Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Svjetski dan prevencije suicida: Prošle godine suicid počinile 572 osobe

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 125 suicida, a muškarci 447 tj. otprilike tri i pol puta veći broj.

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinile su suicid 572 osobe tijekom prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 125 suicida, a muškarci 447 tj. otprilike tri i pol puta veći broj. U dobnoj skupini 0 do 18 godina (djeca) bilo je 7 izvršenih suicida i ukupno čak 70 pokušaja samoubojstava. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,3% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Čak 84 milijuna ljudi u Europi nosi se s poremećajima mentalnog zdravlja.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 116, dok drugo mjesto zauzima PU osječko-baranjska s 52 izvršena samoubojstva, čime je prestigla PU splitsko-dalmatinsku, koja je godinu ranije držala drugo mjesto (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2021. godini).

Udruga Životna linija zalaže se širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge [email protected]. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na [email protected]

U subotu 10. rujna 2022. godine Udruga Životna linija upalit će zajedno s građanima 572 svijeće (lampiona) na Trgu kralja Tomislava, ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid.

Osigurane su svijeće za sve građane koji ih žele zapaliti za preminule od suicida i time izraziti svoje žaljenje. Svijeće će građani moći upaliti od 13:00 pa sve do 19:00 sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole. Udruga Životna linija poziva medije da svojim dolaskom podrže ovu akciju. Istog dana (10. rujna 2022.) u 13:30 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, podno kipa, medijima će izjavu dati predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac.

Više

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.