Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Zvuci, boje i mirisi koji osvajaju

Kakvi su u prostoru u koji ulazite?


Došli ste ranije na sastanak i poznato vam je da čekanje nikada nije ugodno, no iznenadi vas sljedeća situacija… Nalazite se u svijetloj, mirisnoj prostoriji… Veliki prozori na zidovima propuštaju proljetne sunčeve zrake. Sjedite u udobnom naslonjaču i listate omiljeni časopis… Dok grickate keksić i pijete zadnji gutljaj izvrsne kave s mlijekom, obraća vam se ljubazna poslovna tajnica i poziva vas na dogovoreni sastanak u uredu direktora… Kakav biste osjećaj ponijeli iz ovog poduzeća?

Osjećaji su vrlo važni, jer ostavljaju neizbrisivi trag u našem sjećanju. Poznata glazba, nježni dodir meke tkanine, asocijacija na stari miris ili oku ugodna boja utječu na ponašanje svake osobe. Niti jedno poduzeće, bez obzira na djelatnost, danas si ne može dopustiti zanemarivanje zvuka, boje, okusa ili mirisa kojeg potrošači i klijenti povezuju s njihovim proizvodom ili uslugom. Brižljivo osmišljeno utjecanje na emocije može stvoriti preferenciju kod potrošača koji će određeni proizvod ili uslugu prepoznati u moru konkurentskih proizvoda. Gledano sa stajališta marketinga, emocija se može definirati kao stanje nagona koje prethodi akciji, a u komunikaciji je vezana za stimulanse koje u svakodnevnom životu izazivaju specifične emocije. Ono što potrošač osjeća prema proizvodu, usluzi ili marki proizvoda, poduzeću može biti jednako važno kao znanje i informacije koje posjeduje. Ti osjećaji mogu biti duboko potisnuti pa potrošači imaju osjećaj da biraju razumom.

Zvuk i glazba kao posebno iskustvo

Gerald Gorn u knjizi «The Effect of Music in Advertising on Choice Behaviour» (Glazba u oglašavanju: utjecaj na odabir), naglašava da se 80% osoba odlučuje za proizvode ili usluge uz koje slušaju glazbu koju vole. Zanimljiva je činjenica da svoje preferencije objašnjavaju svojstvima proizvoda, a uopće ne povezuju s glazbom koju slušaju.

Znanstvena istraživanja potvrdila su vezu između glazbe i emocionalnih stanja. Scherer i Oshinsky su 1977. godine testirali kako se ljudi osjećaju dok slušaju određene zvukove:

Tempo:
spor – tuga, dosada, odvratnost
brz – aktivnost, iznenađenje, sreća, ugoda, moć, strah, ljutnja

Visina tona:
niska – dosada, ugoda, tuga
visoka – iznenađenje, moć, ljutnja, strah, aktivnost

Vodeći se navedenim podacima, Discovery Channel je zvuk vješto iskoristio u prodavaonicama i time stvorio ugodnu atmosferu. Pojedini odjeli nisu odvojeni zidovima, već su «odijeljeni» zvukovima na način da se na svakom odjelu čuje druga vrsta glazbe. Zahvaljujući takvim iznenađenjima, šetnja po prodavaonici se pretvara u nezaboravno iskustvo. Kupci nikada ne znaju što će ih iznenaditi pa tako prođu kroz cijelu prodavaonicu, a ne samo u dio koji su u početku namjeravali ući. Zvučno iskustvo omogućava i razonodu za male kupce, odnosno djecu koja se ne dosađuju dok roditelji biraju proizvode.

Boje koje govore same za sebe


Boje izazivaju određene reakcije u mislima potrošača, pokreću misli i sjećanja te potiču određene percepcije. Pravilno odabrane boje definiraju logotipe, omogućavaju da ih potrošač prije zapamti i shvati njihovo značenje. Primjerice tople boje uzbuđuju. Crvena je najstimulativnija boja koja više od bilo koje druge privlači pažnju. Hladne boje djeluju umirujuće. Istraživanja su pokazala da plava boja snižava krvni tlak i usporava brzinu disanja. Žuta je najjasnija boja, lako privlači pažnju pa se upravo iz tog razloga koristi za cestovnu signalizaciju. Narančasta boja simbolizira blagonaklonost, sivo se dovodi u vezu s ozbiljnosti i anonimnosti pa je upravo iz tog razloga česta boja uredske opreme, pribora i namještaja. Međutim ukupni spektar asocijacija koje boje izazivaju je vrlo složen.

Henry Ford je omogućio izradu kvalitetnih automobila po cijenama i u količinama koje su bile dostupne većini stanovnika. Tajna njegovog uspjeha bila je u standardizaciji. Kada su ga pitali u kojim bojama će proizvoditi automobile odgovorio je: «Moji automobili mogu biti u kojoj boji želite – pod uvjetom da je crna!». Ovaj način razmišljanja nije bio dovoljno dobar za mentalni sklop potrošača, jer tajna uspjeha leži u prilagođavanju željama potrošača i individualnom pristupu.

Izbor boje nije niti malo jednostavna odluka. Njihovo tumačenje ovisi o vrsti proizvoda i kulturi. Loš odabir boje može za neke narode biti čak i uvredljiv. Zelenu boju često povezujemo s prirodom i ekologijom, no u Egiptu je zelena nacionalna boja pa svako korištenje iste u ambalaži i pakiranju proizvoda može biti uvredljivo na njihovom tržištu. Bijela boja u nekim zemljama simbolizira čistoću, dok je u nekim azijskim zemljama znak žalosti. Boje imaju različita značenja ovisno o kulturi, dobi i spolu potrošača.

Miris koji privlači

Miris najbrže pokreće naše emocije. Sve je češće korištenje aroma terapije s ciljem liječenja, oslobađanja od stresa i poticanja dobrog raspoloženja. Pojavio se i veliki broj proizvoda koji su obogaćeni mirisom. U Japanu danas prodaju mirisnu odjeću, čarape pa čak i automobilske gume. Mirisi bude sjećanja, a potrošači se duže zadržavaju u dijelovima prodavaonice koja ima ugodan miris, nego u onoj koja nema mirisa. Još od davnina su prodavači palili tamjan da prolaznicima privuku pažnju na svoje proizvode. Kako bi privukao mlade potrošače i njihove roditelje, proizvođač namještaja Jordan's Furniture danas u Americi proizvodi dječje sobe s mirisom gume za žvakanje.

Danas potrošači očekuju više, konkurencija se više trudi pa svako poduzeće koje želi ostati u igri na tržištu mora kreirati jedinstvenu ponudu kroz koju će provesti svog potrošača. Pri tome potrošač očekuje avanturu, nezaboravno iskustvo i poseban pristup. U vremenu velikih dramatičnih promjena, marketinški stručnjaci moraju inovirati i razmišljati još brže.

Na kraju samo možemo zaključiti da je W. A. Emery bio u pravu kada je izjavio: «Marketing je samo civilizirani oblik ratnih djelovanja u kojemu se većina bitaka dobiva riječima, idejama i discipliniranim razmišljanjem…»

www.filaks.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Pametno rješenje je ponijeti omiljeno mini pakiranje svog najdražeg proizvoda.

Moj dom

Soda bikarbona, osim za kuhanje i pranje, ima još neke korisne i praktične namjene, pa pogledajte koje.

Beauty report

Novi senzualni mirisi za žene i muškarce s.Oliver Scent of You slave te navodno slučajne susrete, ta očaravajuća iznenađenja i neopisivi prvi dojam –...

Beauty report

Promise utjelovljuje sve za što se danas zalaže, to je bit moćne žene.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.