Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Anticelulitna dijeta

Omogućava mršavljenje na kritičnim mjestima gdje je to najpotrebnije!

Kao što neke loše navike mogu potaknuti nastanak celulita (cigarete, alkohol, slatka ili slana hrana, nekretanje, stres), tako i određeni načini prehrane mogu pomoći u borbi protiv njega.

Anticelulitna dijeta raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Uz nju ćete mršavjeti na mjestima gdje je to potrebno. Unos kalorija ograničen je na samo 1200 dnevno, no samo mršavljenje nije dovoljno za nestanak celulita. Celulit ćete pobijediti jedino pravilnim izborom namirnica i tjelesnom aktivnošću.

Namirnice koje treba izbjegavati su suhomesnati proizvodi, crveno meso, grickalice, slatkiši, pržena hrana, razni umaci, gazirana pića i alkohol. Prehrana namijenjena borbi protiv celulita temelji se na svježem voću i povrću, žitaricama i namirnicama od cjelovita zrnja, ribi, bijelome mesu peradi i nemasnim mliječnim proizvodima. Trebala bi, također, uključivati dobre masnoće poput maslinova ulja.

Posebnu pozornost treba posvetiti pripremi namirnica – najbolje je jesti svježe, kuhane i pirjane obroke. Kako biste potaknuli eliminaciju toksina iz tijela, treba piti puno vode (2,5 l dnevno) i biljnih čajeva (kopriva, zeleni).

Tri elementa, koja kroz svakodnevnu prehranu ne unosimo dovoljno, sumpor, kalij i vitamin C, pomažu uklanjanju štetnih tvari i zato ih treba povećati u prehrani.

Sumpor se nalazi u namirnicama bogatim životinjskim bjelančevina kao što su meso, riba, mlijeko, sir i jaja, a pospješuje uklanjanje nakupljanih toksina.

Kalij pomaže uklanjanju viška tekućine, a nalazimo ga u mlijeku, voću, žitaricama, rajčici i krumpiru.

Vitamin C povećava proizvodnju kolagena i sprječava nakupljanje masnih stanica u tkivu. Nalazi se u citrusima, šipku, jagodama, dinjama, paprikama, brokulama, rajčicama i zelenom lisnatom povrću.

Anticelulitnu dijetu nije preporučljivo provoditi dulje od tjedan dana. Pogledajte kako izgleda primjerak tjednog jelovnika:

1. DAN

Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jedan jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške.
Ručak: Pileća prsa u pikantnom umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni.
Međuobrok: naranča.
Večera: Salata s jajem, šunkom i 50 g integralnog kruha: 60 g zelene salate, 1 tvrdo kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferon.

2. DAN

Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 125 g banane.
Međuobrok: 40 g suhog voća po izboru: marelice, šljive, jabuke, kruške.
Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, zgnječeni češnjak, sjeckani vlasac, dvije žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurt, sol i papar, 20 g mljevenih oraha.
Međuobrok: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira.
Večera: salata od manga (3 žlice narančina soka, žlica octa, sol i feferon) i kriška preprženog integralnog kruha sa svježim sirom.

3. DAN

Doručak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, dvije žličice meda.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške.
Ručak: juha od povrća (isjeckana ljutika i češnjak, pola litre juhe od povrća, 200 g tikvica i 1 paprika izrezano na kocke, 50 g šunke, 50 g bijelog graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje).
Međuobrok: jabuka.
Večera: salata od piletine i tikvica (60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta) i 40 g integralnog kruha.

4. DAN

Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g manga.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške.
Ručak: riba list s rižom (40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žličica isjeckanog hrena i žličica kopra, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurta, rajčica).
Međuobrok: integralno pecivo s 20 g šunke (sa senfom i zelenom salatom).
Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo:70 g zelene salate, 100 g bijelog graha, 150 g šampinjona, 3 žlice narančina soka, žlica limunova soka, žlica maslinovog ulja, režanj zgnječenog češnjaka, sol i papar.

5. DAN

Doručak: narezana jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške.
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način (krastavac izrezan na ploške, pola paprike, dvije žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol i papar, žličica korijandera u prahu, pola režnja češnjaka, 2 žličice umaka od soje) i 50 g integralnog kruha.
Međuobrok: pola ananasa.
Večera: salata s mrkvom i brokulom (250 zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhane brokule, dvije žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurta, žlica narančina soka, žlica senfa, sol i papar), 40 g integralnog kruha i 30 g šunke.

6. DAN

Doručak: kivi izrezan na kriške, jogurt i žlica zobenih pahuljica.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške.
Ručak: omlet sa špinatom (100 g kuhanog špinata, dva žumanjka pomiješana sa soli i paprom, snijeg od dva bjelanjka, isjeckani luk, pola režnja češnjaka, žličica maslinova ulja) i 40 g integralnog kruha.
Međuobrok: 50 g integralnog kruha s 2 kriške pureće salame (uz list zelene salate poprskan limunovim sokom).
Večera: pikantna salata od naranče (400 g korijena i lista celera, jedna naranča, dvije žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurta, žlica narančin soka, sol i papar), kriška integralnog kruha i 30 g nemasnog sira.

7. DAN

Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt, žličica meda, žlica zobenih pahuljica, 150 g manga izrezanog na kriške.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške.
Ručak: juneći file s povrćem (100 g junetine, 150 g krumpira, 150 g poriluka, 300 g celera, 3 dl juhe od povrća, sol i papar, žlica kiselog vrhnja ili jogurta, 2 žlice isjeckanog vlasca).
Međuobrok: dvije mandarine.
Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom (100 g salate, 200 g paprike, 100 g sojinih klica, žlica octa, 2 žlice narančina soka, pola žličice ulja, pola žličice senfa, žlica isjeckanog peršina, sol i papar) i 50 g integralnog kruha.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite "novom" režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.


www.ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.