Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Puna istina o čokoladi

Umjereno konzumiranje čokolade može imati povoljne učinke na zdravlje.

Prema najnovijim arheološkim nalazima kakao, glavni sastojak čokolade, počeo se koristiti prije 3000 godina. U glinenim posudama za pripremu što su iskopane na lokaciji Puerto Escondido u Hondurasu pronađeni su tragovi teobromina – kemijskoga spoja koji se može naći jedino u biljci kakaovca.

Stručnjaci tvrde kako su pronađene posude korištene za posluživanje napitka, a dobivao se od slatke pulpe kakaovca. Vjerojatno je riječ o fermentiranom piću koje je sadržavalo oko 5 posto alkohola. Tek kasnije su se u pripremanju napitka počele koristiti sjemenke kakaovca, a od njih se i danas proizvodi čokolada. Nekoliko zrna kakaovca u Europu je prvi donio Kristofor Kolumbo. Darovao ih je španjolskom kralju Ferdinandu i kraljici Isabelli.

Zasićene masne kiseline u tamnoj čokoladi

Čokolada je omiljena poslastica, najčešći je dar za Valentinovo i mnoge druge prigode, a pojedinci su čak i „ovisni“ o njoj. Stotinu grama čokolade sadrži oko 500 kalorija, 8 grama bjelančevina, 60 grama ugljikohidrata i 30 grama masti te male količine kalcija i željeza. Sadrži i polifenole – antioksidanse, radi čega joj se pripisuje pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Tamna čokolada sadrži flavonoide, skupinu antioksidansa, koji povoljno djeluju na krvožilni sustav te štite od raka. Također, čokolada je namirnica bogata kalorijama s velikom količinom zasićenih masti.

Antioksidansi iz čokolade utječu na smanjenje LDL, kolesterola poznatoga i kao ”loš’ kolesterol“ koji se povezuje sa srčanim oboljenjima. No, najbolje je ne zavaravati se s uvjerenjem kako jedete čokoladu zato što je dobra za zdravlje.

Užitak kojeg se teško odreći

Mogu se pročitati i tvrdnje da tamna čokolada, u kojoj je oko 70 posto kakaa, pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka. Međutim, znanost to nije potvrdila. Nasuprot, ljudski organizam ne podnosi velike količine neobrađenog kakaa, a da bi se postigao terapeutski učinak trebalo bi na dan pojesti 100 grama tamne čokolade. S tom količinom u tijelo bismo unijeli i oko 500 kalorija (što je približno četvrtina ukupnoga preporučenog dnevnog unosa) te više od 30 posto masnoća.

Bilo kako bilo, nema ničega lošega u tome da priznamo kako je čokolada jednostavno slasna i jedemo je s užitkom. Sve dok ne postoje problemi sa zdravljem i težinom užitak se ne smije zanemariti.

Za čokoladu također često kažu da je afrodizijak, no ni za to nema dovoljno pouzdanih dokaza. Ipak, darujete li čokoladu osobi do koje vam je stalo, vjerojatno ćete si barem malo olakšati put do njezinog srca.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.

Gastronomija

Mirisan vrući napitak za hladne dane.

Zdravstveni karton

bioBox su pomno osmišljeni paketi koji sadrže kombinaciju organskih i visokokvalitetnih proizvoda, a dostupni su eksluzivno u bio&bio web shopu.

Duh i tijelo

Ako mislite da hrana ne utječe na mentalno zdravlje i mozak, razmislite ponovno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.