Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
datulje
datulje

Budi fit

Datulje i njihovi slatki zdravstveni benefiti

Ne samo da su datulje veoma ukusne već su dobre za ljudski organizam te pridonose ljepoti kože.

Datulje mnogi konzumiraju kao desert zbog njihove slatkoće, a poznate su i u fitness zajednici jer se dodaju u brojne zdrave recepte i smoothije. Ovo se slatko voće konzumira tisućama godina, a porijeklo vuku iz sjeverne Afrike. Godinama kasnije su se proširile gotovo po cijelom svijetu i danas se proizvode u 35 različitih zemalja svijeta.

Što su datulje?

Datulje rastu u velikim grozdovima koji vise s vrha palmi. Kako datulje sazrijevaju, koža im postaje smeđa i naborana te kada potpuno sazriju, beru se rukama. Ovo slatko voće danas se najviše uzgaja u Aziji, Meksiku, SAD-u i na Mediteranu, a poznato je preko 100 različitih vrsta datulja. One se dijele u tri skupine: suhe, polusuhe i mekane.

Datulje su bogate hranjivim tvarima

U sebi sadrže brojne esencijalne tvari i bogati su izvor kalija. U njima se nalaze još proteini, magnezij, vlakna, selen, cink, bakar, mangan, flour, kobalt što sve doprinosi zdravlju organizma.

datulje
Zašto su datulje dobre za zdravlje organizma?

Zdravlje srca: jedna od bitnijih stavki kako poboljšavaju zdravlje jest da utječu na zdravlje srca. Datulje su prirodni zaslađivač i na taj način održavaju razinu šećera u krvi, smanjuju kolesterol, a time sprječavaju debljanje i pretilost.

Zdravlje crijeva: istraživanja su pokazala kako datulje pomažu kod zdravlja crijeva. One su pune vlaknima koje sprječavaju začepljenja te pomažu u održavanju redovite stolice.

Štite organizam: osim vlaknima, ovo slatko voće je bogato antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala. Studije pokazuju da slobodni radikali igraju ulogu u razvoju autoimunih bolesti, raka, kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšanje rada mozga: nekoliko studija povezalo je datulje s poboljšanjem funkcije mozga, zahvaljujući sadržaju antioksidanata. Antioksidansi sprječavaju upalu u cijelom tijelu, uključujući i mozak. Upala mozga povezana je s razvojem bolesti poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Uloga datulja u ljepoti

Datulje u sebi sadrže fitohormon, biljni hormon koji potiče biljke na razvoj i razmnožavanje. Zbog toga se taj hormon ponekad koristi u proizvodima za njegu kože jer utječe na starenje kože odnosno protiv stvaranja bora.

Ne samo da su veoma ukusne već su dobre za ljudski organizam te pridonose ljepoti kože. Uvrstite ih u svoju svakodnevnu prehranu i uživajte u blagodatima koje daju.

Više

Zanimljivosti

Tijekom noći loše spavate i neprestano se budite jer vas muči kašalj? Isprobali ste razne čajeve i sirupe, no ništa ne pomaže?

Duh i tijelo

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Zanimljivosti

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju koja će biti organizirana i kao događaj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.