Zašto jesti jaja

Jaja su jedna od namirnica koja je mnogima omražena. Općenito se smatra da kolesterol u jajima odnosno žumanjku podiže razinu kolesterola u organizmu i ugrožava srce. Ipak, u zadnje vrijeme sve je više istraživanja koja govore u korist ove namirnice.

Posljednje od njih, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, govori da nema čvrstih poveznica između zdravih ljudi koji jedu jaja (u umjerenim količinama) i srčanog odnosno moždanog udara. Donosimo četiri razloga zašto su jaja dobra.

1. Smanjuju rizik od raka

Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30% dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24% manje šanse za oboljenje od raka dojke.

Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.

2. Čuvaju dobar vid

Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

3. Omletom do manjeg struka

Nedavno istraživanje pokazalo je da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65% više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Ugljikohidrati u jajima brže zasićuju, i produžuju osjećaj sitosti.

4. Jaja za trbušne mišiće

Jaja sadrže određenu količinu aminokiselina zbog kojih tijelo lakše apsorbira proteine. Drugim riječima, nakon napornog vježbanja, priuštite si tvrdo kuhano jaja i pojedite ih bez grižnje savjesti.

Ordinacija.hr