Zdravo, a ukusno. Svjetsko, a naše. Ukusna peciva od jednostavnih i cjelovitih sastojaka. Bez glutena, prezervativa, aditiva i bojila, ali s puno vlakana, zdravih masnoća, vitamina i minerala!
Savršena zamjena za običan kruh, ali usudili bismo se reći – i bolja.
Orahovo brašno dobiva se odvajanjem suhe tvari od ulja oraha te se teksturom razlikuje od mljevenih oraha. Ono je dobar izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina i flavonoida, moćnog antioksidansa.
Također sadrži brojne vitamine i to vitamin A, vitamin E, vitamin C i vitamin K te minerale kalcij, željezo, magnezij i fosfor.
Često se koristi u zamjeni za pšenično brašno čiji je sastav većinom škrob koji se brzo razgrađuje u jednostavan šećer i uzrokuje nagle promjene glukoze u krvi. Orahovo brašno sadrži više proteina nego ugljikohidrata i znatne količine zdravih masnih kiselina. Zbog toga je popularno među lchf (low carb high fat) zajednicom te je zastupljeno na jelovnicima paleo prehrane. Orahovo brašno ne sadrži gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu i raži koji je česti aditiv u prerađenoj hrani.
Orasi su bogati izvor esencijalnih masnih kiselina koje naše tijelo ne može samo sintetzirati, već se moraju unijeti prehranom. Omega-3 masne kiseline koje orasi sadrže bitne su za normalno funkcioniranje organizma, a tek ih rijetke namirnice sadrže u značajnim količinama. Orahovo ulje ima čak 10,3% omega-3 masnih kiselina.
Orahovo brašno moguće je iskoristiti na stotinu načina, samo ako imate dovoljno mašte!
Slastice i kolači uvijek su dobra ideja, pogotovo kako orahovo brašno daje specifičnu, bogatu aromu. No pobrinite se da pazite koju količinu brašna stavljate u tijesta. Orahovo brašno upija dosta tekućine i treba biti u kombinaciji s nekim drugim brašnom koje će podignuti i prozračiti smjesu. Dovoljno je upotrijebiti ¼ šalice orahovog brašna na ¾ šalice nekog laganijeg brašna poput pirovog, heljdinog i cjelovitog pšeničnog.
Kod miješenja kruha istraživanja su pokazala kako ga je najbolje koristiti tek u 3-5% na ukupnu količinu brašna kako bi volumen i aroma kruha bili idealni.
No zašto stajati na pekarskim proizvodima?
Koristite ga pri pohanju povrća ili mesa, pravljenju domaće granole ili mrvičastog posipa za voćni drobljenac.
Kombinacija je bezbroj, a koju ćete prvu isprobati?
Zdrava peciva
- Porcija: 12 osoba
- Priprema: 30 minuta
- Kuhanje: 45 minuta
- Spremno za: 105 minuta
- Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
- Vrsta obroka: doručak // kruh i krekeri
- Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, lchf, vegansko, vegetarijansko, visokoproteinski,…
Trebat ćete:
- 10 g mljevenih lanenih sjemenki
- 80 g suncokretovih sjemenki
- 50 g bučinih sjemenki
- 50 g sezama
- 30 g zobenog brašna (mljevene zobene pahuljice, po potrebi bez glutena)
- 100 g Letifico brašna od oraha (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 25 g psyllium praha
- 10 g praška za pecivo
- ½ žličice žličice soli
- ½ L vode
Kada imate sve, onda:
- Usitnite suncokretove i bučine sjemenke te sezam u mlincu za kavu ili kvalitetnom blenderu.
- Pomiješajte sve sastojke u zdjelu srednje veličine te prelijte vodom. Ostavite 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Nakon 30 minuta, mokrim rukama oblikujte 12 malih peciva.
- Peciva slažite na veliki lim obložen papirom za pečenje. Po potrebi malo spljoštite.
- Za dekoraciju, smočenim rezačem za jabuke utisnite cvjetni oblik u pecivo.
- Pecite 45 minuta ili dok ne dobiju zlatno-žutu, hrskavu koricu.
Napomene:
Prije jela pustite da se ohlade. Spremite u hladnjak do 6 dana u hermetički zatvorenoj posudi.
Dobar tek!