se radi od presušenog grožđa (grožđe ostavljeno da prezrije i osuši se, čime se dobiva u grozdovima visoka koncentracija šećera) ili ugušćenog mošta (mošt koji se kuha kako bi iz njega isparila voda, a povećala se koncentracija šećera). Najkvalitetniji prošek je onaj koji je napravljen od grožđa koje se na trsu osušilo.
Prosecco je prošekov “daleki rođak” – pjenušavo, osvježavajuće vino iz talijanske regije Veneto, koje se služi kao aperitiv. Radi se od sorte grožđa Glero, a ponekad se dodaju i grožđa Pinot Blanc ili Pinot Grigio.
Sada se sigurno pitate koja je razlika između prosecca i šampanjca? Razlika je u proizvodnji, a način proizvodnje diktira i cijenu te je zbog toga prosecco jeftiniji od francuskih pjenušaca, a osobito od šampanjaca.
Zašto je šampanjac skuplji od prosecca?
Prosecco se proizvodi metodom charmat, u kojem vino fermentira u golemim inox tankovima, dok kod pjenušaca vino fermentira u boci. Šampanjac je pak samo onaj pjenušac koji potječe iz francuske regije Champagne te se grožđe za šampanjac (sorte Chardonnay, Crni pinot i Pinot Meunier) bere isključivo ručno. Zbog toga su cijene najkvalitetnijih šampanjaca vrtoglavo visoke. No, da se mi vratimo talijanskom pjenušcu.
O tome kako izabrati kvalitetan prosecco, u kojim ga prilikama piti i s kojim ga jelima upariti, razgovarali smo sa zagrebačkim sommelierom Tomom Jakopovićem, urednikom prvog news portala o vinu, Vinski klub.
“Prosecco nije veliko vino, nije vino za svečane prilike. To su masovna vina velike proizvodnje i cjenovno vrlo pristupačna”, objašnjava nam Jakopović, no i dodaje kako to ne znači da za ova vina nema mjesta na finim domjencima.
Njihova svježina, razigranost i mjehurići koji vam golicaju nepce, učinit će večer čarobnom i izmamiti vam osmijeh na lice. Kad smo kod mjehurića, i njih možete dozirati. “Postoje frizzante i spumante prosecco. Frizzante je oznaka za blago pjenušavo vino, dok je spumante jako pjenušavi prosecco”, objašnjava nam sommelier Jakopović. Ovo vino ima mali postotak alkohola, između 11 i 12 posto te ga možete pijuckati bez bojazni da će vam izmaknuti tlo pod nogama.
Prosecco voli sirovo
Prosecco se, kako smo već spomenuli pije kao aperitiv ili pak uz jela mediteranske kuhinje, osobito ona od sirovih namirnica- razne salate, plodove mora, sirove ribe, carpaccia.
Na pitanje kako izabrati najbolji prosecco, Tomo Jakopovič kaže kako je najbolje voditi se vlastitim afinitetima. “Ovisno o tome što preferirate, birat ćete suho, jako svježe vino ili pak slatki prosecco. Suhi prosecco, bez imalo šećera, po meni je najzanimljivije vino, osobito u ljetnim mjesecima kada će vam pružiti pravo osvježenje”, kaže Jakopović.
Dodaje i kako se ova vina uvijek piju dobro rashlađena, na temperaturi od 6 do maksimalno 9 Celzijevih stupnjeva. I dok se prosecca s manjim postotkom šećera piju sama za sebe, ona slađa koriste se u pripremi koktela.
Najpoznatiji koktel s proseccom nedvojbeno je Aperol Spritz, koji ste zasigurno probali, no jeste li kušali Bellini, koktel koji je lijep kao slika (otud mu i ime), a ukusan toliko da ćete mu se uvijek vraćati?
Bellini – prosecco sljubljen s breskvom
U vrijeme poraća, 1948. godine, legendarni barmen Giuseppe Cipriani u svom je kultnom lokalu, Harry’s baru u Veneciji, gostima ponudio Bellini, koktel spravljen od prosecca i pirea breskve. Zbog specifične boje koktela, koja ga je podsjetila na sliku venecijanskog slikara Giovannija Bellinija iz 15. stoljeća, svoj je koktel Cipriani nazvao Bellini, a ovo je recept za njega:
Sastojci:
- 2/3 prosecca
- 1/3 pirea od breskve
Postupak:
Zrelu breskvu oguliti i izgnječiti vilicom ili gnječilicom za krumpir te pomiješati s dobro rashlađenim proseccom. Savjetuje se ne koristiti blender jer se pritom u breskvu unosi previše zraka.
Zanimljivo je da ovaj venecijanski ugostitelj nije izmislio samo koktel, već i carpaccio od junetine. Sirovo jelo koje se sjajno sljubljuje, sjećate se – upravo s proseccom.
Iako je prosecco savršeno, osvježavajuće piće za ljetne vrućine, odličan je izbor i za nadolazeće dane koji obiluju blagdanskim domjencima, a, ako vaša nepca nisu prezahtjevna i ne želite ostaviti bogatstvo na boci šampanjca, poslužit će i kao odlična zdravica u Novogodišnjoj noći. Na koncu, bitni su ljudi s kojima nazdravljate i kojima nazdravljate te iskrene, dobre želje. Pokoji mjehurić više ili manje i metoda proizvodnje postaju potpuno nevažni kada se čašama kucnu ljudi koji se vole.