Testosteron u žena

Svjetski dan menopauze se obilježava 18. listopada. Svjetsko društvo za menopauzu svake godine apostrofira temu iz menopauzalne problematike i oko te se teme odvijaju najznačajnije aktivnosti u sljedećoj godini. Ove je godine tema „Testosteron u menopauzi“. Naoko manjeg značaja, ali važna zbog masovne primjene nekonvencionalnih pripravaka za „jačanje“ organizma i poboljšanje seksualne želje. Pripravaka koji su bezreceptni i primjenjuju se bez kontrole liječnika kada prijeti opasnost od predoziranja i neželjenih posljedica.

Androgene hormone proizvode jajnici i nadbubrežne žlijezde, a najznačajniji je testosteron. Uz jajnike, testosteron se može stvarati posredno, transformacijom iz drugih hormona koji se stvaraju u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama – DHEA i androstendiona.

U žena i muškaraca testosteron djeluje izravno na stanice, ali isto tako se pretvara u estrogen i putem njega ostvaruje dodatne biološke učinke.

Razine testosterona u krvi kod muškaraca su oko 10-20 puta više no u žena i rezultiraju karakterističnim značajkama – dubljim glasom, izraženijom dlakavošću i mišićnom masom.

Razina testosterona u krvi kod žena vrhunac dosiže tijekom 20-tih godina. Nakon toga slijedi postupan pad. U vrijeme nastupa menopauze razina testosterona je za tri četvrtine niža no na svom vrhuncu. Ako se jajnici zbog bilo kojeg razloga kirurški odstrane, razina testosterona u krvi naglo pada (kirurška menopauza). Posljedice su osjećaj nedostatne energije, umora, tromosti, oslabljenog libida, neraspoloženja, oslabljene mišićne snage…

U generativnoj dobi žena također može iskusiti promjene koje su povezane s niskom koncentracijom testosterona. Primjerice, pod utjecajem nekih oralnih kontracepcijskih pilula u jetri se proizvodi veća količina bjelančevina koje prenose hormone (sex hormone binding globulin, SHBG). One vežu testosteron i umanjuju njegov potencijal. Stoga je, tijekom kontrolnih konzultacija nakon propisivanja oralnih kontraceptiva, ispravno postaviti potanje o kvaliteti i razini seksualne želje te u slučaju poremećaja promijeniti kontraceptiv ili put primjene.

Analiza svih dosadašnjih studija koje su istraživale utjecaj niske razine testosterona, pokazala je da žene u psotmenopauzi, koje pokazuju zabrinutost zbog narušene seksualne želje, mogu imati koristi od terapoije testosteronom. Istovremeno, predmenopauzalna žena takvu korist ne može očekivati.

Niska seksualna želja povezana s distresom naziva se hipoaktivni poremećaj seksualnog nagona (Hypoactive Sexual Desire Disorder, HSDD). S obzirom na to da postoji mnogo razloga za HSDD, ako ste se suočili znakove koji bi mogli sugerirati da se radi o tom stanju, potrebno je u razgovoru s liječnikom istražiti moguće uzroke. Liječenje testosteronom dolazi u obzir tek kada se isključe svi ostali razlozi za HSDD. Odnosno, suhoću rodnice i bolne odnose zbog nedostatka estrogena, bolne odnose zbog moguće endometrioze ili većeg mioma, bolest partnera, narušeni međusobni odnos partnera itd.

Testosteron ne poboljšava osjećaj blagostanja niti raspoloženje i da ga u tu svrhu nije preporučljivo koristiti. Odnosno, testosteron ne treba koristiti u liječenju bilo kojih simptoma ili stanja osim HSDD.

S obzirom na to da oralna primjena testosterona nosi određene rizike, testosteron se mora uzimati u preko kože u obliku gela, kreme, naljepka ili potkožnog implantata. Doza mora oslikavati onu koja je karakteristična za mlađu populaciju žena u predmenopauzi. Više doze mogu izazvati nuspojave kao što su višak dlačica, gubitak kose i pojavu akni, te se smatraju nesigurnima.

Velika većina preparata testosterona je namijenjena muškarcima pa nisu prikladni za primjenu u žena zbog visokih doza. Samo je u Australiji registrirana AndroFeme krema za primjenu u žena. Stoga je u usponu primjena tzv. bioidentičnih pripravaka u obliku krema koje se proizvode u nekonvencionalnim laboratorijima.

Popularni su dodaci prehrani koji stimuliraju testosteron: D-asparaginska kiselina, Vitamin D, biljke Tribulus Terrestris (Babin zub), piskavica) (curry) i đumbir te ginseng. Ipak, i ovdje potreban oprez zbog poteškoća u doziranju.

Androgen dehidroepiandrosteron (DHEA) je jedan od najprodavanijih bezreceptnih formula koje žene masovno koriste bez kontrole. Na žalost, ne poboljšava libido niti seksualnu funkciju u postmenopauzalne žene s urednom funkcijom nadbubrežne žlijezde te ga nije razumno propisivati za liječenje hipoaktivnog seksualnog poremećaja (HSDD).

Pitanja koja će vas usmjeriti

Ako ste odgovorili potvrdno na jedno ili više sljedećih pitanja, dijagnozu i daljnje postupke je potrebno razjasniti sa svojim liječnikom:

  • Osjećate li suhoću, nelagodu ili bol tijekom vaginalne penetracije?
  • Primjećujete li gubitak seksualne želje?
  • Primjećujete li da je reakcija na seksualnu inicijativu vašeg partnera oslabljena?
  • Jeste li manje osjetljivi na seksualnu stimulaciju?
  • Imate li poteškoća s postizanjem orgazma?
  • Ako je DA vaš odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja, u kojoj vas mjeri to zabrinjava?
  • Ako je DA vaš odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja, želite li to stanje promijeniti?

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi navedenih informacija, konzultacija s vašim liječnikom ispravna je odluka.

Doc.dr.sc. Ivan Fistonić
Institut za žensko zdravlje, Zagreb