Francuski macaroni s manje šećera

Izvana hrskavi a iznutra slasno ljepljivi, francuski macaroni omiljena su poslastica mnogih. Način na koji se tope u ustima dok se prožimaju različite arome te prekrasne boje u kojima sve dolaze, jednostavno su neodoljivi. Ukoliko se i sami volite uhvatiti u koštac s izradom kolača, donosimo vam recept za francuske macarone!

Ovaj recept je idealan za one koji vole macarone, ali smatraju da su ipak malo preslatki za njihov ukus. Dakle, ista količina divote uz nešto manje šećera!

Sastojci (macaroni):

  • 40 g bjelanjka (1 jaje)
  • 60 g šećera u prahu
  • 40 g sitno mljevenih badema
  • 15 g kristal šećera
  • 4-5 kapljice boje za hranu

U posudi pomiješajte šećer u prahu i mljevene bademe. Smjesu protresite par puta kroz sito i odložite sa strane. Bjelanjke istucite u čvrstu, pjenastu smjesu, nakon čega postepeno i lagano dodajte kristal šećer. Nastavite miksati bjelanjke sve dok smjesa ne postane teksture nalik na pjenu za brijanje. Pripazite da previše ne istučete bjelanjak jer će smjesa biti presuha. U snijeg od bjelanjaka dodajte smjesu šećera u prahu i mljevenih badema koju ste odložili sa strane, te sve skupa izmiješajte ručno uz pomoć velike žlice snažnim pokretima ruke sve dok ne dobijete smjesu gustoće smjese za palačinke.

Gotovu smjesu ulijte u pekarsku vrećicu s regularnim nastavkom te na lim (koji ste obložili papirom za pečenje) pažljivo istiskujte ploške. Ovako istisnute i oblikovane macarone ostavite da stoje na sobnoj temperaturi sat vremena, kako bi se posušili.

U međuvremenu ugrijte pećnicu na 150 stupnjeva C, te odstajale macarone stavite da se peku na 12 do 14 minuta (ovisno o veličini macarona). Kada su macaroni gotovi, ostavite ih da se potpuno ohlade i tek tada ih odvojite od papira za pečenje.

Sastojci (krema):

  • 80 g mascarpone sira
  • 4 kapljice crvene boje za hranu
  • 1 žlica kristal šećera
  • 1 žlica ružine vodice

Pomiješajte sve sastojke za kremu kako biste dobili kompaktnu smjesu. Uz pomoć vrećice ohlađenu smjesu istisnite na ohlađene ploške kolačića te spojite po dvije ploške kako biste dobili gotov macaron. Kolačiće ostavite preko noći u hladnjaku da se krema dobro stisne.