Kakvo mlijeko piti? Organsko, sirovo, nepasterizirano, homogenizirano, nehomogenizirano, bez hormona, obrano, kravlje, kozje ili pak sojino, bademovo, rižino? Mlijeko je jedna od namirnica oko kojih postoji mnogo rasprava, a koje su sve glasnije u posljednje vrijeme, nakon otkrića nedopuštenih tvari u mlijeku poznatih domaćih proizvođača.
Kako bi se zaštitili potrošači, Ministarstvo poljoprivrede povuklo je s tržišta pojedine serije mlijeka određenih proizvođača koje sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina M1. Zabrinuti građani pitaju se je li mlijeko koje godinama pijemo sigurno i treba li nam uopće u prehrani.
Nasuprot nekim uvjerenjima, nutricionisti tvrde da mlijeko ipak donosi zdravstvene dobrobiti. Proteini u mlijeku sastoje se od oko 80% sirutke i 20% caseina, koji su visokokvalitetni proteini i čine odličan obrok nakon vježbanja. Aminokiseline u mlijeku imaju veću prehrambenu vrijednost od ostale hrane bogate proteinima koju konzumiramo, primjerice povrća i žitarica.
Mlijeko je izvor vitamina i minerala, a posebno kalcija koji je važan za zdravlje kostiju i razvoj mišića. Sadrži proteine, masti i ugljikohidrate koji su važan izvor nutrijenata kao što su riboflavin, fosfor te vitamin A, D i B12.
Međutim, današnja moderna mlijeka nisu ni slična tradicionalnom mlijeku, koji su neki imali sreću piti u djetinjstvu, ako su živjeli na selu. Moderno mlijeko nastaje uglavnom od stoke koja proizvodi abnormalno visoke količine proteina A1 beta caseina.
Tradicionalne pasmine stoke, ovaca, koza, kao i ljudi, u sebi nose A2 beta casein, a moderno mlijeko dolazi od krava koje se hrane disproporcionalnom količinom žita. Najkvalitetnije mlijeko je od krava koje se hrane prirodno, na pašnjacima i to na što zelenijoj travi.
Moderno mlijeko je pasterizirano, homogenizirano, sadrži antibiotike i hormone rasta. Najbolji izbor je piti nehomogenizirano mlijeko od krava koje se hrane na pašnjacima i koje proizvode mlijeko bogato A2 beta caseinom i niskom razinom A1 beta caseina. Sirovo nehomogenizirano kozje i ovčje mlijeko sadrži samo A2 beta casein, stoga je preporučljivo dati mu prednost pred kravljim mlijekom.
Organsko mlijeko ne sadrži antibiotike i hormone, ali to ne znači da je organsko mlijeko najzdravije. Naime, takvi proizvođači ne hrane krave na pašnjacima, a i pasteriziraju proizvod.
Alergija na mliječne proizvode, laktozu i casein, česta je pojava kod ljudi, a simptomi su različiti, od promjena raspoloženja do probavnih problema. Umjesto mlijeka životinjskog porijekla, dobra alternativa je sojino, rižino i bademovo mlijeko.
Sojino mlijeko odabiru osobe koje su izuzetno osjetljive na kravlje mlijeko. Bademovo mlijeko bogato je kalcijem i magnezijem i dobrim mastima, koje doprinose smanjenom riziku nastanka raka. Može se koristiti i u pripremi kolača, a zbog odličnog okusa, obožavaju ga i djeca. Riža ne sadrži puno nutrijenata, stoga ni rižino mlijeko, pa mu proizvođači dodaju vitamine i kalcij.
Izbor je doista velik, ali nažalost, zdravije vrste mlijeka često su puno skuplje.
Kako bi se zaštitili potrošači, Ministarstvo poljoprivrede povuklo je s tržišta pojedine serije mlijeka određenih proizvođača koje sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina M1. Zabrinuti građani pitaju se je li mlijeko koje godinama pijemo sigurno i treba li nam uopće u prehrani.
Nasuprot nekim uvjerenjima, nutricionisti tvrde da mlijeko ipak donosi zdravstvene dobrobiti. Proteini u mlijeku sastoje se od oko 80% sirutke i 20% caseina, koji su visokokvalitetni proteini i čine odličan obrok nakon vježbanja. Aminokiseline u mlijeku imaju veću prehrambenu vrijednost od ostale hrane bogate proteinima koju konzumiramo, primjerice povrća i žitarica.
Mlijeko je izvor vitamina i minerala, a posebno kalcija koji je važan za zdravlje kostiju i razvoj mišića. Sadrži proteine, masti i ugljikohidrate koji su važan izvor nutrijenata kao što su riboflavin, fosfor te vitamin A, D i B12.
Međutim, današnja moderna mlijeka nisu ni slična tradicionalnom mlijeku, koji su neki imali sreću piti u djetinjstvu, ako su živjeli na selu. Moderno mlijeko nastaje uglavnom od stoke koja proizvodi abnormalno visoke količine proteina A1 beta caseina.
Tradicionalne pasmine stoke, ovaca, koza, kao i ljudi, u sebi nose A2 beta casein, a moderno mlijeko dolazi od krava koje se hrane disproporcionalnom količinom žita. Najkvalitetnije mlijeko je od krava koje se hrane prirodno, na pašnjacima i to na što zelenijoj travi.
Moderno mlijeko je pasterizirano, homogenizirano, sadrži antibiotike i hormone rasta. Najbolji izbor je piti nehomogenizirano mlijeko od krava koje se hrane na pašnjacima i koje proizvode mlijeko bogato A2 beta caseinom i niskom razinom A1 beta caseina. Sirovo nehomogenizirano kozje i ovčje mlijeko sadrži samo A2 beta casein, stoga je preporučljivo dati mu prednost pred kravljim mlijekom.
Organsko mlijeko ne sadrži antibiotike i hormone, ali to ne znači da je organsko mlijeko najzdravije. Naime, takvi proizvođači ne hrane krave na pašnjacima, a i pasteriziraju proizvod.
Alergija na mliječne proizvode, laktozu i casein, česta je pojava kod ljudi, a simptomi su različiti, od promjena raspoloženja do probavnih problema. Umjesto mlijeka životinjskog porijekla, dobra alternativa je sojino, rižino i bademovo mlijeko.
Sojino mlijeko odabiru osobe koje su izuzetno osjetljive na kravlje mlijeko. Bademovo mlijeko bogato je kalcijem i magnezijem i dobrim mastima, koje doprinose smanjenom riziku nastanka raka. Može se koristiti i u pripremi kolača, a zbog odličnog okusa, obožavaju ga i djeca. Riža ne sadrži puno nutrijenata, stoga ni rižino mlijeko, pa mu proizvođači dodaju vitamine i kalcij.
Izbor je doista velik, ali nažalost, zdravije vrste mlijeka često su puno skuplje.
You must be logged in to post a comment Login