Fetica ove čokoladne salame s cijelim lješnjacima i sjeckanim pistacijama pravi je mali slatki užitak, posebno za ljubitelje i ovisnike o čokoladi. Odlično i jako dekorativno izgleda i u kombinaciji s drugim vrstama kolača, npr. na nekom rođendanskom, božićnom, novogodišnjem ili svadbenom tanjuru, kako to najčešće i biva.
Sastojci :
- 250 g integralnih keksa McVities
- 2 jaja
- 120 g šećera
- 1 Bourbon vanilin šećer
- 110 g maslaca
- 50 g kakaa za kolače
- 25 g sjeckanih neslanih pistacija
- 1 šalica blanširanih i kratko preprženih na tavi lješnjaka
- 2-3 žlice amaretta ili po želji ruma
- šećer u prahu
Postupak :
- Kekse sameljite, najbolje u multipraktiku ili u plastičnoj vrećici za zamrzavanje uz pomoć valjka. Dobro izmrvite u sitne mrvice.
- Na pari iznad lonca s ključalom vodom istucite jaja sa šećerom i Bourbon šećerom. Dodajte maslac i kakao za kolače. Dobro izmiješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Tada maknite sve s vatre i umiješajte mljevene kekse, sjeckane pistacije i popržene blanširane lješnjake. Smjesa neka bude kompaktna.
- Uz pomoć papira za pečenje oblikujte ju u valjak (salamu) . Tada ju omotajte u komad prianjajuće prozirne folije, te ju valjajte od radnu površinu kako bi salama bila lijepo oblikovana. Umotajte ju još i u bijeli papir za pečenje. Takvu čokoladnu salamu stavite u hladnjak i ostavite najbolje preko noći.
- Kad je salama dovoljno rashlađena maknite foliju i uvaljajte je ili premažite šećerom u prahu. Čokoladnu salamu narežite na ploške i poslužite. Čuvajte ju baš poput prave salame u hladnjaku.
In this article:čokolada, Čokoladna salama, kakao, keks, lješnjak, maslac, nada duhović, rum, salama, šećer
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login