Bundeva – zdrava i niskokalorična

Namirnica koja u ovo jesensko vrijeme dolazi do svog punog izražaja i nesebično obogaćuje kulinarsku ponudu, osim što je ukusna je i iznimno zdrava. Zrela bundeva, buča ili tikva – kako god da je zvali, slatkastog je okusa i odlična je za spravljanje juha, pita, rižota, može se kuhati, peći, jesti sirova, ali i spravljati kao pire ili koristit za nadjev.

Biljka potječe iz Meksika, a u Europu su je donijeli Španjolci, a postoji i vrsta koja je podrijetlom iz Indije. Na Američkom kontinentu služila je Indijancima za okrjepu i zdravu prehranu tijekom hladnih zimskih perioda. Lako je probavljiva, bogata je nutritivnim svojstvima i ima malenu kalorijsku vrijednost.

Svojom prekrasnom narančastom bojom ukazuje da je bogat izvor beta karotena. Dokazano je da jača imunitet, sprečava nastanak malignih tumora, pomaže pri zatvoru i regulira probavu. Njena niskokalorična vrijednost od 20-ak kalorija na 100g čini ju idealnom namirnicom za pomoć pri mršavljenju, a uvelike pomaže i činjenica da je i zasitna.

Patite li od povišenog kolesterola u krvi poželjno je što više ju koristiti u prehrani. Vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo nalaze se u plodu ove biljke i time je čine pogodnom za maske za lice iz kućne radinosti.

Sjemenke bundeve su vjerujemo dobro poznate svima kao ukusne grickalice, a s obzirom da su poprilično kalorične – čak 599 na 100 grama – preporučuje se da ih nabavljate neočišćene tako da bi se zabavili čišćenjem, ali i manje pojeli. Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to poboljšavaju pamćenje.

Osim što se mogu jesti sirove ili služiti kao dodatak jelima očišćene i pržene, sjemenke služe i za dobivanje ukusnog i zdravog bučinog ulja koje je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Također djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i jača imunitet. Posebno se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluje na prostatu. Najukusnije je za koristiti ga kao začin u salatama, ali se dodaje i u juhe.

Podarite sebi i svojima ukusan obrok prepun zdravlja uz pomoć ovog ploda primamljive boje i više nego simpatičnog izgleda.