Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
kruške u vinu
kruške u vinu

Gastronomija

Kruške u vinu… crnom vinu… Do it!

Sirupasto vino u spoju s omekšalom kruškom zadivit će vaše nepce i pitat ćete se zašto ovaj desert niste ranije kušali

Kruške u vinu izuzetno su efektan, a jednostavan desert. Ne morate voljeti vino, ne morate voljeti voće, ne morate uopće znati kuhati, ali morate ovo napraviti! Reducirano, sirupasto vino u spoju s omekšalom kruškom zadivit će vaše nepce i zaista ćete se pitati zašto ovaj desert niste već ranije kušali.

Sastojci (za dvije osobe):

• 2 veće kruške
• 6 ravnih žlica šećera
• polovica limuna
• 400 ml crnog vina
• 100 ml vode
• 1 korica cimeta
• 1 čajna žličica (škrobnog) brašna

Priprema:

Kruške ogulite, no ostavite im peteljke. Dno kruške nožem odrežite kako bi one mogle samostalno i uspravno stajati. Sok od limuna pomiješajte s otprilike 100 ml vode te u tu mješavinu odložite kruške dok pripremate vino. Ovo činimo kako kruške ne bi potamnile. Zatim u lonac prikladne veličine ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i koricu cimeta te pustite da zavrije. Odaberite lonac u kojem kruške neće puno izvirivati nakon što ih polegnete u mješavinu vina, jer je potrebno da ravnomjerno upiju boju i aromu. Dodajte obje kruške te ih na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju. Tijekom kuhanja uputno je polijevati kruške mješavinom u kojoj se kuhaju i povremeno ih nježno okretati u loncu.

kruške u vinu

Foto: Maja Špoljarec

Kuhane kruške izvadite na desertni tanjur. Sada pripremite sirup. Iz lonca izlijte veći dio vina, ostavite u njemu otprilike 2 decilitra te dodajte žličicu (škrobnog) brašna. Brašno dobro izmješajte, odnosno umutite kako se ne bi stvorile grudice, te nastavite kuhati dok se umak ne zgusne. Prije serviranja umak polijte po kruškama, počevši odmah ispod peteljke, ravnomjerno ga raspoređujući. Na taj način kruška dobiva još intenzivniju boju i aromu. Poslužite i uživajte!

Pitate se što učiniti s onim vinom koje vam je preostalo? Jednostavno – poslužite ga kao kuhano vino, onako predvečer, ušuškajte se pod dekicu i zabuljite u još jednu reprizu reprize “Dva i pol muškarca”.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Gastronomija

Iako se radi vrlo jednostavno, desert od mlijeka je vrhunskog izgleda, a njegov blagi mliječni okus osvojit će vas na prvi zalogaj.

Gastronomija

Zabaglione je jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina.

Gastronomija

Pravo je vrijeme da masne poslastice zamijenite laganim salatama i voćem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.