Šalica zdravlja

Njegovu ljekovitost dokazala su brojna istraživanja. U kineskoj kulturi crni čaj poznat je i kao „grimizni“, a kod nas je najpoznatiji kao „indijski“.

Ovaj čaj dobiva se od lišća biljke camellia sinensis koja raste u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Iako su najpoznatiji kineski i indijski, čajeve proizvode od Kenije i Turske, preko Vijetnama, Nepala i Tajlanda do Indonezije.

Istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju crni čaj, smanjuju rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Dobar je i za snižavanje razine kolesterola, te djeluje stimulirajuće i krijepi organizam.

Japanski znanstvenici vjeruju kako pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi, te smanjuje pospanost i umor pa ga neki konzumiraju umjesto kave.

Razlika između crnog i zelenog čaja je samo u fermentaciji, te načinu pripreme samog napitka.

Kako napraviti šalicu dobrog crnog čaja?

Čajnu žlicu crnog čaja u listićima ili filter vrećicu prelijte s dva decilitra vrele vode. Zatim poklopite šalicu i pričekajte dvije do pet minuta. Ako ste stavili listiće, procijedite. Isti je postupak i za zeleni čaj, s tim da za potpuni okus, temperatura vode ne bi smjela biti viša od 80 stupnjeva Celzija.

Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka, te šećer, po mogućnosti smeđu. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom!

Blagodati crnog čaja

1. Dobar je za zube.

Istraživanja su pokazala da crni čaj smanjuje zubni plak, stvaranje bakterija u ustima, te također štiti zube od propadanja. Šalica crnog čaja nakon obroka usporava rast bakterija u usnoj šupljini i tako smanjuje njihovu sposobnost uništavanja zubne cakline.

2. Dobar je za srce i krvne žile.

Oni koji piju najmanje 3 šalice crnog čaja imaju 21% manji rizik od srčanog udara. Crni čaj štiti krvožilni sustav od oštećenja. Također snižava razinu kolesterola. Međutim, samo ako jelovnik nije bogat nezdravim masnoćama koje bi ga mogle povećati.

3. Antioksidans.

Crni čaj je izvrstan antioksidans. Sadrži polifenole, koji su također antioksidanti koji štite stanice i DNA od oštećenja.

4. Izvrstan je za detoksikaciju.

Kombinacija zelenog i crnog čaja potiče funkciju jetre i ubrzava detoksikaciju tijela.

5. Crni čaj za zdrave kosti.

Oni koji uživaju u crnom čaju time jačaju kosti i imaju manje šanse za artritis.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa

Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji su dugoročno konzumiraju crni čaj 1-1 puta dnevno imaju čak 70% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

7. Smanjuje stres.

Crni čaj je izvrsno piće koje će vam pomoći u borbi protiv svakodnevnog stresa i napora. Djeluje učinkovito, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa u krvi.

8. Jača imunološki sustav.

Crni čaj podiže vaš imunološki sustav. Sadrži tanine koji su uspješni u borbi protiv virusa. Crni čaj je izvrsno preventivno piće. Ali kada ste bolesni, trebali biste ga izbjegavati i koristiti biljne čajeve poput metvice, matičnjaka, kamilice itd.

9. Dobar je za probavu.

Uz umjerenu potrošnju, tanini u crnom čaju pozitivno utječu na cijeli probavni trakt, jer smiruju i imaju terapeutski učinak.

10. Povećava energiju.

Za razliku od nekih drugih pića, crni čaj nema visok sadržaj kofeina. Manji sadržaj kofeina u čaju poboljšava cirkulaciju krvi bez preopterećenja srca. Također potiče metabolizam. Povećava vam energiju, ali postupno i umjereno.

11. Crni čaj kao faktor sreće

Konzumacija čaja također može biti ritual koji ujedno potiče na druženje s prijateljima i susjedima. Šalica crnog čaja trebala bi postati rutina koja će vam svakodnevno pružiti dozu sreće i opuštenog razgovora.