Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Slastice i kolači gospođe Dragice

Originalni recepti vrhunske slastičarke Dragice Lukin.

Još traju prijave za Dane hrvatskog kulinarstva na kojima će se u studenome natjecati naši kuhari, slastičari i učenici koji se žele priključiti tom društvu najboljih poznavatelja našeg nepca. Na ovom najznačajnijem hrvatskom kulinarskom događanju po prvi puta bit će i državno prvenstvo slastičara. Pripremat će se kolači, deserti i torte. Izrađivat će se i stolne dekoracije od čokolade tijesta i šećera.

Za Dragicu Lukin mnogi se nadaju da se neće natjecati, jer već dvije godine zaredom pobjeđuje i s pravom strahuju pojavi li se u konkurenciji, ostat će bez nagrade.

– Bavim se slastičarstvom otkad znam za sebe i preferiram sezonske namirnice. Za čitateljice She.hr zato sam i odabrala recepte sa šljivama i šumskim voćem. Inače, sve što radim može i probati u našoj slastičarnici Villa Soši u Umagu. Recepti su provjereni i nadam se da ćete uživati,- kaže gospođa Lukin koja svoje znanje rado prenosi mlađim generacijama i svima koje zanima ukusna slastica.

Tako je gospođa Lukin osoba koja zna sve tajne poslastica sa čokoladom, antičke recepte i još mnogo toga. Slastičarstvo je za nju prava strast i nastoji ga u Hrvatskoj unaprijediti svojim umjetninama. 

A kako joj ide može provjeriti i na ovim receptima koje je odabrala za vas.

Okruglice – knedle sa šljivama


Za okruglice je potrebno:
  • 500 g svježeg sira
  • 1 cijelo jaje
  • 1 velika žlica maslaca
  • 100 g griza
  • malo soli
  • 600 g šljiva
  • 80 g prezle
  • 150 g šećera
  • 100 g oraha (po želji)
  • 100 g maslaca

Način rada:
Sir, jaje, maslac i sol izmiješati. Dodati griz. Na drugoj strani pripremiti šljive s malo mrvica, cimeta i šećera. Zatim u tijesto staviti šljivu, formirati kuglicu. Na drugoj strani u lonac staviti vodu, samo malo soli i maslaca da kuha .U tu vodu stavljati kuglice. Kuhati na laganoj vatri od 10 do 12 minuta. U pećnici u posudi zagrijati maslac, mrvice, šećer i orahe pa onda ubacivati kuhane okruglice. Uvaljati okruglice u toj masi, tople služiti s vanilija sladoledom.

Vrijeme pripreme: 20 min

Napomena: Vrlo jednostavan recept, brzo se sprema. Umjesto šljiva mogu biti i marelice ili neko drugo termički obrađeno voće. U slast!

Orah-čoko torta

Za tortu je potrebno:
  • 10 jaja
  • 180 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 200 g oraha
  • 80 g mrvica

Za kremu je potrebno:
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 10 žutanjaka
  • 100 g čokolade
  • 2 vanilijina šećera
  • 100 g oraha za posipanje

Način rada:
Jaja i šećer pjenasto istući, dodati mljevene orahe, mrvice, rastopljenu čokoladu. Peći 40 minuta na 180°C. Ohladiti i prerezati na tri dijela, premazati kremom i posuti orasima.

Način pripreme kreme:
Pjenasto izmiješati šećer i maslac, dodati rastopljenu čokoladu. Na drugoj strani ulupati žutanjke, šećer i kuhati na pari. Kad se ohladi, sjediniti masu.

Voćna torta (šumsko voće)

Za biskvit je potrebno:
  • 7 jaja
  • 180 g šećera
  • 180 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kora od limuna

Za kremu je potrebno:
  • 250 g šumskog voća
  • 3 dl jogurta
  • 170 g šećera
  • 100 g želatine
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • Crveni preljev za tortu (crvena želatina)

Način rada:

Tucite jaja sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, koru od limuna i pecite 40-ak min na 170-180 °C. Pomiješajte jogurt sa šećerom, sokom od limuna i pireom od šumskog voća. Na drugoj strani rastopite želatinu, dodajte jogurt smjesi, istucite vrhnje i dodajte ga kremi. Biskvit prerežete na dva dijela, napunite kremom, prekrijete drugim dijelom, premažete s malo kreme, stavite svježe voće dijelom cijele torte, skuhate želatinu, ohladite da ostane tečna, prelijete voće.

Kolač od smokve

Tijesto:
  • 40 g brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 3 žutanjka
  • 1 žlica ruma
  • 200 g maslaca

Nadjev:

  • 500 g (svježih) smokava
  • 100 g marmelade od smokava
  • 50 g prezle – mrvice

Način rada:
Šećer, jaja i maslac izmiješati, dodati brašno s praškom za pecivo, zamijesiti tijesto, prepoloviti ga na dva dijela, staviti u hladnjak.

Nadjev:

Smokve očistiti i presjeći na pola, izmiješati s marmeladom i mrvicama. Razvaljati tijesto, staviti u formu, odozgo staviti nadjev, razvaljati drugi dio tijesta, staviti na smokve, peći 30 minuta na 170 °C.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.