Kuhanje kao terapija

Kuhanje je mnogima svakodnevna aktivnost koju vide kao samo još jednu u nizu obaveza koje moraju odraditi. Neki ljudi nastoje provesti što manje vremena u kuhinji i smatraju da je ono samo u funkciji preživljavanja.

Isto tako, drugima je to savršena prilika za opuštanje i smanjenje stresa. Može biti zabavno, a ima i terapijski učinak, naime, može se koristiti kao lijek protiv dosade, nesanice, tjeskobe, pa čak i slomljenog srca. Pročitajte koje su to blagodati kulinarskog eksperimentiranja.

1. Opušta

Umjesto užurbanog ručka izvan kuće, opustite se i smirite uz odlazak na tržnicu i nabavu namirnica koje ćete koristiti u kuhanju. Miris svježe hrane i raznolikost boja voća i povrća stimulira sva osjetila, a priprema hrane smanjuje stres.

2. Uklanja ljutnju

Kuhanje je aktivnost koja zahtijeva pažnju i koncentraciju te na taj način smiruje negativne osjećaje i frustracije. Umjesto svađe i vikanja, dopustite osjećajima da izađu kroz suze kada sjeckate luk. Priprema kolača i kompliciranih deserta idealno je ispunjavanje vremena kada nam je dosadno.

3. Daje osjećaj postignuća i uspjeha

Bilo da kuhamo samo za sebe ili za druge, skuhano jelo čini još jedno postignuće. Osim što smo ponosni na sebe kada od ničega napravimo nešto korisno, kada kuhamo za druge osjećamo se dobro jer pomažemo i brinemo o njima.

4. Zbližava ukućane

Kuhamo li u paru ili društvu, takva zajednička aktivnost može biti dobra zabava i način zbližavanja i povezivanja.

Ako jedan član obitelji najviše kuha, ponekad mu i drugi mogu pomoći i primjerice, u danima vikenda sudjelovati u zajedničkoj pripremi jela.