Žitarica za vitku liniju

Amaranth, kod nas također poznat kao šćir, štir ili rumenika, oduvijek je zauzimao posebno mjesto u prehrambenoj piramidi. Tako su Inke i Asteci smatrali da ima čudotvorna svojstva i nazivali ga ‘hranom za bogove’, a uzevši u obzir sve dobrobiti koje proizlaze iz  amarantha i mi smo na dobrom putu da ga počnemo više poštivati.

Kroz godine je amaranth ponovno stekao slavu kao jedna od nutritivno najbogatijih i najkompletnijih žitarica koja ne sadrži gluten i obiluje aminokiselinama.

zitarica 1Iako je izgledom vrlo sitan, okruglast, nalik prosu amaranth je pravi ‘div’ kada je riječ o hranjivim tvarima. Za razliku od svih ostalih žitarica, amaranth je bogat esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma. Zbog ovih karakteristika izuzetno je popularan kod sportaša,  koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju  mišićne mase. Lako je probavljiv, a u sebi krije mnoštvo magnezija, željeza i kalcija.

Ako vas ovo nije zaintrigiralo, činjenica da je ova žitarica ključ vitke linije sigurno hoće. Kako sadrži visoku razinu proteina i lizina, nakon njezinog konzumiranja dugo nećete osjećati glad, a tijelo će prštiti energijom.

Također, ako planirate trudnoću, svakako ga uvrstite u prehranu jer zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.

zitarica 4

Jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tijekom kuhanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica, možete ga kuhati kao kašu, ali i peći na vrućoj tavi poput kokica te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate ili desert.

Najprije ga prepržite na maslacu ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri. Amaranth se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri.

Energetske pločice od amarantha

Sastojci:

  • 400 g amarantha
  • 10 žlica meda
  • 6 žlica maslaca
  • 6 žlica sirovih suncokretovih sjemenki
  • 3 žlice sušenih goji bobica
  • pola šalice sjeckanih sušenih marelica
  • 2 žlice sušenih smokvi

Priprema:

Pripremite amaranth poput kokica: prepržite ga u jako vrućoj tavi i tresite oko dvadeset sekundi. Čim prestane pucketati maknite ga s vatre. Morate biti brzi da ne zagori.

Otopite med i maslac i kuhajte dok se ne karamelizira, oko sedam minuta. Umiješajte ostale sastojke i ulijte u posudu s papirom za pečenje. Pustite da se hladi jedan dan. Narežite na kockice.